Skip to main content

Mode

Na de Eerste Wereldoorlog wordt de mode een stuk eenvoudiger en praktischer. De voortschrijdende vrouwenemancipatie heeft daar grote invloed op: het silhouet wordt recht, met smalle heupen, een kleine boezem en lange benen. Rokken komen nauwelijks onder de knie. Nu na de ellendige oorlogsjaren het leven en de economie weer op gang komen, worden amusement, sport en gezondheid steeds belangrijker. Men bezoekt de bioscoop, theaters en bars gekleed in de laatste mode. Jazz waait over uit de VS en men danst de tango en de charleston.

Het haar omstreeks 1923 is kort en wordt soms gekruld. Hierop worden grote, platte hoeden gedragen of de pothoed die over
het voorhoofd wordt getrokken. Jonge vrouwen dragen bij het uitgaan korte, wapperende franjejurken en hoofdbanden met veren of een rozet gecombineerd met veren boa’s en stola’s. Ook make-up komt in de mode. De trend van blote armen, benen en rug laat een zongebruinde huid zien die staat voor gezondheid en sportiviteit. Vrouwen beginnen ook broeken te dragen.

De man draagt bij het uitgaan een smoking of jacquet en minder formeel een colbertkostuum. Ook wordt een pullover met V-hals gedragen. Sportieve mannenkleding bestaat uit een wijde plusfour met een bijpassend jasje en geruite of gekleurde kniekousen. Verder dragen mannen gestreepte en kleurige dassen, (tweekleurige) schoenen met ronde neuzen, en een bolhoed, gleufhoed, strohoed of (geruite) pet naar gelang de gelegenheid – en de sociale klasse. Het haar is kort en glad, met een midden- of zijscheiding, en soms een smalle snor.

Gerelateerde artikel uit BHT 39-2 (september 2023): Modiueus in 1923

Klik op het plaatje om de film te starten