Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum 16/1 (april of mei 2000) pag. 13-14


De tentoonstelling Bussum volgens Winthorst

Gerard Langemeijer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Zie ook de aankondiging van deze tentoonstelling in Contactblad Historische Kring Bussum 15/3 (1999) 96 (iv)

Op 13 januari 2000 hebben zeer veel leden van onze Historische Kring de opening bijgewoond van bovengenoemde tentoonstelling door burgemeester drs. W.J.M. Holthuizen. Alle bezoekers waren zeer onder de indruk van het getoonde materiaal, dat kundig was geselecteerd door de stads- en streekarchivaris van Naarden D. Dekema en door Martin Heyne van onze kring. Ook de dagen na de opening kwamen regelmatig veel bezoekers naar de tentoonstelling om de vele, soms unieke, foto's te bekijken en te genieten van andersoortig historisch materiaal.

Het zal de lezers wel bekend zijn, dat de gemeente Bussum de zeer uitgebreide verzameling van A.M. Winthorst enige maanden geleden heeft verworven. Daarover is in de kranten veel geschreven.

Voor historisch geïnteresseerden is het goed eens even stil te staan bij de wijze van werken van de heer Winthorst. Daar valt veel van te leren. Winthorst was een man, die niet zomaar wat aannam. Gaf je hem bijvoorbeeld een oude ansichtkaart en vertelde je erbij wat er op stond, dan ging hij later alles nog eens precies controleren. Hij stelde zichzelf vragen, zo ongeveer als: Waar stond dat huis /die winkel precies? Wie was de eigenaar en in welk jaar? In welk jaar gebouwd? Wie waren de vorige eigenaren? Wie was de architect? Veel van die vragen konden alleen opgelost worden door archieven te bezoeken en dat deed hij veelvuldig, zoals het stadsarchief in Naarden, het provinciaal archief in Haarlem, het Algemeen Rijksarchief in Den Haag etcetera. Die bezoeken leverden hem meestal de door hem gewenste betrouwbare gegevens op, die hij 's avonds met behulp van zijn vrouw in zijn administratie verwerkte. Jammer was het, dat het hem niet zo goed lag om over zijn bevindingen verhalen te schrijven. Maar misschien was dat helemaal niet zo erg. Een verhaal schrijven kost tijd. Hij kon zich volledig op onderzoek werpen. Zijn interesse ging vooral uit naar notariële akten. Daarin vond hij veelal wat hij zocht.

Vroeger werden in de kranten verkopen van onroerend goed vermeld en vaak ook de naam van de betrokken notaris. De heer Winthorst wist oude kranten goed op te sporen. Overigens vertrouwde hij mij spontaan toe: "Zonder archiefonderzoek loop je in een valkuil." Over het algemeen kijken we op tegen archiefbezoek. Vooral de eerste stap is moeilijk. Je vraagt je af hoe je daar moet zoeken. In eerste instantie hoeft men zelf niet te zoeken, maar te vertellen wat men zoekt. De archiefmedewerkers zijn gespecialiseerd en hulpvaardig. Zij zoeken uit welke archiefstukken voor de bezoeker het meest geschikt zijn om eens in te snuffelen.

Als men de stap naar Naarden te ver vindt, jammer dan, maar men kan ook in onze eigen kring eens gaan kijken. Er is bijvoorbeeld een ordner met kopieën van notariële akten, die de heer Winthorst vele jaren geleden al aan de kring heeft gegeven. Er is een duidelijke inhoudsopgave (30 bladzijden) met namen van veel bekende Bussumers, zoals bijv. Majoor (de logementhouder van De Rozenboom), Van Eijden, De Graaf, Kaarsgaren, Dorresteijn, Dirk Krijnen, Pieter Krijnen, G. Bus, J. Kluck, F. van Breemen en P. en G. van Breemen, F. Fokker en tientallen andere families. De inhoudsopgave is heel duidelijk uitgewerkt. Als de leden de ordner eens bekijken, dan zullen ze zien wat de heer Winthorst ook voor onze kring betekend heeft.