Skip to main content

Honderd jaar 16 mm film

17 september 2023

Honderd jaar geleden werd door Kodak de 16 mm film ge├»ntroduceerd. Kodak ontketende in 1923 een revolutie in de filmwereld toen het de 16mm-film op de consumentenmarkt lanceerde. Op ons HKB-Youtube-kanaal zijn verscheidene van die films te vinden. Het onbrandbare acetaat liet de amateurfilmer kennismaken met een wereld van nieuwe mogelijkheden. Kodak was niet de enige of eerste maatschappij die zocht naar een (onbrandbare) smallere film voor de amateurfilmer, als alternatief voor de zeer brandbare 35mm-nitraatfilm.

Meerdere bedrijven brachten alternatieve formaten op de markt maar die sloegen niet echt aan en moesten het uiteindelijk afleggen tegen het 16mm-formaat. Kodaks systeem had veel pluspunten: de Cinekodak-camera was compact en robuust, de film kon eenvoudig worden ingelegd, de ontwikkelkosten waren laag en de film was onbrandbaar.

Met de Cinekodak-camera begonnen wereldwijd miljoenen amateurfilmers aan een nieuwe hobby. Ook in Nederland werd 16mm populair.  Ook na de oorlog bleef het systeem een belangrijke rol spelen. Dat was met name in de begintijd van de televisie in Bussum toen de beelden bij nieuwsitems voor het journaal nog op film werden aangeleverd. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid  besteedt deze maand september veel aandacht aan het 16mm-jubileum en heeft hierover een korte documentaire gemaakt.