Fiets- en Wandelroutes
Open Menu


Een wandel- en fietsroute gebaseerd op het boekje  ‘Bussum, bakermat van de Nederlandse televisie'.
Deze QR-route is door de HKB in een nieuw jasje gestoken ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de Nederlandse televisie op 2 oktober 2021. Langs de route vindt u bij elke locatie een bordje met een QR-code, die u met uw smartphone kunt scannen. Er wordt dan een pagina op de website van de HKB geopend met extra informatie over die locatie.
Klik op het plaatje om de Route te downloaden.
Wilt u thuis de informatie van de QRbordjes nog eens op uw gemaak nalezen, klik dan HIER

Brediuskwartier, een wijk in Bussum op de grens met Naarden.
De wijk is ontwikkeld in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw, waarbij het stratenpatroon van K.P.C. de Bazel afkomstig was en de landschappelijke inbreng van D.F.Tersteeg. Opvallend aan deze buurt is dat er parken, waaronder het Mouwtje en het Willem Bilderdijk Park in zijn aangelegd langs diep uitgegraven vaarten van de zandafgravingen. Daardoor biedt de wijk, die ogenschijnlijk vlak is, unieke en verrassende hoogteverschillen.

De routebeschrijving is gratis af te halen bij het documentatiecentrum van de HKB of  HIER te downloaden

Stadzigt, Muggenbult en Wijde Blik
Deze route in de omgeving van het Naardermeer koppelt twee rondjes aan elkaar. Een ommetje naar het uitkijkpunt Muggenbult en Gasterij Stadzigt. Het andere rondje aan de andere kant van het spoor volgt het laarzenpad. De route begint en eindigt bij station Naarden_Bussum en is in totaal 14 km. De route is vernoemd naar Jac. P. Thijsse. Dankzij hem is het Naardermeer als bijzonder natuurgebied behouden gebleven.  Het behoud van het Naardermeer was tevens de aanzet voor de Vereeniging tot behoud van Natuurmonumenten. In Gasterij Stadzigt aan het Naardermeer is sinds kort een bronzen kop van Jac P. Thijsse te bewonderen.

Klik HIER om de route te downloaden

Spiegel-Zuid
Deze route voert door het zuidelijk deel van het Spiegel en start en eindigt  bij Bensdorp op de Herenstraat 51. Kijk tijdens de wandeling vooral veel om u heen, ook omhoog en om hoekjes. Er is namelijk nog veel meer te zien dan alleen de informatie die staat beschreven op de routebeschrijving. De wandeling telt ongeveer 7.000 stappen en, afhankelijk van uw wandeltempo en de tijd die u besteedt aan lezen en rondkijken, neemt het ongeveer 2 uur in beslag. 

Klik HIER voor de routebeschrijving

Amsterdamse zomervilla’s in winkelhart

Deze wandeling is tot stand gekomen naar aanleiding van het thema ("Op de kaart") van de Landelijke Open Monumentendag 2009. Op deze routebeschrijving vindt u antieke prentbriefkaarten en beschrijvingen. U ontdekt ook de naamgeving van de Nassaulaan, Vlietlaan, Eslaan en Veerstraat.

Download HIER  de uitgebreide routebeschrijving.  Voor alleen de tekst van de route klik HIER

De wandelroute loopt door Park het Mouwtje met Bilderdijk plantsoen en het Bredius kwartier. De route voert langs tientallen bomen, struiken en planten die met kennis van zaken beschreven zijn. De wandeling kan gemakkelijk ingekort of onderbroken worden en kan op diverse plaatsen op de route begonnen of beëindigd worden. 

De gedenkroute "75 jaar Vrijheid" gaat door Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden langs twintig plaatsen die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bij alle plaatsen op de route staan bordjes met een korte tekst en een QR-code die met een mobiele telefoon kan worden gescand

Deze wandelroute is ontwikkeld voor de Open Monumentendag 2015 dat als thema had ‘Kunst en Ambacht’.
De OMD-commissie van de Historische Kring Bussum was er gauw uit: waar gaan kunst en ambacht nu beter en indringender samen dan in glas-in-lood? Bovendien is glas-in-lood overvloedig aanwezig in ons dorp.

Klik HIER voor de route

Deze fiets en wandelroute is overgenomen uit het boek "100 Jaar Walden", een uitgave van de Vereniging Vrienden van het Spiegel. Het startpunt van de wandeling en de fietstocht is het station Naarden-Bussum.

Wandeling: duur 1,5 tot 2 uur.
Fietsroute: duur 1,5 tot 2 uur

Klik HIER om de routes te downloaden

Twee wandelroutes. De een gaat  van station Naarden-Bussum naar station Bussum-Zuid (rode route circa 3,5 km) en via een andere route weer terug van Bussum-Zuid naar Naarden-Bussum (blauw route circa 2,5 km).

 Klik HIER voor de route