Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 24/2 (augustus 2008) pag. 3: Voorwoord


Wat vindt u in dit nummer?

Sporen in de geschiedenis van Bussum

 (van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

Open monumentendag 2008 staat in het teken van sporen, een thema dat op veel manieren ingevuld kan worden. De Historische Kring Bussum heeft dat op een creatieve manier gedaan en is op zoek gegaan naar paardensporen in de Bussumse geschiedenis. Het gaat dan om enerzijds wat er over is van de renbanen, anderzijds welke activiteiten dit opleverde en de rol van het paard.

Er zijn in Bussum sporen terug te vinden van drie renbanen. Chris Leenders heeft opgespoord wat nog resteert van de alleroudste uit 1845. Onze Bussumse historicus Martin Heyne beschrijft de geschiedenis van de renbaan bij de Lange Heul uit 1880 en die op Cruysbergen uit 1893.

De renbanen brachten veel activiteiten met zich mee, met als hoogtepunt de Bussumse bijdrage aan de Olympische Spelen van 1928, beschreven door Hans Jonker. Eric de Ruijter beschrijft het optreden van P.M.R. Versteegh, deelnemer aan die spelen en inwoner van Bussum. Verder terug in de geschiedenis gaat Hendrien Landeweer, die schrijft over de traditie van de Gouden zweep, die zijn oorsprong in Bussum had.

De paardensporen zijn niet alleen op de renbaan terug te vinden. Joke Vos vertelt over het paard als huisdier in Bussum en Netty Langemeijer voert ons langs de overgebleven koetshuizen in het Spiegel. We eindigen met een beschrijving door Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat dat al die sporen ook bewaard heeft in de prachtige Bussumse natuurgebieden.