Skip to main content

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 32-33


Reacties op de oproep Bussumse families:
de familie Bogaard

J. Vos-Bogaard

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Er zijn diverse reacties binnengekomen op de oproep in ons tijdschrift en op de website om mee te werken aan dit nummer over Bussumse families door iets over uw familie te schrijven. Hieronder vindt u bijdragen van mevr. J. Vos-Bogaard, de heer D.J. van den Berg en mevr I. Smit.

Onze familie heeft niet iets bijzonders bijgedragen aan het ontstaan van Bussum. Maar misschien is dat nu juist het leuke. Mijn familienaam is Bogaard. Zo hebben we niet altijd geheten. Onze eerst gevonden voorvader is Evert Gijsbertus Boomgert (Boomgaard), geboren in Huizen en daar ook overleden op 6 augustus 1801. Hij trouwde in Huizen op 18 juni 1767 met Aaltje Everts Ruyn. In de loop der jaren is de naam Boomgaard wat onze tak betreft langzaam Bogaard geworden. Opmerkelijk is dat Gerarda Bogaard, die overleed in 1948, in 1956 bij het overlijden van haar man als Gerarda Boomgaard op het bidprentje staat.

In het jaar 1865 op 6 januari werd mijn opa Gerardus Bogaard geboren in Bussum. Hij was de zoon van Gerrit Bogaard en Christina van Beusekom, zijn beroep was schipper. Hij trouwde in Bussum op 8 februari 1893 met Theodora van Dijk uit Uithoorn. Ze kregen samen acht kinderen: 4 jongens en 4 meisjes. Mijn vader, Thomas Antonius, geboren 7 december 1908, was het 7e kind. Het gezin woonde aan de Driestweg 2, daar waar nu de Nettorama gevestigd is. Opa was niet zo'n vrolijke man, hij was nors van uiterlijk en nogal humeurig. Ik ken een verhaal van mijn moeder dat opa aardappels kwam schillen op de Verbindingslaan waar ze destijds woonden; het huis stond op de plek waar de Gamma jarenlang heeft gezeten. Met een gezin van toen zes kinderen (later kwamen er nog twee bij) viel er heel wat te schillen. Mijn moeder waarschuwde de grote meiden dat ze stil moesten zijn want anders liep opa weg en moest er zelf geschild worden. Mijn zusters waren namelijk gaan zingen en opa wilde die herrie niet aan zijn kop. Dan liep hij kwaad weg en moesten ze zelf aan de bak.

      
J. Vos (foto met Conny Stuart)
 

Terug naar mijn vader Thomas. Hij trouwde op 27 augustus 1930 met Elisabeth van Breemen, geboren in Schoten (bij Haarlem). Ook zij kregen acht kinderen: 6 meisjes en 2 jongens. Mijn vader heeft allerlei baantjes gehad, onder andere broodbezorger, kolenboer en stratenmaker.

Menige straat en menig plein in Bussum heeft hij van nieuwe stenen voorzien. Hij werkte op een gegeven moment met zijn schoonzoon Ruud Calis en een oomzegger Gerard van Harmelen in de Kerkstraat die verbreed werd. Daar liep een fotograaf met Conny Stuart. Hij vroeg of hij een foto mochten nemen van Connie terwijl ze net deed of ze meewerkte. De mannen vonden dat goed natuurlijk. De foto is volgens Gerard van Harmelen gebruikt tijdens een uitzending op oudejaarsavond. Hij weet helaas het jaar niet meer, maar het was waarschijnlijk begin jaren zeventig. De foto heb ik nog wel.

Mijn vader is jarenlang de gangmaker geweest op bruiloften en partijen. Hij droeg daar diverse liedjes en stukjes voor, onder andere knobbel Sien, het kostertje en Van der Steen met zijn derde been. Tot vlak voor hij stierf in 1982 droeg hij deze act voor bij elk familie-evenement. Na zijn dood is deze traditie voortgezet door een aangetrouwde kleinzoon en ook een achterkleinzoon heeft het al eens voorgedragen. Zo blijft deze traditie gelukkig in de familie.

Mijn ouders hebben op diverse adressen in Bussum gewoond, zoals de Bijlstraat, Hamerstraat, Meentweg, Verbindingslaan en het laatst op het Singel. Op het huis in de Verbindingslaan na staan al deze woningen er nog, ik ben dat nagegaan bij het samenstellen van ons stambomenboek dat ik samen met Joke Andriessen van Zuylen heb gemaakt. Joke is getrouwd met een zoon van Suze Bogaard, het 3e kind van Gerardus en Theodora. Mijn vader stierf op 1 januari 1982, mama overleefde hem 15 jaar en stierf op 27 augustus 1997, precies op de dag dat ze 67 jaar getrouwd hadden kunnen zijn.