Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 2 (september 2007) pag. 24-25


Belevenissen in het Brediuskwartier

 Ilonka de Lange

Een bewoner aan het woord

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Volgens weekblad Elsevier staat Bussum op de vierde plaats van beste woongemeenten (voetnoot 1). Dat is niet voor niets. Ons dorp heeft veel prachtwijken en elke wijk heeft zijn eigen charme. Het Brediuskwartier is een van de mooiste wijken. Of het de allermooiste is, zou ik niet durven zeggen. Feit is dat er veel jonge monumenten staan en de wijk beschermd dorpsgezicht is.

Mijn favoriete plekje in het Brediuskwartier is het ‘herenhuis-complex’ samen met de speelweide aan de Burgemeester s’Jacoblaan. Volgens kenners is het een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische architectuur uit 1925. Daar woon ik nu al ruim 10 jaar met veel plezier. Nergens zie je zo fraai de wisseling van de seizoenen. Het eerste wat ik ‘s morgens doe, is de gordijnen opentrekken en naar buiten kijken om te genieten van het weidse uitzicht.

Het is overigens ook al een paar jaar de roerigste plek van de buurt. Van een ‘iets verdiept gelegen grasveld’, volgens Monumentenzorg, naar speelweide, speelveld is het nu voetbalveld geworden. Dat heeft heel wat stof doen opwaaien. Zelfs de rechter en de pers zijn er aan te pas gekomen. De gemeente zit er nog steeds mee in haar maag. Ik vraag me af of dat niet anders kan. Jammer genoeg wordt ook het nabijgelegen wonderschone Bilderdijkpark bezocht door mensen die voor overlast zorgen. Maar als dit het grootste probleem van onze buurt is, dan wonen wij vergeleken met de rest van de wereld in een aards paradijsje.

Er valt veel te bekijken; wij zitten op de eerste rang van een gratis theater. Regelmatig zien wij spelende of sportende schoolklassen. Eens viel onze blik op een jongen en een meisje van ongeveer 14 jaar. Anderhalf uur lang cirkelden ze fietsend om elkaar heen en zagen wij het spel van aantrekken en afstoten. Het leek National Geographic wel.

Het dierenrijk van het Brediuskwartier is zeker de moeite waard. Ook zonder ochtendmens te zijn is het geen straf om vroeg in de ochtend wakker te worden van de vele vogels, ieder met zijn eigen geluid. Maar de grootste show geven de ganzen in ‘t Mouwtje. Tijdens het broedseizoen volgen we ze vrijwel dagelijks en dat is een spannend schouwspel. Zo veel groen en zoveel dieren, inclusief de vernieuwde kinderboerderij, dat kan niemand in deze wijk ontgaan. Er lopen ook veel katten en honden rond, de laatste meestal netjes met een baasje met schepje.

Schoolgaande kinderen brengen automatisch contacten met andere buurtbewoners met zich mee. Mijn kinderen zijn opgegroeid in het Spiegel, trouwens ook geen gekke buurt. Hier ken ik vooral mijn naaste buren. In de directe omgeving wonen veel jonge gezinnen, meestal afkomstig uit de stad. Volgens mijn buurvrouw vallen ze allemaal voor de ruimte en de speelweide. Hier kunnen hun (toekomstige) kinderen veilig buiten spelen. De buurman heeft laatst een tegel met knikkerpotje aangebracht. Ook het aantal kinderbakfietsen neemt hand over hand toe.

Bussum mag dan misschien een vergrijsd dorp zijn, maar in het Brediuskwartier is er veel leven en veel jeugd. Dat is wellicht het mooiste aan deze wijk.

 

Noot:
1 ‘Laren beste woongemeente van Nederland’, Elsevier (2007) 13 juni