Skip to main content
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 38, nummer 1 (april 2022), pag 28-29

Brinklaan 136, Villa Looverhof

Guusje Hent

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

bht38 1x01t   
 Tekening van H.M.J. Misset, 1923 (Stadsarchief, Amsterdam)
 

Het aanzicht van Brinklaan 136 is in de loop van 120 jaar driemaal compleet gewijzigd.
In 1901 liet Anton C.R. Dreesmann er villa Looverhof bouwen, een Jugendstil-villa waarvan de architect niet bekend is. In de tuin van de villa stond een beeld van de god Bacchus. Later kocht Dreesmann de grond tot de spoorlijn erbij en liet daar een tuinmans­woning neerzetten.
Dreesmann was een van de grondleggers van het Vroom & Dreesmann-concern. Zijn mede-directielid Vroom woonde in villa Gooilust, op de hoek van de Brinklaan en de Kerk­straat. Dreesmann was actief als gemeenteraadslid voor de Rooms-Katholieke Staatspartij. Hij was ook een van de oprichters van het Majellaziekenhuis.
In de Tweede Wereldoorlog was de Ortskommandatur van de Duitse bezetter in de villa gevestigd. Na de oorlog trok het politiebureau erin. Vanwege ruimtegebrek werd er een houten noodgebouw naast gezet.

In 1972 werd de villa afgebroken en vervangen door een modern gebouw, waarin de politie en de GGD werden ondergebracht. Dit gebouw werd in 2008 gesloopt. In de voormalige tuin van de villa werd in 2011 een kantoorgebouw met appartementen neergezet.
In 2017 verrezen op de plaats van de villa drie appartementengebouwen, BNM ofwel Bussum-Naarden-Muiden. De namen van de gebouwen verwijzen naar de drie gemeenten, die in 2016 werden samengevoegd tot Gooise Meren.

 

bht38 1x02t     bht38 1x03t