Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum 16/1 (april of mei 2000) pag. 14


De torenklok van het oude raadhuis

Jan Horst

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

In het najaar van 1998 kwam Herman Bierman bij mij met de vraag om eens mee te komen naar de kelder van het gemeentehuis. Daar stond het uurwerk dat zo'n 75 jaar dienst had gedaan in de toren van het oude raadhuis, aan de Brinklaan waar nu de Nieuwe Brink is. Dik onder het stof, gedeeltelijk uit elkaar, maar zo te zien compleet. "Is 'tie weer aan de praat te krijgen?" was de vraag. Daar heb ik een paar nachtjes over moeten slapen, maar ik nam de uitdaging aan.

In mijn werkkamer heb ik het uurwerk geheel uit elkaar genomen en ben ik begonnen alles schoon te maken. Onder het vuil, vet en stof kwam toch een bijna gaaf uurwerk vandaan. Een enkele lagerbus moest vernieuwd worden, een as gericht, een nieuwe slingerstaaf van essenhout en nog wat kleinigheden. Bierman zorgde dat de geschilderde onderdelen weer hun oorspronkelijke kleur kregen en zijn schoonzoon Albert Pluer, werkzaam bij de firma Merkx, wist zijn werkgever te overtuigen om bij wijze van sponsering een onderstel te maken om daar het geheel op te plaatsen.

Op 22 februari 2000 is de klok geplaatst en onthuld in het trappenhuis van de bestuursvleugel van het gemeentehuis. Juist in het trappenhuis, omdat daar de mogelijkheid is om de gewichten (55 en 43 kilo) ruimte te geven om ongeveer zes meter te zakken. Een kleine bel (geschonken door de Bussumse brandweer) en een wijzerplaat worden binnenkort geplaatst.

Enkele gegevens over het uurwerk: bouwjaar 1886, gemaakt door L.F.W. Volcke, stadsuurwerkmaker te 's Hage (zo staat op de rekening). Pnjs: f 850,-. De oorspronkelijke 'luidbel' in de toren, tevens alarmbel bij calamiteiten, was geleverd en geplaatst door fa. S.A. van Raap en Zonen te Amsterdam voor de prijs van f 220,-. Het uurwerk is geschikt om twee wijzerplaten aan te drijven. Het oude raadhuis had er één in de toren. De tweede wijzerplaat heeft nu een plaats bij de Historische Kring aan de Huizerweg 54. Het wordt aangedreven door een zwaar synchroonuurwerk. De Historische Kring had in haar locatie nog geen klok, dus met deze wijzerplaat is er nu een stukje nostalgisch Bussum dat toch bij de tijd is.