Beeld en Geluid
Open Menu

Deze video laat de geschiedenis van de cacao- en chocoladefabriek Bensdorp zien en alles wat er na sluiting van de fabriek is gebeurd om het complex te renoveren en te verduurzamen. Klik HIER om de film te starten. Om een overzicht van het complex via drone-beelden te zien klik HIER

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Op onze fiets- en wandelpagina staat de "Gedenkroute Gooise Meren 75 jaar Vrijheid". Deze fietsroute voert langs locaties die een afspiegeling zijn van wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld in Naarden, Bussum, Muiden en Muiderberg op het gebied van oorlogshandelingen, bezetting, vervolging, verzet, verraad en bevrijding. De route werd in 2020 geopend door burgemeester Han ter Heegde. In deze film ziet u de beelden van de opening met daarna een film van Annet Betsalel over de plaatsen van de Gedenkroute. Klik  HIER om de film te starten

Een film van het jubileumfeest van Koningin Wilhelmina voor theater Novum aan de Vlietlaan in Bussum in 1923. De makers zijn niet bekend. De film is bewaard door het Eye Filmmuseum.
Klik HIER om de film te starten

NBHet theater Novum is geopend in juni 1913 en in juni 1967 ging het dicht. Het gebouw is gesloopt in februari 1974. 

Bussumse boeren

Beelden uit de jaren vijftig en rond 1960 van de boerderij van Fokker aan de Huizerweg / hoek Beatrixplantsoen. De boerderij is gesloopt in 1968. 
Klik HIER om de film te starten

Erfgooiers zijn van oorsprong uit het Gooi afkomstige mannelijke bewoners, die het gebruiksrecht hadden over de weilanden, heidevelden en bossen in het Gooi. Hun geschiedenis van 968 tot 1979 wordt in deze 10 minuten durende film verteld.
Klik HIER om de film te starten

Filmbeelden van Bussum e.o. uit de jaren 1952 -1957 en 1971-1974.
Samengesteld door de heer H.J. Hendriksen

Klik HIER om de film te starten

De opening van het gemeentehuis van Gooise Meren op 17 februari 2018 was de directe aanleiding voor het maken van een korte documentaire. Daarin zijn beelden te zien van de twee oudste (verdwenen) raadhuizen van Bussum en van de bouw en opening van het huidige gemeentehuis dat na renovatie nu het gemeentebestuur van Gooise Meren huisvest.
Deze  film is een co-produktie van Jaap van Hassel en Jan Schippers . Klik  HIER.