Skip to main content
ca. 1937

November 2023

De geschiedenis van herberg Jan Tabak begint al in 1687, het jaar waarin Jan Toebacxsman toestemming krijgt zijn herberg te bouwen. Dat was niet op de plek waar nu Hotel Jan Tabak staat maar net buiten de Utrechtse Poort bij Naarden-Vesting.  Jan Tabak was een belangrijke pleisterplaats voor reizigers. De herberg lag heel strategisch aan de doorgaande weg Amsterdam-Amersfoort. De bloei van de herberg duurt tot in de Franse tijd, maar dan slaat het noodlot toe voor Jan Tabak. Napoleon maakt van Naarden een toevluchtsoord voor het Franse leger en daarvoor brand hij alle huizen, bomen en struiken rondom de Vestingstad plat.  Ook de herberg “Jan Tabak”  moest er op 8 december aan geloven. Zo verdween na 126 jaar het eerste “Jan Tabak”.

Als de Fransen zich op 12 mei 1814 zich overgeven, kan worden begonnen met de heropbouw. De heropbouw van “Jan Tabak” moest echter nog even op zich laten wachten  tot 1826. Niet op zijn oude plek maar op enkele honderden meters verder van Naarden af in Bussum, maar nog steeds aan de weg tussen Amsterdam en Amersfoort, werd “Jan Tabak” heropgebouwd.

ca. 1950In 1858 brandt het hele hotel onder zeer verdachte omstandigheden af en volgt er weer een periode zonder “Jan Tabak”. Deze periode duurt bijna 8 jaar, maar daarna bloeit “Jan Tabak” weer op, mede doordat het Gooi een toeristische trekpleister is geworden.

Over de jaren heen wordt het hotel vaak verkocht en wordt er veel aan het hotel veranderd, het hotel werd verbouwd en er werden 4 tennisbanen aangelegd.

Tijdens de oorlog wordt het hotel door de Duitse bezetter gevorderd en op 30 maart 1945 wordt het hotel door de Engelsen gebombardeerd. Op 27 oktober 1945  na de oorlog kon “Jan Tabak” weer heropend worden. Het hotel was weer in de oude glorie hersteld en de exploitatie liep voorspoedig.

In 1974 slaat het noodlot voor de zoveelste keer toe, wanneer de Rijksweg die voor zoveel klandizie had gezorgd, omgelegd wordt. Dit eist zijn tol voor het hotel en in 1977 wordt het hotel gesloten. Vervolgens wordt er in 1981 besloten om het hotel “Jan Tabak” te slopen. In de tussenliggende 4 jaar werd er veel gesproken over de bestemming van de grond. Al deze plannen vonden geen doorgang, gelukkig maar, want er waren plannen voor het bouwen van een nieuw “Jan Tabak” in een moderne versie. In 1981 wordt “Golden Tulip Jan Tabak”, een modern vijf-sterren hotel, geopend. Tot slot wordt in 2002 een gedeelte van de “Golden Tulip” keten overgenomen door “NH Hotels”, waar “Jan Tabak” een deel van was.

ca. 2018