Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 2 (september 2007) pag. 39


Wandelroute Open Monumentendagen Bussum, 8 en 9 september 2007

 (van de redactie) 

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 

De Historische Kring Bussum (HKB) organiseert ook dit jaar weer de open monumentendagen met als thema Moderne Monumenten’. Bijgesloten bij ons tijdschrift vindt u een folder met de route van drie wandelingen, met een korte beschrijving van interessante ontwerpen, zowel architectonisch als stedenbouwkundig.

De wijken Brediuskwartier, Vondelkwartier en Godelindebuurt staan centraal. De organisatie heeft veel werk verricht u een aangename en informatieve wandeling te presenteren. Het is mogelijk door elke buurt een wandeling te maken; de wandelingen kunnen apart worden afgelegd of gecombineerd. Elke route voert u langs tientallen monumentale panden. Door het particuliere karakter van de wijken is het helaas niet mogelijk panden te bezoeken.

Ontwerpen van een aantal landelijk bekende, maar ook van regionaal werkende architecten worden beschreven. Natuurlijk K.P.C. de Bazel, die samen met landschapsarchitect D.F. Tersteeg het Brediuskwartier heeft ontworpen. Maar ook villa’s van de architecten Rebel, Wilke, Symons, Doornberg, Negrijn, de Gooyer en Hamdorff. Daarnaast worden de toegepaste bouwstijlen toegelicht. 

Informatie

Een tent op de speelweide vormt op 8 en 9 september het centraal informatie punt. Deze is geopend op zaterdag van 12 -16 uur en op zondag van 13-16 uur.

Belangstellenden kunnen hier de routebeschrijving en het HKB-themanummer verkrijgen, of zich aanmelden als lid van onze vereniging. Aan de drie muziekscholen die Bussum rijk is, is gevraagd jonge musici tijdens de openingsuren in de tent te laten optreden. Welke dat zullen zijn is bij het opstellen van dit programma nog niet bekend. In het Bilderdijkpark, een klassiek park van belang, kunt u tijdens de open monumentendagen een rondgang maken onder leiding van een deskundige. Informatie en aanmelden geschiedt bij het centraal informatie punt op de speelweide aan de s’ Jacoblaan. 

Begraafplaats Naarden te Bussum

De gemeenten Bussum en Naarden zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens de open monumentendagen kunt u een bezoek brengen aan deze bijzondere begraafplaats. Leden van het stichtingsbestuur zijn aanwezig voor toelichting. Een aanrader! 

      
 
Foto: Jos Ketelaar

Tentoonstelling

In de Julianaschool, Willem Kalfflaan 1, is een bescheiden, maar interessante tentoonstelling ingericht. U vindt daar kaartmateriaal, luchtfoto’s, oud fotomateriaal van diverse panden, informatie over de architecten en een serie natuurfoto’s van de parken. De openingstijden zijn hetzelfde als van het centraal informatie punt.

Vrijdagavond 7 september worden de Open Monumentendagen in Naarden geopend in de Grote Kerk, aanvang 20.00 uur. U bent daar vanzelfsprekend van harte welkom. Voor verdere informatie: www.vvvnaarden.nl. Voor Bussum: www.historischekringbussum.nl 

Nieuw op CD en DVD

              
       

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2007 heeft de Historische Kring Bussum een CD uitgegeven: De 42 gemeentelijke monumenten van Bussum in woord en beeld. Deze CD is te koop tijdens de Culturele markt en Open Monumentendag en in het Documentatiecentrum. Leden betalen € 5,00, niet leden € 7,50. 

Verder is een DVD verschenen:  De Godelindebuurt Bussum. Interview met twee bewoners zie ook het artikel op pagina 13 van dit blad. Deze DVD kost ook € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet leden.