Actuele berichten
Open Menu

Overzicht van de meest recente artikelen in de rubriek Actueel

Onze vereniging heeft allerlei bijzondere voorwerpen in bezit, ook heel zware gevallen zoals (gevel)stenen. Een mooie bestemming voor zulke geschenken is moeilijk te vinden, maar af en toe is het raak. De herdenkingssteen '75 jaar Toonkunst Bussum' heeft eindelijk een goede plek gekregen in het gerenoveerde Bensdorp-complex, vlakbij het restant van de oude fabrieksschoorsteen aan de Nieuwe Spiegelstraat. De steen heeft ooit gehangen in de oude muziekschool aan de 's Gravelandseweg.

Het ziet er niet goed uit voor de oude paardenstallen achter de Hocras aan de Franse Kampweg, een laatste restant van de destijds landelijke bekende paardenrenbaan Cruysbergen, die dienst heeft gedaan tussen 1893 en 1913. Volgens NH Nieuws slaat de gemeente Gooise Meren adviezen van erfgoedexperts in de wind en is besloten geen gemeentelijke monumentenstatus te verlenen. Dat maakt de weg vrij voor de bouw van woningen en een middelbare school. Wel zou de gemeente er alles aan willen doen om de cultuurhistorische geschiedenis van de locatie te behouden.

Dit is een mooie website voor mensen die op zoek zijn naar een vrijwilligersklus of functie in de erfgoedsector. Maar dan wel in de buurt. Ook een goede gelegenheid voor organisaties die op zoek zijn naar versterking en daarbij hulp kunnen gebruiken bij het vinden van (nieuwe) vrijwilligers. En wie dat wil kan zijn kennis over een bepaald erfgoedonderwerp bijspijkeren. Op de website zijn vacatures te vinden en te plaatsen. Mooi zijn ook de verhalen over en van vrijwiligers in de erfgoedsector. De doelstellingen van ERFGOEDVRIJWILLIGER.NL zijn: het vergroten van participatie en verbondenheid op het gebied van erfgoed; het ondersteunen, verrijken,en versterken van het erfgoedveld; het verbinden en professionaliseren van erfgoedvrijwilligers.

Op het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum zijn nog voldoende plakplaatjes beschikbaar voor mensen die hun Jumbo-geschiedenisalbum nog niet vol hebben weten te krijgen. Het album dat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis beslaat heeft ruimte voor 176 plaatjes. Er is al een keer een ruilbeurs geweest in het Jumbo-filiaal aan het Julianaplein en ook was er onlangs tijdens de Open Dag van onze vereniging gelegenheid om missende plaatjes te zoeken. Desondanks zijn er nog genoeg beschikbaar!

Zaterdag 12 november organiseert de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden  een informatieochtend van 10 tot 12 uur in Hotel Jan Tabak in Bussum. Deze ochtend is gratis toegankelijk voor donateurs van de stichting en iedereen met belangstelling voor cultuurhistorisch erfgoed in het Gooi. De stichting werd opgericht in 2000 om de unieke historische begraafplaats te behouden. Door fondsen te werven zijn inmiddels tal van grafmonumenten gerestaureerd en voor de toekomst behouden. Maar er zijn nog veel meer graven en monumenten die een opknapbeurt meer dan waard zijn. Daarover vertelt het bestuur op de informatieochtend. Daarnaast is er een presentatie over duurzaam erfgoed, het thema van de afgelopen Open Monumentendag.

Op 7 november houdt documentairemaker en schrijfster Annet Betsalel in de Bussumse synagoge een lezing over Paul Joseph. Ze volgde hem met de camera op de vluchtroute uit zijn jeugd die hij opnieuw afreisde toen hij tachtig jaar werd. Het was voor hem een eerbetoon aan al degenen die bij die vlucht voor de nazi's een belangrijke rol speelden. Hij deed dat ook voor zijn kleinkinderen die hij een beeld wilde geven van deze voor hem ingrijpende levensperiode. Zijn ouders waren in 1936 nazi-Duitsland ontvlucht en via Amsterdam in Naarden terecht gekomen. Tijdens de Duitse bezetting  begon voor hem de reis in 1943 toen hij vijf jaar was. Het gezin wilde naar Zwitserland om aan deportatie naar een vernietigingskamp te ontkomen. De film is een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. Lees HIER meer over de lezing van Annet Betsalel en over aanmelding daarvoor.

 De opkomst van bezoekers voor de speciale openstelling van ons documentatiecentrum was boven verwachting. Er waren tal van geanimeerde gesprekken en belangstellenden voor rondleidingen rond station Naarden Bussum. De gids  voor de wandelingen was niemand minder dan voorzitter Nol Verhagen. Hij ging er aan paar keer met een groepje op uit. Intussen was het in het documentatiecentrum een komen en gaan van mensen die wel eens wilden weten hoe het bij de HKB toegaat. 

                                  

Een mooi initiatief van Gooi&Vecht Historisch: Heeft u een verhaal, herinnering of anekdote over deze regio? Deel uw verhaal en schrijf mee aan de geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek. Het kunnen herinneringen zijn aan school of sportvereniging, anekdotes over dorpsgenoten of een historisch onderzoek. Deze verhalen vormen een belangrijk onderdeel van de regionale geschiedenis. U kunt op de website van het archief uw verhaal delen. Iedereen kan meedoen om de verhalen te bewaren voor het nageslacht. De verhalen krijgen een plek op de website en worden opgeslagen in het digitale archief. Deel HIER uw verhaal over de Gooi en Vechtstreek: 

Ter gelegenheid van de Week van de Erfgooier publiceert de Historische Kring Bussum een korte film uit 2017 over de geschiedenis van de Erfgooiers. Om die te bekijken klik HIER.
Sinds zes jaar vindt in de tweede week van oktober de Week-van-de Erfgooier plaats. De stichting Stad en Lande van Gooiland wil daarmee de aandacht vestigen op de geschiedenis van de Erfgooiers. Tijdens die week (dit jaar van vrijdag 7 t/m 14 oktober) worden er door Gooise organisaties, zoals de Vrienden van het Gooi tal van activiteiten ontplooid met een verwijzing naar de Erfgooiersgeschiedenis. Zo staat er een speciale Erfgooierswandeling door het Goois Natuurreservaat op het programma. Om het volledige weekprogramma te bekijken klik
HIER. Het kan in principe nog worden aangevuld met nieuwe onderdelen.                                      

'Wat een ramp!' 
Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen.
Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. 

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er zijn loodzware blokken neergelegd van Portugees graniet, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een klein probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu wat lager! Onvoorbereide bezoekers kunnen daardoor worden verrast. (foto's Jaap van Hassel)

Op de tweede dag van Bussum Cultureel werd zoals altijd in het centrum de Culturele Markt gehouden. Ondanks het buïige weer was er toch nog aardig wat belangstelling. Dat gold ook voor de stand van de Historische Kring Bussum, die de afgelopen jaren steeds present was. Het was ook nu weer een mooie uitstalling van boeken, brochures, tijdschriften, folders, cd's en dvd's. Ansichtkaarten gingen grif van de hand. Zestien mensen meldden zich als nieuw lid. Elders in Bussum, bij het Mouwtje werd de jaarlijkse Bijen-en Natuurmarkt gehouden.Tussen de buien door kwamen daar ook redelijk wat belangstellenden opdagen. Dat gold ook voor de Pompoenenmarkt in de Kindertuinen. (Foto's Jaap van Hassel en Jan Schippers)  

De Bussumse editie van Open Monumentendag 2022 was zonder meer heel succesvol vergeleken met eerdere jaren. Vooral op de zondag was de belangstelling groot, zo niet overweldigend. Daardoor was er in het verduurzaamde Bensdorp-complex werk te over voor de vrijwilligers van de Kring, of het nu ging om het rondleiden van mensen, de verkoop van tijdschriften of het werven van nieuwe leden. Vanaf twaalf uur vertrokken er elk half uur -en soms om het kwartier- groepjes bezoekers voor een gegidste excursie. Zeker vijfhonderd mensen namen deel aan de rondleidingen en daarnaast was er nog het komen en gaan van nog enkele honderden mensen voor de exposities en filmvertoning.

Het weekend na de Open Monumentendagen staat in het teken van Bussum Cultureel. Iedereen kan dan komen proeven van muziek, theater, kunst en cultuur. Op de vrijdag is er een openluchtbioscoop in de tuin van de Tindalvilla en een event voor en door jongeren op het Wilhelminaplantsoen. In de Kapelstraat presenteren zich lokale bands. Op de zaterdag is vanaf 11.00u in het centrum van Bussum een Culturele Markt te bezoeken met een aanbod van kunstenaars, muziek- toneel- en dansverenigingen en kinderactiviteiten. Ook de Historische Kring Bussum geeft op de markt acte de présence.

Het Goois Natuur-reservaat timmert aan de weg met zijn 90-jarig jubileum. Op diverse plekken is dat te zien. Bijgaande foto's zijn gemaakt in de buurt van Heidezicht aan de rand van de Bussumerheide. Op de website van GNR is een kaart te bekijken met alle natuurprojecten in het Gooi. Er wordt gevraagd een favoriet te kiezen en daarvoor een een-malige donatie te doen.

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Het introductie-filmpje op YouTube over de Historische Kring Bussum is na zeven jaar aangepast. De veranderingen betreffen vooral de vrijwilligers die daarin te zien zijn. Ook is de vernieuwde entree van het documentatiecentrum in de update meegenomen. Mensen die voor het eerst het HKB-Youtube-kanaal bezoeken krijgen het filmpje automatisch te zien. Bij volgende bezoeken niet meer, maar t is nog wel te bekijken. Jaap van Hassel en Jan Schippers pasten de video aan als opvolger van het introduktie-filmpje uit 2015. In een eerder filmpje stond het documentatiecentrum aan de Huizerweg centraal. Om naar het YouTube-kanaal te gaan, klik HIER

Begin juli is het burger wetenschapsproject Scars of War van start gegaan. Dat meldt de Gooi & Eemlander. Nu steeds minder mensen in leven zijn die de Tweede Wereld oorlog hebben meegemaakt is het belangrijk om de nieuwe geneatie kennis te laten maken met de sporen die de oorlog heeft achtergelaten. In het Gooi en de Utrechtse heuvelrug zullen die voor het eerst goed in kaart worden gebracht. Dit aan de hand van online-kaarten. Het gaat dan om bijvoorbeeld loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Er wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op vrijwilligers. Ze kunnen terecht op de website Scars of War-Littekens in het landschap.

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

De Algemene Ledenvergadering van onze vereniging op 23 mei werd geopend met een boeiende lezing van de heer Kees Schipper over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ongeveer zestig toehoorders werden vergast op overvloedig foto en filmmateriaal.
De eigenlijke ledenvergadering voltrok zich volgens een bekend stramien: de notulen van de jaarvergadering van 29 september 2021 werden vastgesteld evenals het jaarverslag 2021. De jaarrekening 2021 werd goedgekeurd op voorspraak van de kascommissie en daarmee werd het bestuur decharge verleend. Daarop volgde de aanstelling van een nieuwe kascommissie. De financiële toestand ziet er gezond uit, mede door minder uitgaven als gevolg van de recente coronabeperkingen. De penningmeester gaf ook een toelichting op begroting voor 2023.

Met de komst van de nieuwe omgevingswet -in werking per 1 januari 2023- verandert er veel in de verantwoordelijkheden en werkwijzen in het zogenoemde fysieke leefomgevingsdomein (bouwwerken, infrastructuur, water, watersystemen, bodem, lucht, landschappen, natuur, cultureel erfgoed en werelderfgoed) van de overheden. Veel meer dan voorheen ligt door deze wet de verantwoordelijkheid voor uitvoering op gemeentelijk niveau. Daarom hebben deskundigen vanuit de Nederlandse Archeologie Vereniging en Erfgoedvereniging Heemschut voor vrijwilligers en geïnteresseerden in erfgoed (archeologisch, landschappelijk, monumentaal en immaterieel) een digitale kennismakingsmodule gemaakt met als doel het verwerven van enige basiskennis over de omgevingswet, de erfgoedwet en burgerparticipatie.

De Bussumse watertoren staat weer in de steigers, voor 't eerst sinds de laatste oplevering in 2010. Toen werd de toren onderdeel van een duurzaam kantoorcomplex. Er is door harde wind flinke schade ontstaan, vooral aan de bovenkant. De watertoren staat sinds 1897 aan de Bussumergrindweg. Renovatie-werkzaamheden werden uitgevoerd in 1927 en in 1967. Bij die laatste klus werd de ommanteling van de bovenbouw vervangen en ontstond het befaamde 'horlogeknopje'.

Woensdagmiddag 4 mei is een krans gelegd ter nagedachtenis aan de Bussumse verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Dat gebeurde in het plantsoentje op de hoek van de Fokke Bleekerstraat en de P.M.R. Versteeghstraat, in aanwezigheid van burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren en een groot aantal belangstellenden, waaronder twee veteranen uit  WO2

Op 22 april zijn in de Thierensstraat voor nummer 11 twee struikelstenen gelegd. Het was  toen precies 79 jaar geleden dat Abraham Mauw en zijn vrouw Rebecca de la Bella vandaar werden gedeporteerd naar Kamp Westerbork. Nog geen maand later, op 18 mei 1943, werden ze naar Sobibór getransporteerd, waar ze na aankomst op 21 mei onmiddellijk werden omgebracht. De struikelstenen voor Abraham en Rebecca zijn een initiatief van hun kleinkinderen Arnold Spee uit Amsterdam en Rifke Espkamp uit Voorschoten, zoon en dochter van Rosa Marie Mauw.

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan! De Brinklaan, de oudste en langste straat van Bussum is het belangrijkste onderwerp van het jongste nummer van onze glossy. In het blad wordt ook de onlangs overleden Auschwitz-overlevende Ernst Verduin herdacht en we staan stil bij de gebeurtenissen rond de vrijwel vergeten april-mei-staking van 1943.
Het tijdschift is voor € 7,50 te koop in de Bussumse boekhandels. Wilt u niet iedere keer voor BHT naar de boekhandel, wordt dan voor € 15 per jaar lid van de Historische Kring Bussum en u krijgt het blad thuisbezorgd.

De Huibert van Eijken straat in Naarden is een bijzondere straat. Bestaat iets meer dan honderd jaar en maakt deel uit van Tuindorp Keverdijk. Het waren de eerste stenen huizen buiten de vesting. Voor 1921 werden alle huizen binnen de schootsvelden van de Vesting Naarden van hout gebouwd, zodat ze in geval van oorlog snel neergehaald of platgebrand konden worden. In de straat staan karakteristieke boerderij-achtige woningen waarvan de WoningStichting Naarden een deel wil slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw.

De jaarlijkse herdenking van de overdracht van Kamp Amersfoort in 1945 aan het Rode Kruis is op 19 april a.s alleen via een livestream te volgen. Vanaf 13.30 uur kan dat via oa.de websites www.kampamersfoort.nl en www.herdenken.tv. Er is onder andere voorzien in documentaires waarin nabestaanden van oud-gevangenen Floris Bakels en Martinus Letterie naar Natzweiler en Neuengamme reizen. De Historische Kring Bussum heeft in 2010 in de Wilhelminakerk een avond gewijd aan de verzetsman en schrijver Floris Bakels

Op 19 april a.s. zal Annet Betsalel in de bibliotheek in Naarden vertellen over en beelden laten zien van de GEDENKROUTE GOOISE MEREN, die twee jaar geleden is samengesteld ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Ook zal ze nader stilstaan bij het bijzondere verhaal van het gezin Veffer dat, ondergedoken op de Bussumse Vaartweg, dankzij hulp van buitenaf de oorlog overleefde. Het jeugdboek DE WERELD VAN MAX dat Betsalel over de Veffers schreef, is die ochtend (naar wens gesigneerd) te koop. Tijd: 10 – 12 uur. Locatie: Majoor Kampsstraat 3. Toegang gratis, wel van te voren aanmelden via https://is.gd/mX2sUl 

Zaterdag 9 april was het in de Jumbo supermarkt aan het Julianaplein een levendig komen en gaan van voornamelijk ouderen. Ze ruilden plakplaatjes over de geschiedenis van Bussum die bij de boodschappen worden verstrekt. Eerder was het ook al mogelijk om wat om te ruilen, maar nu was er dan een 'officiële' ruilbeurs die enkele uren duurde en waar flink wat mensen op af kwamen. Jumbo verstrekte daarbij koffie en koek.

 Goede Vrijdag 14 april 1922 werd de Matthäuspassion voor de eerste keer in de Grote Kerk van Naarden uitgevoerd. Ongeveer een half jaar eerder was de Nederlandsche Bachvereniging opgericht. Johan Schoonderbeek was de eerste dirigent (zie foto hieronder) en hij werd opgevolgd door achtereen-volgens Evert Cornelis, Anton van der Horst en Charles de Wolff.

Boekhandel LOS is in de meer dan 150 jaar die de zaak bestaat weer eens verkocht. Cor Wiersma en Lenneke Gons hebben per 1 april hun oer-Bussumse bedrijf overgedaan aan Mascha Sluijter. Zij werkte als hun rechterhand al meer dan 25 jaar bij de boekhandel aan de Nassaulaan. Cor Wiersma en Lenneke Gons waren eigenaren sinds 2001 en zeggen nu te willen genieten van een nieuwe tijd zonder winkel, maar altijd met boeken. Ze danken al hun klanten voor vriendschap en samenwerking in de prachtige tijd waarin ze de zaak als 'hun kindje' hebben gerund. Lees HIER hun brief.

De Historische Kring Bussum heeft op zaterdagmiddag 26 maart een extra boost gekregen ! De vrijwilligers kwamen zoveel dat kon bijeen in de tuin van de Remonstrantse kerk aan de Koningslaan. Het was mede door de prettige voorjaarszon een warm weerzien nu al die corona maatregelen zijn opgeheven. Voorzitter Nol Verhagen kwam met een welkomstwoord voor alle aanwezigen, en hintte even aan de evenementen en projecten die dit jaar voor de HKB in het verschiet liggen.

Gemeenteraden traden aan nadat Bussum zich in 1817 van Naarden had afgescheiden. Aanvankelijk werden de 7 tot 9 raadsleden niet gekozen maar benoemd. Vanaf de inwerking-treding van de Gemeentewet in 1851 werden de leden van de raad niet meer benoemd maar gekozen uit en door belasting betalende inwoners. Bussum had toen iets meer dan 900 inwoners. Na de aanleg van de spoorlijn in 1874 en de daardoor ontstane flinke bevolkingsgroei ontbrandde er een verkiezingsstrijd tussen oude en nieuwe Bussumers.

Bussum heeft een nieuwe straat! Zaterdag 5 maart werd het straatnaambord onthuld. De straat heeft de naam gekregen van de aannemer Cornelis van Norren (1850-1935). Hij werkte voor alle bekende architecten in zijn tijd, zoals Berlage, Kruisweg en De Bazel. Van Norren woonde met zijn grote gezin aan de Iepenlaan waar hij in 1891 het kerkje daar bouwde. Hij was jarenlang kerkenraadslid, ook gemeenteraadslid, wethouder en loco-burgemeester. Hoe vind je het nieuwe Bussumse straatje?

De onthutsende berichten over de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot talloze inzamelings acties in Nederland, ook in Bussum. Terwijl de eerste vluchtelingen in Nederland aankomen proberen veel Nederlanders vooral ook materieel hun steun te betuigen, met allerlei hulpgoederen. Op de Piet Heinlaan bij de Groene Ruijter in Bussum was het een komen en gaan van mensen met zakken, dozen en losse spullen, die vervolgens werden ingeladen in vrachtauto's. Een bijzonder gezicht. Zo'n massaal hulpbetoon werd ook gezien bij de watersnoodramp in 1953 in zuidwest Nederland. Klik HIER voor een bericht in de Bussumsche Courant van destijds

De oorlog in Oekraïne heeft al snel een grote vluchtelingen stroom op gang gebracht. Ongetwijfeld zullen er Oekraïners in Nederland en mogelijk ook in Bussum belanden. Dit doet meteen denken aan eerdere groepen vluchtelingen in de roerige eeuw die achter ons ligt, zoals Belgen, Joden, Hongaren, Vietnamezen en Bosniërs. In deze eeuw zijn onder anderen veel Syriërs op de vlucht geslagen. In 1914 na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam met de val van Antwerpen ook een enorme vluchtelingen stroom op gang.

De prenten achter de ramen van het gebouw De Vonk die na de storm Eunice op 18 februari tevoorschijn kwamen blijken in tegenstelling tot ons eerdere bericht niet van de Historische Kring Bussum. Niet onze laatste en zesde raamtentoonstelling uit 2013 is te zien maar blijkens ons archief een activiteit van Werkgroep Ensemble uit 2017. Die wilde snel actie tegen de verloedering van het gebouw dat na modernisering weer heel bruikbaar wordt geacht.

De storm Eunice heeft op vrijdag 18 februari een oude raamexpositie uit 2013 van de Historische Kring Bussum zichtbaar gemaakt. Het was de laatste en zesde tentoonstelling op de ramen van het omstreden gebouw De Vonk. Zie foto. Onderwerp was Oranje, met bijvoorbeeld namen van scholen, Oranje-optochten e.d. De eerste expositie in 2010 betrof de geschiedenis van het Vonkpand zelf. Die werd geopend door de toenmalige burgemeester van Bussum, Milo Schoenmaker.

Nieuw bordje QR-route Bussum en de TV

De werkgroep Bussum en de Televisie van de Historische Kring Bussum blijft in de weer met de QR-route door het oude tv-dorp. Op bijgaande foto is te zien dat Leo Thijssen onder het wakend oog van Jaap van Hassel weer een verbetering aanbrengt. Hij bevestigt een nieuwe QR-sticker bij de toegang van Villa Engh Huize, Brinklaan 137.

 Het Goois Natuurreservaat koestert zijn komende jubileum. November 1932 werd de Stichting Gooisch Natuurreservaat opgericht en in januari daarop passeerde de akte bij de notaris voor de eigendoms-overdracht van 1526 ha natuurgebied. Dat werd gekocht van de Vereeniging Stad en Lande van Gooiland. GNR noemt het een wonder dat het gebied in de loop der jaren kon uitgroeien tot 2850 ha. Steeds meer erfgooiers stapten uit het agragrisch bedrijf en verkochten de boel. Door de verstedelijking is er veel veranderd. Waren in 1932 de Gooise gemeenten nog eilanden in een oneindig groene ruimte, nu is het andersom: de natuur vormt groene eilanden midden in een stedelijke omgeving.

Op de website van Oneindig Noord Holland wordt beschreven hoe in Nederland geleidelijk historische verenigingen ontstonden. In 1859 werd in Dordrecht een eerste initiatief genomen, maar dat kwam niet van de grond. In 1861 werd de 'Vereeniging tot beoefening van de geschiedenis der stad ’s-Gravenhage'opgericht. Die werd in 1890 vervangen door een nieuwe en nog altijd bestaande vereniging Die Haghe.

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.

Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

De Oude Begraafplaats van Naarden is een van drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2022. Terebinth is een landelijke stichting voor het behoud van funerair erfgoed. De prijs wordt op 12 februari uitgereikt aan de organisatie die zich het afgelopen jaar 'op uitzonderlijke wijze' heeft ingezet voor het behoud van een historische begraafplaats.

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als het geld is gestort op bankrekening NL 93 INGB 000 46 168 07 van de HKB wordt het per post verstuurd of gebracht. In verband met de coronamaatregelen kan het voorlopig niet afgehaald worden uit het documentatiecentrum.

In Amsterdam is op 87-jarige leeftijd de voormalige PVDA-politicus en oud-burgemeester Ed van Thijn overleden. Hij schreef een groot aantal boeken waaronder ook over de oorlogsjaren die hij overleefde op achttien onderduikadressen. Bussum speelt een belangrijke rol in dat oorlogsverleden. Van Thijn verhuisde toen hij vijf jaar was met zijn ouders van Amsterdam naar Bussum nadat er in de buurt een bom was ingeslagen. Het gezin betrok een woning aan de Kamerlingh Onnesweg maar moest later op bevel van de Duitsers naar Amsterdam terugkeren.

Ernst Verduin, een van de laatste Nederlandse overlevenden van vernietigingskamp Auschwitz is overleden. Hij overleefde niet alleen Auschwitz, maar ook een 'dodenmars' die uiteindelijk naar het concentratiekamp Buchenwald leidde. Verduin, die in Bussum was opgegroeid werd 94 jaar. In 1943 werd hij met zijn zus, vader en moeder in Bussum opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Later werd hij met andere Nederlandse Joden op transport naar Auschwitz gesteld. Zijn vader en zijn zus worden herdacht op de eerste struikelstenen in Bussum.

Een nieuwe versie van het wandel- fietsrouteboekje door het vroegere televisiedorp Bussum heeft het licht gezien. Dat is tien jaar na verschijning van de veel gevraagde eerste druk. Ook die was verzorgd door drukkerij  Drukmakers in Amersfoort. De nieuwe versie valt samen met het 70-jarig jubileum van de Nederlandse televisie waaraan in de media veel aandacht is besteed. Ook de Historische Kring Bussum heeft daaraan flink meegedaan.

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.
Dit is alweer het derde nummer dit jaar en zoals altijd krijgen de leden het blad thuis afgeleverd. De losse verkoopprijs van €7,50 is nog altijd ongewijzigd evenals de jaarlijkse contributie voor de leden van maar €15,00.