Skip to main content

Voordat de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) in het schoolgebouw trok was hier de Willemschool (1887) gevestigd. Iedereen kende de school als de lagere 'armenschool' omdat er veel kinderen van onbemiddelde ouders zaten. Later werd het in gebruik genomen als Ambachtsschool. Na de verhuizing (midden jaren vijftig) naar Bussum-Zuid kwam het schoolgebouw aan de Landstraat nr. 3 leeg te staan.

De NTS huurde het gebouw, vlak achter de Irenestudio, om daar de afdelingen decorontwerp en -bouw en de rekwisieten afdeling te huisvesten. Ook kwam er de afdeling van de meetdienst, een klein technisch magazijn en het algemeen ontwerpbureau van de NTS. Voor rekwisieten moesten de medewerkers naar de zolder. Daar vonden ze decors, potten, pannen, lampen, schilderijen, salontafels en noem maar op. In de beginjaren van de televisie schuimden de medewerkers van deze afdeling de Bussumse straten en huizen af om aan de nodige spullen te komen, want er was nergens geld voor.

 

35 mm films

Op de lagere verdiepingen was het eerste filmcentrum gevestigd, met montagetafels waar filmcutters en programmamakers hun 35mm of 16mm films monteerden. In de oude smederij kwam het nasynchronisatiecentrum waar films voor bijvoorbeeld het journaal van bijbehorend geluid konden worden voorzien. In een kleine projectieruimte konden films worden bekeken en werd het commentaar ingesproken. De NTS breidde alsmaar uit en in 1961 waren er al elf montagekamertjes. Uiteindelijk werd het gehele gebouw volgebouwd met in totaal 35 van die kamertjes en een groot filmarchief.

In 1983 verliet de NTS het gebouw waarna het werd gesloopt.

 

Maagdenhuis

De NTS  huurde ook het pand Landstraat 1 (in Bussum bekend als het ‘Maagdenhuis’).
Het pand kreeg die naam omdat hier vroeger jonge ongehuwde aanstaande moeders werden opgevangen die na hun bevalling nog enige tijd in het pand mochten verblijven.
Het gebouw werd gebruikt als dependance van de Ambachtsschool voor de huisvesting van diverse technische afdelingen.