Skip to main content
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 37, nummer 3 (december 2021), pag 16-18

Nieuw leven voor de wandel- en fietsroute: Bussum, bakermat van de Nederlandse televisie 

Jan Schippers

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Ooit was Bussum het centrum van Nederland, dankzij het nieuwe medium televisie dat daar in 1951 werd geboren en heel langzaam naar de volwassenheid groeide. Tegen de tijd dat de televisie niet meer uit Nederland viel weg te denken, was Bussum voor dit uitdijende kind te klein geworden. De activiteiten werden geleidelijk verplaatst naar Hilversum, waar ook de radio groot was geworden. 

bht37 3e01t     
Eén van de nieuwe QR-codes
 

Brand in Studio Vitus

Over gemiste kansen voor Bussum is menig woord gesproken, maar zo is het uiteindelijk gegaan. De prangende vraag waar het groeiende aantal tv-studio’s in Bussum moesten worden gevestigd, hoefde daardoor niet meer te worden beantwoord. Het tv-productiebedrijf had al een steeds groter beslag gelegd op de Bussumse samenleving. Op het hoogtepunt had de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) meer dan twintig panden in gebruik. Een verwoestende brand in 1971 in Studio Vitus betekende het begin van het einde van de tv in Bussum. Voor een deel zijn de oude panden in Bussum in de loop van de jaren gesloopt en is er nieuwe bebouwing voor in de plaats gekomen. De HKB heeft door de jaren heen geprobeerd de belangstelling voor deze kinderjaren van het medium levend te houden. 

 Vergane tv-glorie

In 2008 organiseerde de HKB een grote tentoonstelling onder het motto ‘Bussum zet vergane tv-glorie te kijk’. De expositie werd gehouden in een voormalig kerkgebouwtje in de Iepenlaan. Die plaats deed sterk denken aan de gesloopte Studio Irene, waar de eerste tv-uitzendingen vandaan waren gekomen. Er kwamen bezoekers uit het hele land op de tentoonstelling af, vooral ook oud-omroepmedewerkers. Daardoor leek het haast een reünie. De expositie werd geopend door oud-nieuwslezer Rien Huizing, die onder meer herinneringen ophaalde aan het begin van de brand in Studio Vitus. Voorafgaand aan de tentoonstelling had de HKB al veel artikelen en een dvd geprodu­ceerd. Die werden uiteindelijk gebundeld in het boekje Bussum en de televisie

      bht37 3e02t

Studio Irene herdacht

In oktober 2011 werd het zestigjarig jubileum van de tv gevierd met een raamtentoonstelling over de tv in Bussum. Dat was precies op de plaats waar Studio Irene had gestaan. Er kon gebruik worden gemaakt van een leegstaand bedrijf in het grote gebouw dat nu op de hoek van de Schoolstraat en de Kerkstraat /Kapelstraat staat. Er was een deel te zien van de collages van de grote tentoonstelling uit 2008. In 2008 was daar al onder grote publieke belangstelling op een muur een plaquette geplaatst ter herdenking van Studio Irene. Deze ernstige verweerde eerste plaat werd in 2019 vervangen. 

bht37 3e03t     
De ontwerpers van de route: Jaap van Hassel, Jan Schippers en Chris Leenders
 

Een wandel- en fietsroute

Het zestigjarig jubileum was voor de HKB ook aanleiding om een wandel- of fietsroute door het oude tv-dorp uit te stippelen. Dit onder de titel: Bussum, bakermat van de Nederlandse televisie. De route werd vervat in een geïllustreerd boekje dat voor weinig geld te koop werd aangeboden en dat in goede aarde viel. De netwerkorganisatie Oneindig Noord-Holland (ONH) maakte er in samenwerking met de HKB een QR-route van die met een smartphone in de hand kon worden gelopen. De route was verder nog op twee andere manieren op internet te vinden, waaronder een audio-tour.