Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (1997) 96

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (december 1997) pag. 96


De naam 'Baaienrokkenbuurt'

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

     
 
januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landstraat
rich ting Kapelstraat.

In het Contactblad van december 1996 werd gevraagd waar de naam 'Baaienrokkenbuurt' vandaan komt.
U weet wellicht nog wel: in de volksmond werd hiermee bedoeld het smalle straatje tussen Landstraat en Kapelstraat, ook wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt. Momenteel wordt op deze plek druk gebouwd aan de winkels en woningen voor het project 'Village'.

Baai is een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend flanel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren werden gemaakt.

Volgens ons lid Ch.F. Klijnman had dit straatje de naam van deze goedkope stof gekregen omdat de kleine huisjes werden bewoond door de wat armere Bussumers, die eerder baaien kleding droegen dan de viilabewoners. Hij herinnert zich nog dat in het eerste huisje rechts (vanaf de Landstraat) vroeger een vrouw woonde met de bijnaam 'Hap zonder kin'.

Herinnert u zich ook nog iets over de 'Baaienrokkenbuurt'? Laat dit de redactie dan weten. 
Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402PX Bussum Telefoon: (035) 693 67 10