Skip to main content

Wim de Bie-tunneltje geopend

19 juni 2024

Op 18 juni heeft het spoortunneltje tussen de Nassaulaan en de Spiegelstraat officieel de naam 'Wim de Bie Tunneltje' gekregen. initiatiefnemer Pieter Schut en wethouder Nico Schimmel, in het voorbijgaan wethouder Hekking genoemd naar een personage van het komische duo', verrichtten de openingshandeling. Met een mattenklopper, symbool van het Simplisties Verbond, onthulde hij de naam van het tunneltje. Zie HIER een verslag van GooiTv.

Bij de ceremonie waren vooral fans van de programma's van Van Kooten en De Bie aanwezig, inmiddels zelf 'oudere jongeren'. Kees van Kooten zelf of nabestaanden van De Bie ontbraken. Wel heeft de familie goedkeuring gegeven aan de vernoeming.

De naamgeving wordt gezien als een mooie manier om de bekende oud-inwoner van Bussum te gedenken en te herdenken. Bovendien was Bussum vaak het toneel van tv-opnamen waarin hij samen met Kees van Kooten optrad. Deze hilarische scenes zijn vooral terug te zien in afleveringen van 'Keek op Week' tussen 1988 en 1993. Zo was dit tunneltje de plek waar 'oudere jongere' Robbie Kerkhof uithing met Koos Koets. Ook zwerver Dirk was er te vinden.

Het enigszins verloederde spoortunneltje is inmiddels opgeknapt en er komt verlichting in. Voor het energiehuisje aan de kant van de Spiegelstraat is een passende schildering voorzien. Een Wim de Bie-wandel/fietsroute langs plekken waar van Kooten en de Bie opnamen maakten is in ontwikkeling.

Het tunneltje werd in 1938 geopend met o.a een muzikale bijdrage van harmonie Crescendo en honderden met vlaggen zwaaiende schoolkinderen. De leden van Crescendo liepen al musicerend van de ene naar de andere kant. Lees HIER een artikel over de openingsceremonie van toen.