Skip to main content
Mariënburg, Brinklaan 82

Jubileumtentoonstelling

31 juli 2023

In september opent de veertig jaar oude Historische Kring Bussum een expositie over Bussum in 1923 in de kapel van het voormalige klooster Mariënburg. Deze expositie is te bezoeken op 2, 3, 9, 16 en 23 september van 12.00-16.00 u. Er zijn oude foto's van rond de honderd jaar geleden te zien, evenals  een (stomme) film over de feestelijkheden rond het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.  Ook te bekijken is een filmpje uit de jaren twintig met Bussumers die verschillende sporten beoefenen. De expositie is een mooie gelegenheid om een deel van Mariënburg nog eens van binnen te zien!

Mariënburg aan de Brinklaan is een van de oudste nog bestaande gebouwen in Bussum. Het werd gebouwd kort nadat de spoorlijn was aangelegd, tussen 1875 en 1881. Aan het klooster was een pensionaat verbonden, een kostschool voor katholieke meisjes van goeden huize. Eigenlijk was het om dat pensionaat begonnen: de bisschop van Utrecht wilde in het Gooi zo’n pensionaat, en daar om werden de zusters van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort uitgenodigd deze taak op zich te nemen. In 1881 waren er in Mariënburg 24 zusters en 35 pensionaires. Vanaf het einde van de jaren 50 werd het onderwijs overgenomen door niet-religieuze onderwijzers en onderwijzeressen. Kostscholen raakten uit de mode, zeker voor jonge kinderen. In 1968 werd het pensionaat opgeheven. De zusters bleven nog wel op Mariënburg wonen, dat geleidelijk aan steeds meer het karakter kreeg van een verzorgingshuis voor bejaarde religieuzes. In 2015 vertrokken de schaarse overgebleven zusters naar het moedergebouw van de congregatie in Amersfoort.

Binnenkort zal het klooster verbouwd worden tot appartementen. Voordat dit gebeurt kan onze jubileumtentoonstelling nog worden bezocht. Tot dan !

Mariënburg, hoofdingang