Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 25, nummer 2 (augustus 2009)


 

 

Thema:

Bussum op de kaart

Open Monumentendag 2009

 

 

 

Inhoud
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 1
(van de redactie), pag. 1

Wat vindt u in dit nummer? Bussum op de kaart
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 3
(van de redactie), pag. 3

Bussum op de kaart
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 4-8
Auteur: Jenika van der Torren, pag. 4-8
Het thema van Open Monumentendag 2009 is 'op de kaart'. De uitdrukking 'op de kaart zetten' verwijst naar het plaatsen van een object op een geografische kaart. Het object kan een rivier, berg, stad, dorp,. kasteel, weg, tol, en nog veel meer zijn. Met dit thema als uitgangspunt is het interessant om te kijken op welke kaarten uit de geschiedenis van de cartografie van Nederland Bussum voorkomt en waarom.

Typografie in Bussum
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 9-15
Auteur: Alexander Overdiep, pag. 9-15
Letters, leuke letters, mooie letters, rare letters, ouderwetse letters, onduidelijke letters en héél veel gewone letters: dat is wat je tegenkomt, de hele dag door, om je heen. De korte wandelroute voor de Open Monumentendag 2009 leert je anders  kijken naar letters, zo is de ervaring.

Uitgaansgelegenheden in het oude centrum van Bussum
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 16-21
Auteur: Chris Leenders, pag. 16-21
Dit stuk beschrijft de geschiedenis van de Bussumse uitgaansgelegenheden die zich ruwweg in het oude centrumgebied bevonden, met als kern: de Brinklaan, Eslaan, Vlietlaan en de Nassaulaaan/Veldweg.

Een wandeling door het Nassaupark
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 22-25
Auteur: Lars Wieringa, pag. 22-25
Honderd jaar geleden was er vanuit Joseph Biegels Villa Nassau aan de Brinklaan een doorkijk op het Nassaupark, dat aan de overzijde van de in 1874 aangelegde spoorlijn was gelegen. Het wandelpark Nassaupark veranderde destijds door verdere verkaveling al langzaam in een woonpark, dat het tot op heden nog is. Veel mensen, zelfs die in het Spiegel wonen, kennen het Nassaupark niet, alleen de laan die haar naam draagt.

De familie Tramontina
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 26-27
Auteur: Jaap van Welsen, pag. 26-27
In de Eslaan, op nummer 5, woonde bijna dertig jaar een Italiaanse familie, het gezin van de terrazzowerker Antonio Tramontina. In de fotocollectie van de Historische Kring bevonden zich een aantal foto's van deze familie. Dit was aanleiding voor een klein onderzoekje naar hun geschiedenis. Het onderzoek vorderde aanvankelijk moeizaam, maar leidde uiteindelijk naar een in Hilversum woonachtige kleinzoon.

Mariënburg: Burcht van Maria
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 28-30
Auteur: Klaas Oosterom, pag. 28-30
In het centrum van Bussum ligt een groene oase: Mariënburg. Iedereen die vaak in het centrum komt kent het mooie, maar verwaarloosde smeedijzeren hek en de ingangspartij aan de Brinklaan tegenover de Nieuwe Brink. Daarachter strekt zich een ’kloostertuin’ uit, waar tijdens de Open Monumentendagen 2009 doorheen gewandeld kan worden. In het midden staat het gebouwencomplex van de ‘burcht van Maria’. Grenzend aan dit complex lag een bewaarschool en 200 m zuidwaarts een meisjesschool. Hier volgt de geschiedenis van Mariënburg en haar bewoners.

Villa Corry aan de Vlietlaan
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 31-32
Auteur: Nel Krijnen-van Gog, pag. 31-32
Op de verfraaiingskaart van Bussum van 1884 staan zes villa’s in het gebied tussen de Veerstraat (de vroegere Krabbensteeg) en de Eslaan (voorheen Oud Bussummerlaan). Het zijn: Willem Barends, Willem Tell, Benjamin Franklin, James Watt, Cornelis Hove en de Villa Louise. Tussen de villa Cornelis Hove en Villa Louise ligt nog een kavel onbebouwde grond. Dit is geschiedenis van de Villa Corry, die op die plek gebouwd zou worden.

De toekomst voor het historische centrum van Bussum
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 33-35
Auteur: Antoinette Soede, pag. 33-35
Het centrum van Bussum staat bekend om zijn gezellige en kleinstedelijke uitstraling. Door het bezoekend publiek wordt het centrum geïnterpreteerd als een prettig gebied om te winkelen en te verblijven. Veiligheid en rust zijn de kernbegrippen van dit karakter. Maar in het centrumgebied van Bussum wordt, ondanks de rustige uitstraling, hard gewerkt aan allerlei nieuwe projecten. De gemeente Bussum werkt aan nieuwe invullingen die het karakter van het centrum in de nabije toekomst gaan versterken. Samen met allerhande partijen, van eigenaren tot omwonenden, bekijkt de gemeente Bussum de mogelijkheden van diverse centrumprojecten. Dit moet zich gaan vertalen in een centrumvisie, waarin de samenhang van alle functies binnen het centrum centraal staat. De visie richt zich op de toekomst van het centrum van Bussum. Het is de opzet dat door de centrumvisie en alle projecten hierbinnen het centrum een betere positie in de regio krijgt.

Colofon
Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (2009) 36
(van de redactie), pag. 36