Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum 17/1 (2001) 11

Contactblad Historische Kring Bussum 17/1 (mei 2001) pag. 11


Een interessante vondst

Netty Langemeijer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Mevr. Smits is bezig de spullen van haar moeder op te ruimen, leuke ouderwetse patroontjes. Die patroontjes zijn echter niet belangrijk, maar de achterkant van het papier is een interessante ontdekking, want daarop kunnen we een oude advertentie lezen:

A. Fels Binnen- en Buitenl. Boek-, Muziek-, Papier- en Kunsthandel. Nassaulaan 13a te Bussum
Ruime keuze van Boeken in prachtband voor Jongens en Meisjes, Kinderprentenboeken. Photographiën, Platen, Gravures.

Wat zouden we graag even in deze veelzijdige winkel gestaan hebben!

Dan komt er een opsomming van allerlei artikelen, sommige om van te smullen: onder het hoofdstuk Schoolbehoeften: griffels, leien, griffel- en teekendoozen, vele soorten zegellak, gom en lijm.

Onder het hoofdstuk Postpapieren gaat het gedeeltelijk in het Frans: Cartes Correspondence, Bloc-Note's, Mots … la Poste, enz.

Onder het kopje Teekenpapieren: Sans fin en aan vellen, Calqueerpapier en Stroocarton, Hangetiquette, Vloeicarton enz.
De volledige advertentie kunt u lezen bij de HKB.

      
Bouwtekening Nassaulaan 13 en 13A
 

Als we in ons archief in een oud telefoonboek kijken, zien we in 1911 Fels en de Vries boekhandel Nassaulaan 13a. In een adresboek uit 1928 woont de Wed. A. Fels op Nassaulaan 21. Nog verder zoeken we omdat de huisnummers veranderd kunnen zijn.
Bij de HKB hebben we een ordner met bouwtekeningen verzameld door Peggy van Hemert met veel winkelpuien, daar is een duidelijke gevel bij van Nassaulaan 13a.

Een bevestiging vonden we op een in het archief Naarden bij de collectie Windhorst, een foto uit 1905 uitgegeven door Henri Fernantzen. Duidelijk dezelfde gevel, gelegen rechts naast de vroegere firma De Faam.
Op latere ansichtkaarten zien we dat Boekhandel Fels zelf zijn ansichtkaarten laat drukken met vermelding van Uitg. A Fels no...     

We zijn heel gelukkig met deze advertentie van Mevrouw Smits.