Skip to main content
 Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 18

MR A.W. STORK "EEN GROOT VERLIES VOOR DEN A.N.W.B."

I.M. Tessensohn - Stork

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

De lektuur van de Contactbladen van de Historische Kring Bussum heeft mij er toe gebracht deze korte levensbeschrijving van mijn in december 1930 overleden vader te schrijven.  Zie het krantenknipsel Bussumsche Courant.

A.W.Stork is in 1880 in Hoogeveen Drente geboren, studeerde rechten in Leiden en had al heel vroeg veel interesse voor toerisme en reizen. Ik herinner mij dat hij in zijn studententijd al op de fiets van Leiden naar Assen fietste. Na zijn studie werkte hij aan de rechtbank in Leeuwarden en begon toen al met de ANWB samen te werken. In 1920 werd hij door de ANWB naar Amsterdam gehaald om daar als plaatsvervangend hoofdconsul te werken.

Wij verhuisden toen naar Bussum en woonden in het Spiegel. Al dadelijk ging zijn belangstelling uit naar uitbreiding van fiets-en wandelpaden in het Gooi. Ik herinner mij nog goed hoe vaak ik als 8-10jarige met hem.samen tochten maakte. In 1925 heeft hij toen het boekje WANDELINGEN IN HET GOOI EN OMSTREKEN, en ook een fietskaart van het Gooi door de ANWB laten uitgeven. Hij tekende alle plattegronden en kaarten zelf! Het was een gigantisch werk en hij was er zo intensief mee bezig dat hij vrouw en kinderen daardoor wel eens verwaarloosde.

Niet alleen het Gooi, ook andere provincies kwamen aan de beurt en ook voor het buitenland heeft hij reisgidsen en kaarten samengesteld. In 1929 wilde hij ook in de provincie Drente een wandel- en fietsroute uitqeven om daardoor het tourisme daarheen te bevorderen. Hij ging daarvoor per trein naar Assen en vandaar fietste hij met het tekenbord gewapend de routes af. Hij vatte echter een zware kou en stierf op 5 december 1930, 50 jaar oud.

Mijn leven heeft door de vroege dood van mijn vader een heel andere wending genomen. Door de recente kennismaking met  de Historische Kring is de herinnering aan mijn vader en de liefde die hij voor Bussum en het Gooi had weer wakker geworden. Vandaar dit stukje.

Huizen, oktober 1985