Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 2, nummer 2 (februari 1986) pag 17


 

Een groot verlies voor den A.N.W.B.

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De illustratie is aanklikbaar voor vergroting

 

Bussumsche Courant december 1930

BUSSUM. -  Zaterdag is alhier, na een korte ongesteldheid, in den ouderdom van 5O jaar overleden, mr. A.W. Stork, directeur van de afd. Toerisme van den A.N.W B.
In 1917 was mr. Stork voor het eerst met den A.N.W.B. in aanraking gekomen. Hij was destijds ambtenaar van het O.M. aan het kantongerecht te Leeuwarden en bezocht daar voor  kantongerechtszaken, veel den omtrek. Sedert zijn jeugd kende hij trouwens de provincies Friesland, Groningen, Drente en ook Twente goed.
Toen hij hoorde dat er plannen bestonden voor een wandelweg in het Noorden maar dat die niet zouden worden uitgevoerd omdat er niet genoeg natuurschoon was,  stelde hij een route samen en zond het ontwerp naar den A.N.W.B.  De hoofdconsul de heer G.A. Pos kwam over en de route van den wandelweg   Leeuwarden - Groningen - Assen - Heerenveen - Leeuwarden werd samengesteld.

Drie jaar later, toen Mr.Stork substituut officier van justitie bij de rechtank te Winschoten was, werd hem te Groningen een zetel in het algemeen  bestuur van den A.N.W.B. aangeboden. Op de eerstvolgende algemeene vergadering, die hij bijwoonde, wist de heer Pos hem te bewegen een functie aan te nemen, die door de uitbreiding van den Bond zeer noodig  was geworden. Men zocht namelijk een kracht, die zoowel verstand had van kaartbeschrijving  als van juiridische aangelegenheden. De heer Stork vestigde zich te Bussum.

Mr. Stork heeft vóór de reorganisatie van den bond, toen hij nog p!aatsvervangend hoofdconsul was. o.a. het zoo populair geworden boekje: "Wandelingen in het Gooi en omstreken" geschreven. Het succes van de wandelingen in het Gooi in den zomer van dit jaar, was eigenlijk alleen te danken aan het werk van mr. Stork en beteekende voor hem een groote voldoening.
Bovendien zijn de reiswijzers van Frankrijk, Spanje en Duitschland, en andere landen in Europa door mr. Stork samengesteld.

Een eenige dagen geleden in Drente op een onderzoekingstocht opgedane kou, heeft tenslotte dit leven, dat behalve voor zijn huisgezin van zoo groote beteekenis was voor het tourisme in Nederland en voor het Gooi, plotseling afgesneden.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 146 gasten en geen leden online