Actuele berichten
Open Menu

Overzicht van de meest recente artikelen in de rubriek Actueel

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

De Oude Begraafplaats van Naarden is een van drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2022. Terebinth is een landelijke stichting voor het behoud van funerair erfgoed. De prijs wordt op 12 februari uitgereikt aan de organisatie die zich het afgelopen jaar 'op uitzonderlijke wijze' heeft ingezet voor het behoud van een historische begraafplaats.

In Amsterdam is op 87-jarige leeftijd de voormalige PVDA-politicus en oud-burgemeester Ed van Thijn overleden. Hij schreef een groot aantal boeken waaronder ook over de oorlogsjaren die hij overleefde op achttien onderduikadressen. Bussum speelt een belangrijke rol in dat oorlogsverleden. Van Thijn verhuisde toen hij vijf jaar was met zijn ouders van Amsterdam naar Bussum nadat er in de buurt een bom was ingeslagen. Het gezin betrok een woning aan de Kamerlingh Onnesweg maar moest later op bevel van de Duitsers naar Amsterdam terugkeren.

Ernst Verduin, een van de laatste Nederlandse overlevenden van vernietigingskamp Auschwitz is overleden. Hij overleefde niet alleen Auschwitz, maar ook een 'dodenmars' die uiteindelijk naar het concentratiekamp Buchenwald leidde. Verduin, die in Bussum was opgegroeid werd 94 jaar. In 1943 werd hij met zijn zus, vader en moeder in Bussum opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Later werd hij met andere Nederlandse Joden op transport naar Auschwitz gesteld. Zijn vader en zijn zus worden herdacht op de eerste struikelstenen in Bussum.

Een nieuwe versie van het wandel- fietsrouteboekje door het vroegere televisiedorp Bussum heeft het licht gezien. Dat is tien jaar na verschijning van de veel gevraagde eerste druk. Ook die was verzorgd door drukkerij  Drukmakers in Amersfoort. De nieuwe versie valt samen met het 70-jarig jubileum van de Nederlandse televisie waaraan in de media veel aandacht is besteed. Ook de Historische Kring Bussum heeft daaraan flink meegedaan.

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.
Dit is alweer het derde nummer dit jaar en zoals altijd krijgen de leden het blad thuis afgeleverd. De losse verkoopprijs van €7,50 is nog altijd ongewijzigd evenals de jaarlijkse contributie voor de leden van maar €15,00. 

Niet alleen villa Eikenhof (de 'Van Gogh-villa') aan de Regentesselaan heeft een monumentenstatus gekregen, ook Huizerweg 54. Bij oudere Bussumers is het pand bekend als de Huishoudschool. Het was ook jarenlang de thuisbasis van de Historische Kring Bussum. Nu is hier het Hearthouse-centrum gevestigd met allerhande therapiën, coachingstrajecten en workshops.
De 'Van Goghvilla' aan de Regentesselaan in Bussum heeft  eveneens de monumentenstatus, De villa is gebouwd in opdracht van Jo Bonger die getrouwd was met Theo, de broer van de schilder Vincent.

Het 70-jarig jubileum van de Nederlandse televisie levert weer nieuwe herinneringen op. In de Gooi & Eemlander  van donderdag 28 oktober komt Carla Amersbeek-Castelein aan het woord, dochter van de uitbater van hotel De Rozenboom in Bussum. Ze is nu tachtig jaar en zit vol verhalen over de oertijd van de televisie. Studio Irene lag op tweehonderd meter afstand van de Rozenboom en in het hotel was het een komen en gaan van tv-persoonlijkheden.

Twintig vrijwilligers van de Historische Kring Bussum namen op 1 oktober deel aan een excursie naar Castricum. Het doel was nader kennis te maken met de archeologie in Noord-Holland, een onderwerp waar de HKB zich nooit eerder mee bezig heeft gehouden. Allereerst werd onder leiding van Rino Zonneveld van Werkgroep Oud-Castricum een wandeling gemaakt om kennis te maken met het Castricumse duinterrein en de (pré-)historische gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld.

De QR-route ‘Bussum en de Televisie’ is door de gelijknamige HKB-werkgroep nieuw leven in geblazen. Dat was gewenst omdat de website-ondersteuning door de netwerkorganisatie ‘Oneindig Noordholland’ na tien jaar werd beëindigd. Het 70-jarig jubileum van de Nederlandse televisie op 2 oktober a.s. was een goede gelegenheid om de route in eigen beheer te nemen en deels aan te passen.

Een team van de Historische Kring Bussum was zaterdag 18 september aanwezig op de manifestatie ‘Bussum Cultureel’, die op  de Havenstraat en het Wilhelminaplantsoen werd gehouden. De tent van HKB stond deze keer op de Havenstraat nabij de Kapelstraat.

De Historische Kring Bussum neemt na de organisatie van Open Monumentendag ook dit jaar weer deel aan de manifestatie Bussum Cultureel, het culturele podium van Gooise Meren. Het nazomer-evenement is zonder meer een goede mogelijkheid de HKB opnieuw te presenteren en net als bij Open Monumentendag nieuwe leden te werven. Er is dan volop gelegenheid om met wie dan ook van gedachten te wisselen en ideën op te doen.

De Historische Kring Bussum kan met tevredenheid terugkijken op de Open Monumenten dagen 2021. Dat voelt goed na het tegenvallende OMD-weekend van verleden jaar dat werd beheerst door coronamaatregelen. Op zaterdag was het weer wat wisselvallig maar op zondag was het prima. De belangstelling was zonder meer goed te noemen: een flinke toeloop voor de lezingen en gegidste Bredius wandelingen. Ook gingen er flink wat mensen met de bustours mee.

Open Monumenten Dag 2021 is volop aan de gang! Dit jaar is de Historische Kring Bussum neergestreken in het aloude hotel Jan Tabak. Het dient als centrale plaats voor informatie en als startpunt voor wandelingen door het mooie Brediuskwartier. Tot de vele locaties die kunnen worden bezocht behoort de monumentale Julianaschool aan de Willem Kalfflaan. Vandaag zijn er vanuit Jan Tabak wandelingen met gidsen en die zijn nog niet allemaal volgeboekt. Aanmelden kan nog steeds via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag ook telefoonnummer vermelden.

Op woensdag 18 augustus zijn op drie plaatsen in Bussum struikelstenen (‘Stolpersteine’) geplaatst voor huizen van waaruit Joodse mensen zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Monumentjes ter nagedachtenis aan hen die na de Tweede Wereldoorlog niet terugkwamen. Het waren drie indrukwekkende, intieme plechtigheden waarbij mooie woorden en een gebed werden uitgesproken, foto’s getoond, kaarsjes gebrand, en bloemen en steentjes werden gelegd bij de struikelstenen.‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’, aldus de tekst uit de Talmoed.

 BroersRoks.jpg - 140,82 kBDe Erfgoedvereniging Heemschut vraagt aandacht voor het bijzondere interieur van de voormalige sigarenwinkel Roks aan de Havenstraat 35 in Bussum. Er zouden maar twee van dit soort interieurs zijn in Nederland. 

Roks is nog niet zo lang geleden gesloten omdat er geen opvolgers te vinden waren en er een probleem was met vergunningen voor de verkoop van tabakswaren. Volgens Heemschut zijn interieurs een onderschoven kindje in de monumentenwereld en zou het zonde zijn als de sloophamer er in dit Bussumse geval door heen gaat.. Bron: de Gooi en Eemlander.

Het is weer bijna zover: op 11 en 12 september openen diverse monumentale gebouwen hun deuren. Omdat de eerder geplande Brediuswandeling door achtereenvolgens slecht weer en corona werd afgelast gaat deze in de herkansing. Op beide dagen worden presentaties gegeven (met een kopje koffie erbij) in Hotel Jan Tabak. Na de presentatie op de zaterdag  kan de wandeling m.b.v. een folder gelopen worden. Daarbij wordt de Julianaschool gepasseerd, een bijzonder jaren-30 gebouw dat zijn deuren opent voor geïnteresseerde bezoekers. Op zondag kan na de presentatie een gegidste wandeling worden gemaakt.Traditiegetrouw hebben op zaterdag enkele kerken hun deuren geopend : Spiegelkerk, Majellakapel, Vrije Evangelische Gemeente en Koepelkerk.

Eind augustus verschijnt het Bussums Historisch Tijdschrift weer. Dit september-nummer is zoals meestal grotendeels gewijd aan Open Monumenten Dag. Thema van dat evenement is dit keer 'Mijn monument is jouw monument'. De bedoeling is om omwonenden van monumenten het gevoel te geven dat die panden ook een beetje van hen zijn, ook al kunnen ze niet worden bezocht. Een aantal bewoners/eigenaars is gevraagd hun deuren voor het Bussums Historisch Tijdschrift open te zetten. Ook al duurt het nog even (het blad moet nog worden gedrukt) we kunnen alvast het omslag van het nieuwe nummer laten zien. Leden van van de Historische Kring Bussum krijgen het blad natuurlijk als altijd thuisbezorgd, en de losse nummerprijs is steevast €7,50

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco. De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigings werk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Vooruitlopend op nadere informatie over Open Monumentendag hier vast aandacht voor de jaarlijkse Nationale Orgeldag. Op 11 september (eerste dag van het Open Monumenten-weekend) wordt het Steinmeyer-orgel in de Mariakerk (Koepelkerk) tussen 13.00 uur en 16.00 uur bespeeld worden door drie organisten. Alle drie hebben ze 45 minuten om het uit 1923 daterende Steinmeyer-orgel te bespelen. Na iedere bespeling is er gelegenheid om het orgel en de kerk te bezichtigen. Toegang is gratis. Een kleine financiële bijdrage in de kosten is welkom. Meer over de Nationale Orgeldag vindt u HIER

De gemeenteraden van Gooise Meren, Hilversum en Laren hebben op 7 juli 2021 het bestemmingsplan buurtschap Crailo unaniem vastgesteld. Hoewel het om een gezamenlijk plan gaat voor het hele buurtschap hebben de drie gemeenten, voor zover het hun grondgebied betreft, hun eigen bestemmingsplan met daarbij de milieueffect rapportage en het beeldkwaliteitplan vastgesteld. Ze maken dat apart bekend. Er is nu een grote stap gezet voor de verdere ontwikkeling van het buurtschap. Zo komen er in totaal 590 woningen, waarvan een derde (33%) sociale woningen. De andere aantallen vallen voor een deel in het middensegment (27%) en in het dure segment (40%). Volgens de plannen speelt GROEN een hoofdrol in het geheel. Het Gebed zonder End blijft behouden, er komt een Laan van Crailo (nieuw-fiets/voetpad) en een Ecowal als afscheiding tussen het buurtschap en het Goois Natuurreservaat. Om aan iedereen zoveel mogelijk aspecten te laten zien is er een buurtschap -'paspoort' ontwikkeld. Klik HIER om het te bekijken.

De gemeente heeft een aantrekkelijk boekje gepubliceerd onder de titel ' Tussen Vecht, Meren en stuwwal'. Het is verkorte en bewerkte weergave van een document dat eerder in opdracht van de gemeente is opgesteld. Het belicht vanuit een historisch perspectief de diversiteit en samenhang in Gooise Meren. Burgemeester Ter Heegde schrijft in zijn voorwoord over het bijzondere gegeven dat het grondgebied deels in het Gooi ligt en deels in de Vechtstreek.'twee streken die zich qua natuur en landschap sterk van elkaar onderscheiden'. Diversiteit is er ook door de vier woonkernen Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden, die ieder hun eigen unieke geschiedenis en karakter hebben.'Tegelijkertijd hebben die vier ook veel met elkaar gemeen'. Bekijk HIER op uw gemak de online publieksversie van het boekje.

 In Gasterij Stadzigt aan het Naardermeer is sinds kort een bronzen kop van Jac P. Thijsse te bewonderen. Zondagochtend 27 juni is het kunstwerk tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels onthuld. Dat dit daar nu staat is niet toevallig. Dankzij de bemoeienis van  o.a Jac. P. Thijsse is het Naardermeer als bijzonder natuurgebied behouden gebleven. 117 jaar geleden waren er plannen om er een Amsterdamse vuilstort van te maken. Het behoud van het Naardermeer was tevens de aanzet voor de Vereeniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland, opgericht in 1905.

Na zes jaar zoeken door onze vrijwilliger Margreet de Broekert zijn maar liefst vier foto’s van Maria Louise Mispelblom Beijer-Theunissen opgedoken. Dit dankzij de heer Ton Steenvoorden. Maria is op al deze foto’s de middelste dame. De vrouw rechts van haar is Wilhelmina Antonia Steenvoorden-Dorresteijn (roepnaam Mien en/of Mina). Mien was Maria’s dienstbode. Wie kan vertellen wie de vrouw links van Maria is? (van ons uit gezien)
Maria was kunstenares en dierenactiviste. Eerder dit jaar is haar graf ontdekt op de Oude Begraafplaats Naarden. Ze bleek te liggen in een familiegraf, maar haar naam op de steen ontbreekt. Daar zal wat aan worden gedaan. Inmiddels zijn 44 schilderijen van haar gevonden.

Oud-burgemeester van Naarden Joyce Sylvester kreeg zaterdag 29 mei in Naarden-Vesting het eerste exemplaar in handen van haar  autobiografie Bent ú de burgemeester? Het boek werd bij Ruijsdael Op het Hoekje overhandigd door burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Joyce Sylvester bekleedde het ambt in Naarden zes jaar lang als eerste zwarte burgemeester in Nederland. Ze was volgens Ter Heegde daarmee een pionier en een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Hij sprak van een zeer lezenswaardig boek van een bijzondere vrouw. De oud-burgemeester en oud-senator werd zondag in het tv-programma Buitenhof geïnterviewd. Om het te zien klik HIER. Ook was er een vraaggesprek met Gooi TV en een radio-interview op NPO-1

Deze zomer staat Gooi & Vecht in het teken van Gooise grens-verleggers, wereldverbeteraars en uitvinders tijdens de tweede editie van het Erfgoedfestival. Duik in de verhalen van o.a. P.C. Hooft, Nescio, Piet Mondriaan en Frederik van Eeden met het (coronaproof) buitenprogramma vol themawandelingen en fietsroutes. In het Erfgoedfestival Magazine is het programma te vinden, evenals achtergrond verhalen van de diverse erfgoedlocaties. Heel informatief is ook de website. Er zijn verder tentoonstellingen, vlogs, podcasts, een interactieve AR Experience van stoomtram de Gooische Moordenaar en een speciaal kinderprogramma met bijpassend doeboek. Het festival wordt geopend op 26 mei en duurt tot 12 september.

Opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van de Historische Kring Bussum: alle tijdschriften die zijn gepubliceerd sinds de oprichting van de HKB in 1983 zijn nu online te lezen en te doorzoeken. Het gaat om 36 jaargangen á 3 tijdschriften per jaar: meer dan 1500 artikelen. Het digitaliseren heeft enkele jaren gekost maar de klus is nu geklaard. Paul Klein nam het initiatief, maar moest daarvoor wel wat aarzelingen bij het toenmalige bestuur wegnemen. Hij ging onvervaard aan het werk, later met steun van Anuschka Steenman die uiteindelijk gestaag de laatste loodjes voor haar rekening nam. Chapeau! Het gaat om de eerste 'Contactbladen' gevolgd door de glossy 'Het Bussums Historisch Tijdschrift'. De inhoud is op diverse manieren online te vinden en te doorzoeken. HIER is de betreffende website-rubriek .

Onze 'Vrienden van het Spiegel' komen met een nieuw Spiegelschrift. Als altijd is er een aantrekkelijk thema. Dit keer: Schrijven in Het Spiegel. Op de cover journalist / schrijver Peter Brusse bij de ingang van de vroegere renbaan Cruijsbergen met zijn net verschenen boek Ach Engeland, de Brexit editie. Peter Brusse, Herman Pleij en Rudolf Geel schreven hun verhaal over het Spiegel. En ook allerlei andere aspecten van schrijven komen aan bod.

De dagen rond 4/5 mei zijn misschien een geschikte tijd voor het fietsen van de Gedenkroute '75 jaar vrijheid'. De tocht gaat door Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden langs twintig plaatsen die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij alle plaatsen staan bordjes met een korte tekst en een QR-code die met een mobiele telefoon kan worden gescand. De route werd in 2020 geopend door burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Bekijk HIER beelden van de opening met daarna een film van Annet Betsalel over de plaatsen van de Gedenkroute.

Het heeft de Koning behaagd onze collega Margreet de Broekert te benoemen tot lid van de Orde van Oranje Nassau. De daarbij behorende versierselen zijn haar op de dag voor Koningsdag uitgereikt door burgemeester Han ter Heegde, die daarbij werd begeleid door een tweetal trompetblazers en wethouder Nico Schimmel. Naast haar werk voor de Historische Kring Bussum werden als andere wapenfeiten van Margreet genoemd: haar betrokkenheid bij de oprichting van de eerste Kinderrechtswinkel ter wereld (!) in 1985, haar werk voor een weeshuis in India, haar inspanningen (samen met de synagoge) om de Bussumse schooljeugd te informeren over het lot van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar werk voor of met gehandicapten. Bekijk hier beelden van de uitreiking.

Provincies houden onvoldoende toezicht op de wijze waarop gemeenten omgaan met monumenten of archeologische vondsten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Volgens de Inspectie is het toezicht bij alle provincies ‘summier’ opgezet, hanteert elke provincie een andere werkwijze en is er geen zicht op de werking van het monumentenstelsel. Daarnaast komen er weinig signalen van burgers binnen en weten zij niet tot wie zij zich kunnen wenden.Ook de gemeenten zelf denken dat het beter kan. Maar 34 procent vindt dat de provincies goed toezicht houden. Bekijk hier het rapport van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed.

De klus is geklaard: Villa Tindal ('het mooiste gebouw van Bussum') heeft een daktoren terug. Dinsdag 13 april rond 14.00 uur is de toren met behulp van een hijskraan op zijn plaats gezet, een nieuwe fase in een kostbaar renovatieproject. De herstel werkzaamheden worden uitgevoerd met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en door de baten van een publieke wervingsactie. Zondag 27 juni is er een presentatie waarbij om te beginnen drie trompettisten 'hoog van de toren zullen blazen'.

Op 2 oktober a.s is het zeventig jaar geleden dat vanuit Bussum de Nederlandse televisie van start ging. Onze vereniging gaat ook aan dit jubileum natuurlijk aandacht besteden. De eerste jaren kwamen de uitzendingen vanuit de Irene-studio op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat. Over die pionierstijd heeft onze vereniging veel gepubliceerd en in 2008 een grote tentoonstelling georganiseerd.

Het Bussums Historisch tijdschrift komt er weer aan ! Het omslag laat niets aan duidelijkheid te wensen over: De Godelindebuurt.
Als altijd krijgen de Kringleden het nieuwe blad keurig thuisbezorgd. Voor zeker drie nummers per jaar hebben ze een contributie van €15,- betaald. Al vele jaren is dat bedrag niet omhoog gegaan, evenals de prijs van €7,50 voor losse nummers.
In verband met de coronamaatregelen is het nu even goed uitzoeken hoe en waar een los nummer te verkrijgen is: de vaste verkoop punten zijn LOS en Bruna, en ons documentatiecentrum. Helaas is ons hoofdkwartier nog niet voor het publiek geopend. Toch hopen we dat het nieuwe nummer zijn weg onder geïnteresseerden zal weten te vinden.

Bij de grote renovatie van station Naarden Bussum wordt nu ook de buitenkant van het monumentale stationsgebouw aangepakt. Het gaat om een opknapbeurt van de gevel en de zijvleugels. In de rechterzijvleugel huist al enkele jaren de Historische Kring Bussum. Het renovatiewerk begin na Pasen en gaat een jaar duren, terwijl andere werkzaamheden nog doorgaan. Zo komt er aan de achterkant van het station een tweede ingang. Ook komt daar een grotere fietsenstalling en een parkeerterrein. Twee jaar geleden werden enkele sporen weggehaald en werden overwegen smaller gemaakt. Ook kwam er een tweede doorgang en werd het eerste perron verbreed en aangepast. Alles moet volgend jaar zomer klaar zijn. Bron NH Nieuws-Foto Jaap van Hassel

Locomotief 18 van de Gooische Stoomtram wordt dit jaar 100 jaar en dat zal worden gevierd. Museum stoomtram organiseert een bijzondere presentatie op Tramstation Hoorn en een aantal speciale jubileum ritten.
Loc 18 reed tussen 1921 en 1937 op de tramlijnen Amsterdam-Muiderberg-Laren en Hilversum-Huizen-Bussum. Via een aantal omzwervingen kwam de loc in 1968 bij Museumstoomtram in Hoorn terecht, om daar te worden gerestaureerd voor nieuwe ritten. Lees HIER meer

De Nederlandse rijksstraat wegen bestaan 200 jaar. Op 13 maart dit jaar was het twee eeuwen geleden dat koning Willem I de rijksstraat wegen aanwees. Ter gelegenheid hiervan is de website  www.rijksstraatwegen.nl opgezet. Daarop is de ontwikkeling van de deze wegen te zien, en doet geschiedenis liefhebber Joh van Leuken verslag van zijn fietstochten door dit historische netwerk. Een van die wegen, straatweg nummer 1, verbond Amsterdam via Amersfoort en Deventer met het toenmalige koninkrijk Hannover. Dat omvatte in 1821 ongeveer de huidige deelstaat Nedersaksen. Meer over deze route die natuurlijk ook door het Gooi kwam is HIER te lezen.

In 1851 mochten 24 van de 1000 Bussummers stemmen bij de verkiezing van de Tweede Kamer; alleen zij betaalden meer dan 24 gulden belasting. Uitsluitend mannen hadden kiesrecht, er waren nog geen politieke partijen en er was een districtenstelsel. HIER meer..

 Op 13 maart a.s. is het één jaar geleden dat culturele instellingen in de hele wereld hun deuren moesten sluiten vanwege corona. Om stil te staan bij dit moment wordt op zaterdag 13 maart, precies één jaar later, om 20.00 uur de kracht van cultuur getoond. In meer dan 60 landen wordt dan de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Een van de locaties waar dit gebeurt is het Muiderslot; het oudste podium van Nederland. De opvoering is te volgen met een gratis livestream.Het is een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Lees HIER meer.

De Bussumse documentaire maakster Annet Betsalel maakte in 2015 een film met de titel ‘Treffpunkt Erasmus’, naar de naam van een Amsterdamse boekhandel. De ontdekking van het verhaal begint in 2011, toen in de synagoge aan de Kromme Englaan in Bussum kastenvol archiefstukken werden gevonden. Brieven in dat archief leidden tot de vondst over wat Werner Klemke en Johannes Gerhardt, twee jonge Wehrmacht soldaten, voor een grote groep onderduikers in het Gooi gedaan hadden. 

Op woensdag 3 maart was het 100 jaar geleden dat de beroemde architect Pierre Cuypers overleed. Ter gelegenheid daarvan is in Roermond, waar hij in 1827 werd geboren het Cuypersjaar van start gegaan. Tot zijn bekendste werken behoren het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Ook de troon in de Haagse Ridderzaal is door hem ontworpen. Pierre Cuypers heeft ook in Bussum zijn sporen nagelaten: de Sint Vituskerk aan de Brinklaan (1884) en het voormalige klooster Mariënburg (1878) zijn van zijn hand. De Maria- of Koepelkerk is ontworpen door een zoon en een kleinzoon van de architect (1921). Leuk om te weten is dat de architect K.P.C de Bazel, die zoveel voor Bussum heeft betekend, enige tijd op het architecten bureau van Pierre Cuypers in Amsterdam heeft gewerkt.