Skip to main content

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 37


Epositie in bibliotheek over Bussum van 1888 tot 1918

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Foto's horen niet in een schoenendoos

De Gooi-en Eemlander 16 november 1989
Susanne van Velden

Olympische Spelen in 1928 is de voormalige paardenrenbaan bij de Lange Heul in Bussum voor het laatst gebruikt. De renbaan is rond 1880 gebouwd en twintig jaar lang intensief gebruikt voor de paardensport. Zelfs Koning Willem III vereerde Bussum eind vorige eeuw met een bezoek aan de renbaan.

Het bewijs daarvan is te zien op een foto in de bibliotheek aan de Abraham Kuyperlaan in Bussum. De 54-jarige M. Heyne uit Bussum opende daar gisteravond zijn fototentoonstelling "Bussum tussen 1888 en 1918". Hij is een geboren en getogen Bussumer die heel veel belangstelling heeft voor de geschiedenis van zijn woonplaats. Heyne is lid van de Historische Kring Bussum en heeft de tentoonstelling namens deze organisatie opgezet.
In 1987 exposeerde Heyne een deel van zijn verzameling oude foto's' van het dorp Bussum vóór 1888. "De periode die ik nu genomen heb, is toch wel een hele belangrijke tijd voor Bussum geweest. Veel belangrijke ontwikkelingen zoals de bouw van villa's in het spiegel en de ziekenverzorging zijn in die periode op gang gekomen", vertelt Heyne.

De Bussumer lichtte een deel van de ongeveer honderd tentoongestelde foto's gisteravond tijdens de opening toe. Ze hangen per thema verdeeld over zeven panelen. "Ik heb gekozen voor onder meer Bussum als boerendorp, het station NaardenBussum en de scholenbouw, omdat daar meestal weinig aandacht aan besteed wordt. Veel mensen weten helemaal niets over deze onderwerpen terwijl er toch een heleboel interessants over te vertellen is." 

Noodstation
Zo is op een foto van de serie over het station te zien dat naast het huidige gebouw een noodstation heeft gestaan dat meer weg had van een fietsenstalling dan van een treinstation. "Dat noodgebouw heeft er jarenlang gestaan. Het oude station is in 1915 afgebroken en pas in 1926 is het nieuwe gebouw in gebruik genomen", weet Heyne te vertellen.

De Bussumer beschikt over een archief dat zo'n zevenduizend foto's en ansichtkaarten omvat. "Ik ben dertig jaar geleden begonnen met het verzamelen van oude foto's. Daarnaast heb ik veel ander documentatiemateriaal over de geschiedenis van Bussum. Het wordt wel steeds moeilijker om mijn collectie uit te breiden. Toen ik met deze hobby begon, kreeg ik veel foto's van oude Bussumers, maar dat wordt steeds minder. Ook binnen mijn familie heb ik inmiddels alle oude foto's verzameld, aldus Heyne.

Hij heeft veel reproducties van oude foto's. "Dat maakt een foto voor mij niet minder interessant. Veel mensen willen die originele prenten toch liever zelf houden en dat kan ik goed begrijpen. Ik leen de foto dan een paar dagen en reproduceer het plaatje." De Bussumer kan bij iedere foto een aardig geschiedenisverhaal vertellen. Vooral over de scholenbouw tussen 1888 en 1918 zijn in de bibliotheek aardige foto's te zien. Heyne legt uit dat er in die tijd een heel groot verschil was tussen arme en rijke scholen. "Tussen 1888 en 1918 zijn er in Bussum veertien scholen gebouwd,waarvan een deel nu nog bestaat. Het Goois Lyceum is in die periode opgericht. Aan de Schoolstraat werd de Wiilemschool, een school waar de armere mensen hun kinderen naar toe stuurden, gebouwd. Later heeft de NOS nog in dat gebouw gezeten en in 1983 is het afgebroken."

De beter gesitueerden brachten hun kinderen volgens Heyne naar de Wilhelminaschool aan de Brinklaan. "Het onderwijs dat op deze school gegeven werd was veel uitgebreider dan op bij voorbeeld de Willemschool. De Wilhelminaschool had ook een afdeling voortgezet onderwijs." Op de plaats waar de Wilhelminaschool lag, staan nu een paar flats. In de tentoonstelling zijn ook foto's van particuliere instituten, die in die tijd populair waren. opgenomen. Zo blijkt uit het fotomateriaal dat de Gooiland Mavo en Brandsma Mavo vroeger particuliere scholen waren.

Hij is blij dat hij de kans krijgt om zijn historisch materiaal te exposeren. "Ik vind het leuk om andere mensen ook te laten genieten van de oude foto's. Het is toch zonde om ze in een oude schoenendoos weg te stoppen", vertelt de Bussumer.
De tentoonstelling "Bussum tussen 1888 en 1918" is tot 16 december tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bezichtingen. Heyne is een enkele zaterdag in het gebouw aanwezig om extra uitleg te geven bij de foto's.