Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 54


Laarderweg 57

Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Op de Laarderweg 57 te Bussum bevond zich een bottelarij van Coca Cola. Toen Coca Cola het pand in 1965 verliet huurde de NTS het fabriekscomplex om er haar kleinere wagenpark te stallen. Ook kwam er een kleine werkplaats in het complex.

      
 
Laarderweg 57

Het merendeel van het kleine wagenpark bestond uit personenwagens en kleine transportbusjes voor personen-en materiaalvervoer.

Het was aan de Laarderweg altijd een drukte van belang met veel verkeer tussen de tv-studio’s en kantoorgebouwen in Bussum en Hilversum, en ook naar Schiphol. Veel actualiteiten-en speelfilms kwamen per vliegtuig ons land binnen, en arriveerden op de gekste tijden op Schiphol. Zo kon het dus gebeuren dat er op het zelfde moment zes à zeven wagens op en neer reden naar onze nationale luchthaven.

In die tijd kwam het mobilofoon verkeer langzaam op gang, en daarom stond er op de garage een kleine zend-en ontvangmast van de PTT. Deze had een bereik van ongeveer 15 km, zodat Bussum en Hilversum hier onder vielen maar Schiphol niet. Het kwam dus voor dat de chauffeur net terug van Schiphol weer om kon keren. Enkele slimme technici van de NTS gingen wat illegaal ,,knutselen’’ aan de mobilofoon zend-en ontvangmast van de PTT, waardoor het bereik een stuk groter werd zodat men de ritten kon combineren naar Schiphol.

Midden jaren zeventig ging ook het kleine wagenpark naar Hilversum.