Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 1 (april 2014) pagina 3


(Her)kent u dit gebouw?

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

U hebt even moeten wachten op deze aflevering van het Bussums Historisch Tijdschrift. Opnieuw trad een nieuwe redacteur (Nol Verhagen) aan, maar bovenal wilde de redactie zich met het bestuur van de Historische Kring Bussum en met de auteurs bezinnen op de ‘redactionele formule’ van ons Tijdschrift. In deze aflevering komt deze ‘nieuwe formule’ tot uitdrukking: korte(re) artikelen die waar mogelijk aansluiten bij de actualiteit en een thematische aanpak van ieder nummer. De redactie verwacht dat daardoor de geschiedenis van Bussum, zoals gepresenteerd in het Tijdschrift, nog herkenbaarder wordt. Dit komt het leesplezier ten goede, zal de verkoop van losse nummers stimuleren en zou geïnteresseerden buiten de Historische Kring aanmoedigen om alsnog lid van de Kring te worden.

Nieuwe formule’
   

Waar mogelijk zal de redactie dan ook het huidige Bussum als vertrekpunt nemen voor historische verkenningen. Zij hoopt zo de geschiedenis van Bussum dichter bij u te brengen en u te doen ervaren dat u deel hebt aan die geschiedenis. Ook de thematisch aanpak moet daaraan bijdragen.

In dit nummer treft u bijdragen aan over gebouwen die velen van u zullen (her)kennen. Niet allemaal monumenten, maar wel bouwwerken waar u wellicht dagelijks langs komt of die u regelmatig bezoekt. Ook gebouwen die nog helemaal niet zo oud zijn, hebben vaak al een rijke historie.

Alexander Overdiep maakt zijn verhaal over de architect van het Bussumse gemeentehuis af en hij relativeert het kritische oordeel dat bij velen over dit bouwwerk bestaat. Chris Leenders vertelt het verhaal van de Bensdorpfabriek – van modern bedrijf naar leegstaande bouwval. In andere verhalen leest u hoe in het gebouw dat nu Patria heet, de koosjere keuken plaats maakte voor de pasar malam; hoe Jan Tabak steeds weer uit zijn as herrees en zich intussen van Naarden naar Bussum verplaatste; hoe onze Poffertjeskraam pendelt tussen Bussum en Breukelen; waarom de zusters uit Mariënburg verdwijnen; hoe Spant! evolueerde van ‘culturele schuilkelder’ naar ‘Carré van het Gooi’; hoe in wat nu het Filmhuis is, ooit een winkel in comestibles gevestigd was. En op vertoon van de bon op pagina 21 krijgt u bij de Poffertjeskraam een gratis kopje koffie.

In augustus zal het Bussums Historisch Tijdschrift gewijd zijn aan Op Reis, het thema van de Open Monumentendagen 2014. Daarbij staat het station (eindelijk met lift!) centraal. Aan het eind van het jaar hopen we een derde nummer in deze jaargang te wijden aan beroemde ‘Bussumse Families’.

Wij horen graag uw mening over ons blad. Schrijf ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.