Werkgroepen
Open Menu

Het Documentatie Centrum is het kloppend hart van de Historische Kring Bussum. Dagelijks werken hier vrijwilligers in diverse werkgroepen aan het verzamelen van informatie over Bussum, het digitaliseren van de collectie en het voorbereiden van activiteiten. Ook ontvangen wij hier bezoekers en helpen we hen met het zoeken van antwoorden op hun hun vragen. Er is een uitgebreid digitaal archief, een bibliotheek en een groot kaartenbestand die hierbij gebruikt kunnen worden. Maar er zijn ook werkzaamheden die op locatie of vanuit huis verricht worden.
Hieronder vindt u een korte beschrijving van de werkzaamheden van de diverse groepen. Heeft u interesse in de historie van Bussum en vindt u het leuk om daar mee bezig te zijn, kijk dan eens of een van de werkgroepen iets voor u is. Wij zijn blij met uw komst. Voor verder informatie kunt u contact opnemen met de onderstaande contactpersonen of met de coördinator van het Documentatiecentrum, Guusje Hent, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Secretariaat DC

De medewerkers van het secretariaat ontvangen de bezoekers van het Documentatie Centrum. Beantwoorden de vragen, die bezoekers via telefoon of mail gesteld hebben. Vaak is een klein historisch onderzoek nodig om op de vraag een antwoord te geven. Vrijwilligers voor deze werkgroep kunnen zich aanmelden bij Guusje Hent via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Foto werkgroep

De fotowerkgroep houdt zich bezig met een scala aan onderwerpen:

  • Oude foto’s en ansichtkaarten scannen. De scans worden centraal opgeslagen en krijgen een omschrijving in het digitale archief. De originele foto’s worden op zuurvrij papier geplakt en in dozen geplaatst. Volle dozen gaan naar het archief in Naarden
  • Digitale foto’s in onze opslag voorzien van een beschrijving in het digitale archief.
  • Verzoeken voor het verkrijgen van foto’s verwerken.
  • Het beantwoorden van vragen en opmerkingen die binnenkomen over foto’s die in het digitale archief staan. Indien het om fouten gaat deze corrigeren.

Heeft u interesse om ons te helpen met dit werk, neem dan contact op met Veronica den Breejen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Werkgroep Archivering

Deze werkgroep verzamelt alle informatie die over Bussum beschikbaar is. Krantenknipsels worden gedigitaliseerd en opgeborgen en vervolgens geregistreerd in ons digitaal archief. Archieven van particulieren en verenigingen worden uitgezocht, opgeslagen en gearchiveerd. Wij werken hierbij samen met het archief Gooi en Vechtstreek in Naarden. Na een inwerkperiode kunnen vrijwilligers zelfstandig aan de slag. Aanmelden bij Guusje Hent via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Werkgroep routes en excursies.

Deze groep is bezig met het samenstellen en onderhouden van wandel- en fietstochten in Bussum en omstreken. Ook bereiden de vrijwilligers zich hier voor om als gids op te treden, onder andere tijdens de Open Monumenten dagen. De vrijwilligers van deze groep zijn meestal ook werkzaam in andere werkgroepen binnen de HKB.

 

Werkgroep Open Monumentendagen (OMD)

De werkgroep heeft als taak om de Open Monumentendagen voor te bereiden in Bussum. Deze dagen vinden altijd plaats in het 2e weekend van september. Het OMD-thema wordt landelijk bepaald maar wordt lokaal ingevuld. De werkgroep komt vanaf februari een aantal malen bijeen om inhoud te geven aan het thema en aan de verdere organisatie en communicatie. Er wordt samenwerking gezocht met de OMD-organisaties in Naarden en Muiden/Muiderberg. De meeste werkgroepleden zijn ook actief in andere werkgroepen van de HKB. Contact verloopt via Frank de Groot: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

 

Werkgroep Monumenten

De activiteiten van deze groep liggen op het terrein van Cultureel Erfgoed en zijn gericht op het beleid en uitvoering ervan door de gemeente Gooise Meren in Bussum. In cijfers 57 rijksmonumenten, 75 gemeentelijke monumenten en 1 provinciaal monument. Het Spiegel en het  Brediuskwartier hebben de status van beschermd dorpsgezicht.   Zie lijst
Daarnaast doen we voorstellen om  panden op de monumentenlijst te plaatsen. In dit verband is ook voorgesteld om het Prins Hendrikpark en de Godelinde buurt aan te merken als beschermd dorpsgezicht.
Het derde aandachtsgebied van de werkgroep betreft het zo nodig reageren op ontwikkelingsplannen (zoals de invoering van de nieuwe omgevingswet), voor zover het betrekking heeft op het cultureel erfgoed, met inbegrip van de natuur.

Het geheel is een omvangrijk pakket en de werkgroep wil zich graag versterken. Uw hulp en bijdrage kunnen wij daarom goed gebruiken. Neem daarvoor contact op met Leo Thijssen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redactie Bussums Historisch Tijdschrift

De HKB geeft het Bussum Historische Tijdschrift (BHT) uit, dat driemaal per jaar verschijnt en dat bij alle leden gratis wordt bezorgd en dat ook te koop is in de Bussumse boekhandel. BHT wordt gemaakt door een kleine redactie. Om aan BHT mee te werken is goede kennis van de geschiedenis van Bussum en het Gooi vereist. Ook moet je de weg weten te vinden in archieven en digitale bestanden en over voldoende schrijfvaardigheid beschikken. Alle artikelen, ook die van de redacteuren, worden kritisch geredigeerd. Vindt u dit een uitdaging, neem dan contact op met Nol Verhagen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redactie “In de Krant”

De Historische Kring Bussum verzorgt een wekelijkse rubriek, genaamd "Uit de Geschiedenis van Gooise Meren” in BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Heeft u een idee voor een artikel of wilt u zelf een artikel schrijven neem dan contact op met Eric Bor: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorwaarden artikel:
- betreft de geschiedenis van Gooise Meren;
- heeft 500 tot 800 woorden;
- heeft een globale bronvermelding;
- heeft drie of vier foto's met bijschrift.
Artikelen worden geredigeerd door Eric Bor en/of Nol Verhagen

 

Werkgroep Communicatie

Al het heden wordt verleden. Daarom gaat de Historische Kring Bussum met zijn tijd mee om zoveel mogelijk dingen vast te leggen. Voor nu en voor later. De website en sociale media als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube zijn daarbij belangrijke werktuigen. De werkgroep Communicatie houdt zich bezig met het effectief gebruik van deze platforms, voor zowel intern als extern contact. Nieuwe medewerkers met goede ideeën en ICT-vaardigheden zijn van harte welkom. Mailen kan naar Jan Schippers of Anuschka Steenman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Werkgroep ICT

De werkgroep ICT beheert alle computers en randapparatuur op het DC, dit in samenwerking met een extern bedrijf. Verder onderhoudt ze contacten met de bedrijven die nodig zijn voor het goed functioneren van de website en het digitale archief van de HKB.
Heeft u affiniteit met ‘automatiseren’, en denkt u iets voor ons te kunnen betekenen, neem dan contact op met Marianne van den Tol of Anuschka Steenman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.