Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum jaargang 10 nummer 3 (december 1994)  pag. 100-101


Samenwerking Bussumse parochies

W. v.d. Berg

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Correcties op het artikel in het vorige nummer: Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 10, nr. 2 (september 1994), pag. 55-76

De eerste stap tot samenwerking van de Bussumse parochies werd gezet in 1970, toen de parochies Sint Vitus en O.L. Vrouw gingen samenwerken onder leiding van één priesterteam. In 1972 werd dit teamverband uitgebreid met de H. Hartparochie. De derde stap was het samenvoegen van de drie afzonderlijke parochieraden tot één parochieraad alsmede het samenvoegen van drie kerkbesturen tot één bestuur.

Het teruglopen van het kerkbezoek met als gevolg vermindering van de gezinsbijdragen en de kollektes, de stijging van de kosten van onderhoud van de gebouwen en de noodzakelijke vervanging van orgels en verwarmingsinstallaties, noopten tot een langdurig overleg over de toekomst van de samenwerkende parochies.

Kerkbestuur, priesterteam en parochieraad besloten na grondig overleg met bisdom, adviesraden en na diverse hoorzittingen in de drie parochies, om 2 van de 3 kerkgebouwen te sluiten: te weten de St. Vitus en de H. Hartkerk. De Mariakerk werd gekozen tot centrumkerk van Bussum.

Enkele korrekties op het artikel op blz. 55 en verder in het Contactblad nr. 2 van september 1994, door W. v.d. Berg.

Blz. 57. Ontkerkelijking moet zijn zoals hiervoor gemeld onder Samenwerking Bussumse parochies.
Pastor Kluck werd niet voorlopig, maar gewoon benoemd tot pastor-teamleideren woonde toevallig in de Vitusparochie.
Blz. 58. Bij F. Jansen is weggelaten: pater. Bij R.M. Mascini toevoegen: diaken. Bij A.A. van Kooten toevoegen: pastoraal werker. Het woord zuster weglaten achter B. Tuin O.P. Idem bij M. Nagelhout, pastoraal werker.
Blz. 59. De naam van de zangkoren is fout. Zr. Vincentius moet zijn Vincentia.
1963-heden moet zijn: 1963-1973. (zie ook blz. 68).
J. van Stokkum moet zijn: Mag.drs. J. van Stokkum.
Stefanie Hesler moet zijn: Heeffer.
Blz. 62. Pastor De Reus werd tot opvolger benoemd van de overleden deken Herman Schlutken. Na het overlijden van deken De Reus werd hij opgevolgd door dr. De Jong en verhuisde het secretariaat naar Hilversum.
Blz. 65. Van 1935 tot 1960 vond jaarlijks het ziekentriduüm plaats; beurtelings in de H. Hartkerk en de Mariakerk.
Blz. 71. Pastoresteam van de Mariakerk moet zijn: van de samenwerkende parochies.
Blz. 75. Onder "Platform Hilversumse Meent": elke vierde zondag van de maand moet zijn: elke vierde zondag van de maand tot het vertrek van pastor Van Kooten in 1992.