QR Route Bussum en de TV
Open Menu

 1. Studio Irene, hoek Kapelstraat, Kerkstraat en Schoolstraat

 2. Ambachtschool/Maagdenhuis, hoek Schoolstraat en Landstraat

3. Tönis, Kerkstraat 30

 4. Studio Eltheto, bij de Vredekerk, Huizerweg

 5. Garage NTS / TV-toren, Nieuwstraat, hoek Nieuwe Veldheimerlaan

 6. Broederhuis, Sint Vitusstraat 4-30

 7. Studio Vitus, Sint Vitusstraat 17

 8. Werkplaats, Kapelstraat 49

 9. Café de Brink, Brinklaan 111

10. Hotel/Café/Restaurant De Roozeboom, Brinklaan 86

11. Kantoor NTS, Brinklaan 124

12. Kantoor NTS, Brinklaan 137

13. Villa NTS-Journaal, Beerensteinerlaan 24

14. Huis voorzitter NTS, Koningslaan 12

15. Studio Concordia, Graaf Wichmanlaan 46

 

Van station naar startpunt:
Verlaat het station door de hoofdingang. Sla rechtsaf de Vlietlaan in. Bij het stoplicht linksaf (Generaal de la Reylaan). Bij het volgende stoplicht rechtsaf de Brinklaan in. Loop deze helemaal af tot de tweede rotonde. Daar gaat u naar links de Kerkstraat in, tweede straat links is de Kapelstraat. Het startpunt bevindt zich aan de overkant op de hoek.

Routebeschrijving

 1. STARTPUNT: Kapelstraat 33, de plek van Studio Irene de eerste officiële Nederlandse tv-studio.
 2. We gaan naar links in de richting van de poort via de Schoolstraat naar de Landstraat. Daarbij lopen we in gedachten langs de zijkant van de Irene en de Ambachtsschool. Hier stonden voor- tijdens- en na uitzendingen decorstukken op straat. Door de poort gaan we rechtsaf de Landstraat in en passeren we de vroegere ingang van de Ambachtsschool. Daarnaast stond nog een tv-gebouw, het Maagdenhuis.
 3. Op de kruising Landstraat/Kerkstraat/Huizerweg ontwaren we op de rotonde het kunstwerk : Empty Eyes"van Jan Samson, bedoeld als herinnering aan de begintijd van de tv in Bussum.
  We slaan nu rechts de hoek om en lopen even de Kerkstraat in. Aan de overkant zien we een paar winkels (Tönis)
 4. We wandelen terug in de richting van de rotonde (2x oversteken( bij de Vredekerk. We kijken langs de kerk naar de plaats waar vroeger studio Eltheto stond.
 5. Dan de Nieuwstraat in en vervolgens links tussen de appartementen blokken de Veldheimerlaan / Nieuw Veldheim in om de situatie achter de kerk (Vredehof) en voormalige Van Oeveren gronden te bekijken. (Garage reportagewagens en TV-toren)
 6. We lopen terug en gan linksaf in de richting van de Laarderweg en slaan de eerste weg rechts in. In de Sint Vitusstraat staat links een opvallend gebouw, het Broederhuis.
 7. We lopen langs de winkels en slaan de hoek om bij de snackbar. We zien een parkeerterrein. Daar stond ooit Studio Vitus.
 8. Ook hier te zien het gebouw van de voormalige Werkplaats.
 9. Langs de huizen tegenover de Vituskerk lopen we rechts aanhoudend in de richting van de Brinklaan en vervolgens rechtsaf naar nr. 111 (Café de Brink)
 10. We lopen verder naar de rotonde en steken links voorlangs. Daar ziet u voorheen Hotel/Café/Restaurant De Roozeboom, nu Bel Ami.
 11. Terug naar de Vituskerk richting Bussum-Zuid, komen we langs twee voormalige NTS  kantoren aan de Brinklaan 124 (pad naar rechts ingaan)
 12. en aan de overkant van de rotonde Brinklaan 137, villa Eng Huize.
 13. Rechtsaf de Gooibergstraat in, langs de brandweerkazerne naar de spoorwegovergang. (Hier werden ooit in haast filmblikken over de gesloten spoorbomen gegooid). 
  We lopen door tot we niet verder kunnen, dan rechts de Iepenlaan in en de eerste links door het Majellapark naar het pand Beerensteinerlaan nr. 24 (Villa Frisia), dat staat op het kruispunt Nieuwe Hilversumseweg en Eikenlaan. Hier werkte het NTS journaal.
 14. Vervolgens links (voor het pand), de Nieuwe Hilversumseweg op, die overloopt in de Nieuwe 's Gravelandseweg. Bij de eerste rotonde links de Meerweg in, daarna de tweede straat rechts de Koningslaan in. De villa op nummer 12 was het huis van de voorzitter NTS
 15. We gaan de eerste straat rechts in (Gudelalaan), daarna de eerste links (Graaf Wichmanlaan). Even verderop, op nr. 46 zien we dan Concordia.
  EINDPUNT

Wilt u terug naar het beginpunt:
Loop dan verder door de Graaf Wichmanlaan richting achterzijde station Naarden-Bussum.
Ga daar rechtsaf, steek de weg over en loop de Lindenlaan in, die gaat over in de Spiegelstraat en bij de spoorwegovergang Herenstraat gaat u linksaf.
Via de Herenstraat gevolgd door de Kerkstraat komt u weer uit op het beginpunt, Kapelstraat 13