Skip to main content
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 88

De voormalige huishoudschool, Huizerweg 54

Joke Vos

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Zoals u in de krant heeft kunnen lezen, is de gemeente Bussum bezig om diverse sociaal-culturele instellingen te huisvesten in het voormalige schoolgebouw Huizerweg 54 (vroeger nr. 30). In dit gebouw zat jarenlang de huishoudschool of, zoals Bussumers ook wel zeiden, de "spinazie-academie".

In 1914 was de oprichtingsvergadering van de huishoudschool; het zou echter tot 8 september 1921 duren voordat de eerste les gegeven kon worden. Er was enorme belangstelling voor de school:
48 leerlingen hadden zich voor dagonderwijs opgegeven en 279 voor individuele cursussen zoals naaien en koken. Het gebouw werd al snel veel te klein en in 1922 werd er een bouwplan gemaakt voor de uitbreiding. Het duurde tot 1929 dat de school er stond. Bij het 25-jarig bestaan van de school in 1946 waren er wederom bouwplannen en in 1978 is de school verbouwd tot een volwaardige en moderne L.B.O.-school.

Thans staat het gebouw leeg en krijgen diverse instellingen er een onderkomen. Ook de Historische Kring Bussum is hierbij betrokken. De aangeboden ruimte in de kelder is zeer geschikt als archiefruimte, maar volgens het bestuur is de kelder ongeschikt als regelmatige werkplek voor de afdeling documentatie.

Met dank aan de heer A. Winthorst voor zijn documentatie.