Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 29/2 (augustus 2013) pag. 40-41


5. Burgemeesters aan het woord:
Henk Heijman - burgemeester per 2 juli 2013

Jan-Willem Henfling

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Uw historisch tijdschrift loopt voor de troepen uit! Op 6 juni interviewden we de kandidaat-burgemeester tijdens zijn tweede kennismakingsbezoek. Het was wel even schrikken. Hij werd opgebracht, het gemeentehuis binnen, door onze meest bekende politieagent Marco Ernst.
Was zijn auto verkeerd geparkeerd? Nee. Marco wees hem zijn toekomstige plaats en leidde hem voor mij. Met de historie van Bussum beginnen is zeer verstandig als je snel wilt inburgeren. Heijman had meteen een aardig advies voor de gemeente en de Historische Kring. In Groenlo hebben ze geen historische vereniging, maar wel een onbezoldigde stadshistoricus (Joep van der Pluijm) en zo iemand zouden wij mooi kunnen leveren. Hebben we voor de fusie eenmaal een stadshistoricus, dan is een traditie geschapen die het zelfstandige Bussum kan overleven. Kijk, met zo’n verstandig advies verdient Heijman toch wel een plaatsje in dit blad.

Wanneer hoorde u voor het eerst van Bussum?

“Mijn tante Toos woonde hier en ik logeerde er wel. Ze werkte bij Concordia, toen het een bioscoop was en verkocht de kaartjes. Ze was niet getrouwd en woonde in bij de familie Padberg. Ik weet bijna zeker dat het op de Graaf Wichmanlaan 44 was. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik in de cabine stond waar de films gedraaid werden op zo’n heel grote spoel. Ik was zo gefascineerd door de techniek dat ik vergat naar de film te kijken. Ik moet toen een jaar of acht zijn geweest. Een verre neef was ooit kapelaan Heijman in Bussum en verbonden met een familie Linnekamp, maar de details daarvan heb ik niet meer paraat.” 

Wat was het beeld dat bij Bussum hoorde?

“Bussum vond ik allereerst een beetje deftig. En zo ziet de buitenwereld Bussum nog wel. Het was ook een spannend dorp met die bioscoop en een theater. Dat had je in ons dorp (Schalkwijk) niet. En dan was er ook dat buitenbad vlak bij mijn tante waar we gingen zwemmen. Ik vond Bussum toen best spannend. Later ben ik met Bussum in contact gekomen, toen ik een jaar lang directeur van de Dienst bestuur in Hilversum was als interim. Voordien was ik ook nog een tijdje hoofd Bestuurlijke en Juridische Zaken van Eemnes en daar was Bussum ook af en toe in beeld.”

Is er iets als een Bussumse identiteit?

“Dat ga ik echt uitvinden! Misschien is de identiteit wel dat Bussum veel gezichten heeft en dan leer ik ze wel kennen.”

Waar gaat het naar toe met Bussum?

 “Tot nu toe zijn alle fusieplannen mislukt en zijn Bussum en Het Gooi terug bij af. In elk geval moeten we de gemeentelijke samenwerking versterken, maar je kunt niet ontkomen aan schaalvergroting. De wereld om ons heen verandert, dus we moeten ons wel aanpassen. In ieder geval komt er een fusie met Naarden en wat daarna komt zien we nog wel. Wat mij betreft krijgt het niet zo’n rare fusienaam. Gewoon Bussum-Naarden, of zoiets dat direct aanspreekt.”

Hoe verbindt u macht en pracht met Bussum?

“Ik associeer Bussum zeker niet met macht. Met pracht dan wel?
Bussum heeft enkele mooie monumenten. Als kind herinner ik me de Vituskerk, waar ik met mijn tante naartoe ging, maar dat zijn nu appartementen. Oh, is die koepelkerk hier tegenover ook een monument? Nu ik zal er snel eens gaan kijken. Bussum heeft ook wel minder mooie plekken, die toch monumentaal zouden kunnen zijn. Denk maar eens aan het Bensdorpterrein. Maar dan moet er wel snel iets aan gedaan worden. De gemeente gaat niet over dat terrein, dus we kunnen helaas heel weinig. 

Henk Heijman is geboren te Schalkwijk (Gemeente Houten) in 1950. Na zijn middelbare-schoolopleiding studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, internationaal recht aan de Universiteit van Florida en Nederlands recht aan de Universiteit van Utrecht. Deze nieuwe burgemeester pakt zaken kennelijk grondig aan! Hij studeerde maar liefst 15 jaar. Als verzachtende omstandigheid breng ik in dat hij gedurende acht van deze jaren ook maatschappijleer doceerde aan het Bonifatiuscolege te Utrecht. Eindelijk afgestudeerd werkte hij een jaartje voor de Commissaris der Koningin te Limburg voordat hij achtereenvolgens verschillende ambtelijke functies vervulde in Eemnes en Haaksbergen. Vervolgens was hij consultant bij KPMG, waar hij zich specialiseerde in herindelingsprocedures, regionale samenwerking en de ontwikkeling van kwaliteit van publieke dienstverlening. Van 1999 tot 2005 werkte hij als zelfstandig adviseur op dit bestuurlijke terrein. In 2005 werd hij benoemd tot burgemeester van Oost Gelre.