Skip to main content
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 3 (december 2018), pag 39-40

BUSSUM IN BOEKEN

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting 

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij de thema’s in dit nummer. De boeken zijn bij de HKB in te zien en mogelijk via internet te koop. 

K.P.C. de Bazel (1869-1923)

Vormgever van een nieuwe wereld luidt de ondertitel van dit zakboekje, dat in 2007 als deel 16 in de Miniaturenreeks van Bekking & Blitz verscheen.

De Bussumse architect De Bazel was theosoof en vrijmetselaar en zijn binnenhuis-, meubel- en gebouwontwerpen kwamen uit die levensbeschouwing voort. In het met veel foto’s en tekeningen geïllustreerde boekje staat een biografie, met veel aandacht voor zijn werk. Ook de theosofie en de vrijmetselarij worden nader verklaard. Veel aandacht wordt besteed aan zijn bekendste werk: het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) aan de Vijzelstraat, nu het Stadsarchief van Amsterdam.
De auteur van dit gebonden boekje met leeslint is de kunsthistorica dr. Marty Th. Bax.
ISBN 90 6109 5972.  

Bussum, verdwenen dorpsbeelden en Bussum, beeld van een dorp

De Bussums historicus Martin Heyne heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw een groot aantal foto’s in Bussum gemaakt. In de jaren negentig kwamen er bij Boekhandel Los twee boekjes van hem uit met elk een kleine honderd foto’s met duidelijke en royale bijschriften:

Bussum, verdwenen dorpsbeelden
Behalve veel moois staan er ook foto’s in van lelijke bouwsels en plaatsen. Prachtige villa’s, mooie doorkijkjes en machtige bomen. Verder de typische, nu verdwenen dorpsbeelden, zoals boerenerfjes, oude schuren en woningen met bordjes Onbewoonbaar verklaarde woning.
Het boekje bevat 96 blz.       ISBN 90 9011 218 9.

Bussum, beeld van een dorp
Behalve beelden van het oude dorp is er ook ruime aandacht voor het Spiegel en de nieuwbouwwijken in zuid. In de Oostereng waren grote stukken nog niet bebouwd. Aan de Nassaulaan stonden nog huizen met een voortuin en aan de Melkweg waren nog boerderijen in bedrijf met een goed gevulde hooiberg. Het boekje bevat 96 blz,        ISBN 90 8053 231 2. 

Gooische Villaparken

Ontwikkelingen van het buitenwonen in het Gooi tussen 1874 en 1940.

In het Gooi begon het buiten wonen pas toen in 1874 de spoorlijn werd aangelegd. Bussum en Hilversum hebben hier het meest van geprofiteerd. In dit met foto’s, tekeningen en kaarten geïllustreerd boek wordt duidelijk hoe dat gegaan is. Ook Laren, Blaricum en Huizen komen aan bod. Jannes de Haan schreef dit boek in 1990. Het bevat een literatuurlijst en een register, en heeft een omvang van 176 blz.
Schuyt & Co gaf dit boek als softcover uit.      ISBN 90 6097 277 5. 

Dudok

Willem Marinus Dudok (1884-1974) behoort tot de grootste architecten van de 20ste eeuw. Dit rijk geïllustreerde boek bevat een selectie van zijn werk met aandacht voor bijzondere onderwerpen. In Bussum en omgeving heeft Dudok ook sporen nagelaten: de houten woningen aan de Godelindeweg in Naarden, de flats aan het Oranjepark/Nwe ’s-Gravelandseweg, de flats bij de Kom van Biegel en de flats met winkels aan het Julianaplein.
Het boek is geschreven door Annette Koenders en Arie Den Dikken. Het bevat 160 blz. en is uitgegeven door WBOOKS.
ISBN: 978 90 663 055 64.