Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 37/2 (2021) 47

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 37, nummer 2 (september 2021), pag 47

Bussum in Boeken

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 

 De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom eerder verschenen boeken die bij het thema van dit nummer passen. De boeken zijn in het Documentatiecentrum van de Historische Kring in te zien en veelal op internet te koop. Enige sets zijn nu te koop via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  bht37 2k01t 

Het Gooi toen & nu

De titel van deze serie is weinig origineel, maar wel duidelijk. De set omvat 18 kleine gebonden boekjes (17 bij 13 cm). Ieder deeltje heeft een eigen thema. Per deeltje zijn dertien bijzondere erfgoedobjecten of onderwerpen geselecteerd, waarover verhalen van toen en nu worden verteld. Een kaartje geeft aan waar de objecten te vinden zijn. De foto’s, tekeningen en schilderijen laten zien hoe het vroeger was en hoe het er nu uitziet. In vrijwel elk deeltje komt Bussum een of meer keer voor.

Enkele van de thema’s zijn: ‘Kerk en geloof’ (deel 3); ‘Sporen in het landschap’ (deel 6); ‘Denkers en doeners’ (deel 7); ‘Landgoederen en buitenplaatsen’ (deel 8); ‘Kunst en cultuur’ (deel 13); ‘Radio en televisie’ (deel 15); ‘Dood en begraven’ (deel 18).

Het Gooi toen & nu is tussen 2008 en 2010 uitgegeven door Waanders Uitgevers, in samenwerking met het Museum Hilversum en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek.

Van enkele wat minder bekende Bussumse objecten zijn hier afbeeldingen opgenomen, alle afkomstig uit de reeks.

bht37 2k02t   bht37 2k03t
 Villa Oud-Holland, Nieuwe ’s -Gravelandseweg 9
 
Het jockeyverblijf op de renbaan bij Cruysbergen
     
 bht37 2k04t   bht37 2k05t
Interieur van het priestergraf op de Oude RK Begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg (foto genomen tijdens de restauratie van het graf)
 
De hut van Carry van Suchtelen-van Hoogstraten op Walden