Skip to main content

Tochtjes rond Bussum

Zondag was vroeger een uitgelezen dag om, als het weer het toeliet, een fietstochtje te maken. Meestal ging ik met mijn vader op pad en we hadden wel een zeker doel. Één daarvan was gelegen in het Spanderswoud. In dit bos, tussen Hilversum en Bussum, stond een bijzondere boom. De boom lag op een heuvel en door erosie waren de wortels helemaal bloot komen te liggen. Er was een soort sprookjesboom ontstaan die je van onderen uit kon betreden, door tussen de kooi van wortels door te glippen. Als jongen vond ik dat wel een heel bijzondere ervaring. Ik was niet alleen en door het intensieve bezoek van kinderen kwam de boom steeds hoger op zijn wortels te staan. Uit internetinformatie blijkt dat de boom met de luchtwortels, in 1985 moest worden gekapt.

Een ander fietsdoel was de grote speeltuin ‘Oud Valkeveen’, tussen Naarden en Huizen gelegen. Het was een soort pretpark ’avant la lettre’, met een pannenkoekenhuis en met in mijn idee veel, maar ook grote, originele speelwerktuigen . Zo herinner ik me een soort kantelende bootvormig constructie die door een aantal mensen tegelijk tot schommelen moest worden gebracht. Hele trouwpartijen vonden hier vermaak en ik heb wel gezien dat een meisje in bruidsjapon met het huwelijksgezelschap zich in deze gigantische wip vermaakten! Bijzonder was ook het grote doolhof met lachspiegels in het centrum, maar het opvallendste element was toch wel de vijver met kleine gekleurde motorbootjes. Hier moest je apart voor betalen en als de vaartijd voorbij was, werd vanuit de kassa, via luidsprekers bijvoorbeeld geroepen:”Wil het rode bootje weer naar de kant komen”.

De pret duurde altijd te kort en bekaf van alle inspanningen en emotie, viel je na zo’n dag als een blok in slaap. Met al die beweging zou ik geen kind met overgewicht worden! Het was wáár wat het kinderliedje laat horen: “Af en toe gaan Pa en Moe met ons naar de speeltuin toe, dat is voor ons kinderen het fijnst in ons bestaan……”. Kent U die melodie nog ?? http://www.oudvalkeveen.nl/fotomuur/fotoboek/1/oude-ansichtkaarten.html