Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 26/2 (2010) 3

Bussums Historisch Tijdschrift 26/2 (mei 2010) pag. 3: Voorwoord


Wat vindt u in dit nummer?

 

Van de redactie


Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.


Op en om het spoor

Het spoor is in Bussum een niet te missen onderdeel van de gemeente. Iedereen zal wel korter of langer voor de spoorbomen hebben staan wachten. Alexander Overdiep laat ons voortaan met andere ogen naar het spoor kijken, hij wijst op de vele typografische bijzonderheden.

Jaap van Welsen verdiepte zich in het tracé van het spoor, hij onderzoekt de vraag waarom voor deze route gekozen werd. Het brede perspectief van de spoorwegen in Bussum wordt door Chris Leenders geschetst, en tegelijk zoomt hij in op de vaak vergeten halteplaatsen die er ooit geweest zijn.

In de tijd voor het spoor aangelegd was, maakte Cornelis Buijs een tekening van een paar boerderijen, waarvan Martin Heyne achterhaalt waar die gelegen moeten hebben. Eind 18e eeuw speelt zich ook de diefstal af in herberg De Orangeboom, waardoor Nel Krijnen-van Gog details over de herberg en zijn bewoners boven water weet te halen. Lars Wieringa reconstrueert tenslotte als vervolg op zijn eerdere artikel over de geschiedenis van de buurt, het Nassaupark van 1910.