Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 23/1 (2007) 34-35

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 34-35


Gebouw Eltheto

 Jaap van Hassel

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting. 

 

      
 
Gebouw Eltheto voor ingebruikname door de NTS

Achter de Vredekerk aan de Huizerweg stond het gebouw Eltheto, een wijkgebouw van de Nederlands Hervormde gemeente. Toen in april 1955 brand in de Irenestudio was geweest heeft het kerkbestuur gebouw Eltheto onmiddellijk aan de Nederlandse Televisie Stichting beschikbaar gesteld. De NTS betrok dezelfde dag nog het gebouw om de uitzending van de volgende avond te kunnen redden. Er kwamen veel improvisatie en vele meters gordijnstof aan te pas, maar het lukte wonderwel.

Wel kleefden er nog wel een paar onvolkomenheden aan deze derde opnamelocatie. Ten eerste moest er bij gebrek aan technische voorzieningen altijd een reportagewagen aan te pas komen.

      
... en na de verbouwing
 

Daarnaast was de studiovloer niet van al te beste kwaliteit. Hij kraakte verschrikkelijk bij elke camerabeweging en bij elke stap die gezet werd. Tinneke Roeffen (de eerste vrouwelijke TV regisseur) weet nog dat daarom vlak voor iedere uitzending de vloer met water besproeid werd. Bovendien moesten de mensen die tijdens de uitzending op de vloer werkten vilten sloffen aan.

      
 
Op vilten sloffen achter de camera

In 1957 en 1958 werd het gebouw van binnen verbouwd. De zwakke vloeren werden vervangen en er werd nieuwe apparatuur geplaatst. Studio III zou een “beeldstudio” worden. Op de begane grond werd een studiovloer gelegd met een vloeroppervlakte van 225 vierkante meter, in het voorgedeelte van het gebouw kwamen enige kantoorruimten en een ruimte voor rekwisieten en kleine decorstukken.

Op de eerste verdieping bevonden zich de technisch ruimten, zoals de regiekamer, de cameracontrolekamer, de filmruimte, de meetkamer en de commentaarcel.

Ook van de kelderverdieping werd nuttig gebruik gemaakt (met onder meer de kantine, vier ruime kleedkamers en een schminkruimte).

Wie het vroegere “Eltheto” heeft gekend met een scheidingswand tussen de twee zalen en met een balkon met een orgel, vond daar na de verbouwing niets meer van terug. Op 1 januari 1959 werd de vernieuwde Studio Eltheto (studio III) in gebruik genomen.