Skip to main content

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 38-39


De fototentoonstelling "Bussum tussen 1888 en 1918"
samengesteld door M.J.M. Heyne

Guus Renes Alten

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting 

Heeft U woensdagavond ook zo genoten van de presentatie en de tentoonstelling van de heer M.J.M. Heyne?
Mocht U geen gelegenheid hebben gehad om de kontaktavond in de bibliotheek bij te wonen, dan heeft U veel gemist. Om dat gemis een beetje goed te maken volgt hier een overzicht.

      
 Martin Heyne en bibliothecaris Van Riemsdijk leggen de laatste
hand aan  een paneel foto's 
 

In een korte inleiding vertelde de heer Heyne, dat deze tentoonstelling een vervolg was van die van een paar jaar geleden, toen "Bussum van vóór 1888" belicht werd. Daarna "onthulde" hij het eerste bord: Ontwikkeling als boerendorp (vóór de aanvang van de presentatie stonden er 7 borden (panelen afgedekt klaar. Je mocht niet stiekum even kijken ! )

Deze eerste selektie foto's ging over Bussum omstreeks 1900, toen er ongeveer 100 boederijen stonden. Het inwonertal was op 31 december 1887 - 3.164.
De Westereng - nu Het Spieghel - bestond grotendeels uit hakhout en agrarische gronden. Hilhorst bezat één van de oudste boerderijen gelegen bij het Meenthek - tegen de Meent aan. Als aanvulling op de foto's over de boerderijen zijn er ook beelden van "paden" te zien (Je kon eigenlijk nog niet van straten spreken.) Er waren van gemeentewege geen eisen aan bebouwing gesteld.

Hierna werd bord twee villabouw onthuld, het derde bord bevatte foto's van de aanleg van de haven. Het vierde bord ging over de scholenbouw, het vijfde bord het uitgaan in Bussum. Het zesde bord betrof de renbaan op de hei / renbaan bij Cruysberqen en op het zevende bord waren foto's te zien van de ziekenverzorging en het station.

Na deze presentatie van de heer Heyne was er gelegenheid de foto's van dichtbij te bekijken. De koffie die in het vooruitzicht was gesteld moest nog maar wachten. Iedereen wilde eerst graag genieten van al die mooie oude foto's.