Skip to main content

Contactblad Historische Kring Bussum 20/3 (december 2004) pag. 3


Wat vindt u in dit nummer?

Harry Klein

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

In deze ‘Winterallerlei’ kunt u weer diverse onderwerpen aantreffen die de moeite van het lezen waard zijn.

Een bijzonder verhaal van Netty Langemeijer gaat over de H. Kindsheid in Bussum. Wie van u heeft deze vieringen ook zelf meegemaakt?

Een verhaal over hoe vroeger de melk vervoerd werd (van een juk tot paard en wagen) van de Meent naar de boerderij; mensen, het was keihard werken voor de boer en zijn gezin.

En het kon niet uitblijven: ons aller Herman Bierman vertelt zijn verhaal over de begintijd van de Historische Kring Bussum en hoe hij leerde omgaan met de computer.

Frans de Gooijer vertelt het verhaal over De Meridiaan van de Melkstraat. Wat houdt dit in? Begin vorige eeuw was er tijdsverschil tussen bijvoorbeeld Bussum en Hilversum. Als een boer met zijn vee vanuit Bussum naar de Hilversumse Meent ging (en dus de grens van Bussum/Hilversum overschreed), diende hij zijn horloge te verzetten. En op de terugweg wederom. Erg vermakelijk!

Eveneens van Frans de Gooijer een wat ‘luguber’ verhaal over Messentrekkerij op de Bussumse kermis. Men was heel gauw ‘aangebrand’ en de messen werden dan ook snel getrokken.

Een herhaalde oproep voor het inzenden van ‘Bussumse families’. De termijn van inzending is verlengd tot komende zomer, omdat dit themanummer verplaatst is naar december 2005.

Speciaal uw aandacht voor het tweede deel van De Geschiedenis van Bussum, door onze vaste schrijver Martin Heyne. Het eerste deel stond in Contactblad nr.1 van 2004. Het ligt in de bedoeling het vervolgdeel (deel 3) te plaatsen in het eerste nummer van 2005. Als alle delen gepubliceerd zijn, hebt u een compleet standaardwerk over Bussum. Helemaal ‘gratis en voor niets’.

Tenslotte kijken wij ook om ons heen en zijn niet alleen gefocust op Bussum; dat doen wij aan de hand van de artikelen van ‘De Leestafel’, dit keer geschreven door Inge Engelbarts.

De rubriek ‘Bussum hoe het was en hoe het nu is’ houdt u nog van ons tegoed. Mede namens de redactieleden Marianne Franssen, Inge Engelbarts en Ageeth Krijnen wens ik u en de uwen een gezond en voorspoedig 2005 toe.