Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 23/1 (2007) 45

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 45


Beerensteinerlaan nummer 24

 Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

       
 
Beerensteinerlaan 24

In 1955 kocht de NTS een vrijstaande villa aan de Beerensteinerlaan nr. 24 in de Bussumse wijk Het Spiegel. In het pand werd in oktober 1955 de redactie van het nieuw op te richten NTS-Journaal gevestigd. Ook nam er de afdeling Filmzaken haar intrek. Het Journaal begon met vijf medewerkers in twee kamers met een paar stalen bureaus en wat stoelen. Het was in het midden van de jaren vijftig voor het eerst dat de kijkers in vaste regelmaat, drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag), binnen-en buitenlands nieuws in de huiskamer konden ontvangen. Daarvoor kon je het nieuws alleen bekijken als Polygoon-journaal in de bioscoop.

Het Journaal van acht uur in de avond werd geheel gemonteerd op de Beerensteinerlaan. Als stukjes film laat werden aangeleverd was het soms een gevecht tegen de klok om het journaal van acht uur te halen. Omdat het Journaal uit Studio Vitus aan de andere kant van de spoorlijn werd uitgezonden kwam men soms voor dichte spoorbomen bij de Gooibergstraat. Dan stond men te wachten terwijl de wijzers van de Vituskerk al naar het uitzendtijdstip van acht uur kropen. Men besloot dit probleem op te lossen door voortaan eerst de portier van de Vitusstudio op te bellen. Die spurtte vervolgens per fiets naar zijn kant van de spoorlijn, waarna de filmcutter van dienst het filmblik over de spoorbomen slingerde.

Begon het Journaal met vijf medewerkers in 1956, beginjaren 60 waren het er al vijftig, de villa op de Beerensteinerlaan was propvol geworden met personeel, bureaus en apparatuur. Al in 1962 vertrok deze NTS-afdeling naar de Emmastraat in Hilversum.

Daarna bevolkte het constructiebureau en de afdeling elektrotechniek de villa. In 1975 werd het gehele pand gemoderniseerd en opnieuw ingedeeld. Verder werd er in 1977 een dependance van “de Ambachtsschool” in gevestigd en kwamen er weer filmmontagekamers in de villa. In de jaren tachtig verliet de NOS de Beerensteinerlaan.