Skip to main content
Filters

Donderdag 4 mei a.s. zal om 14.30 uur in de Verzetsliedenbuurt in Bussum Zuid een herdenking worden gehouden ter nagedachtenis van elf Bussumse verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Deze plechtigheid is in aanwezigheid van burgemeester Han ter Heegde, wethouder Nico Schimmel, familie en naaste betrokkenen van de omgekomen verzetsmensen. De herdenking zal plaatsvinden bij het plantsoentje op de hoek van de Fokke Bleekerstraat en de P.M.R. Versteeghstraat. Die middag wordt daar ook een informatiebord onthuld, met daarop foto’s en meer informatie over de elf mensen waar negen straten in de Westereng naar zijn vernoemd. Bij de plechtigheid zal de Taptoe worden gespeeld, waarna een minuut stilte wordt gehouden, gevolgd door een kranslegging.

De Historische Kring Bussum heeft het gedenkbord gerealiseerd in aanvulling op de plaquette die, ook op initiatief van de Kring, in 2020 bij datzelfde plantsoen is aangebracht.  Het bord is mede mogelijk gemaakt door Lakeland Foundation. Het is ontworpen door Reclamebureau Holland en vervaardigd door smederij Van Leeuwen.

Op het bord staat een QR-code waarmee smartphone-gebruikers nog meer over de verzetsmensen te weten kunnen komen. 

                                                                    verzetsplaquette.jpeg

De komende maanden is het weer mogelijk om onder leiding van een gids mee te doen aan wandelexcursies. Die zijn altijd op een zondagmiddag, duren ongeveer 1,5 uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Er zijn 4 excursies voorbereid:

7 mei Westereng – Bussum Zuid; verzamelen Parkeerterrein Korte Heul (achter Dekamarkt).
Het accent bij de wandeling ligt op enkele sociale woningbouwprojecten ten noorden en ten zuiden van de Ceintuurbaan, met bijzondere aandacht voor de verzetslieden, naar wie een aantal straten zijn genoemd.

4 juni Prins Hendrikpark; verzamelen Hoofdingang station Naarden- Bussum (Stationsplein).
Een wandeling met aandacht voor de architectuur, de bewoners en gevelstenen van dit bijzondere gebied.

2 juli Bussum Historisch Centrum; verzamelen Bibliotheek Gooi+ Bussum (Wilhelminaplantsoen 18).
Wat valt er nog steeds veel te ontdekken in het centrum van Bussum als je goed kijkt.

6 aug Van Naarden-Bussum naar Bussum-Zuid; verzamelen Slochterenlaan 5 (voorzijde Action).
We wandelen door het Spiegel met aandacht voor de rijke historie en de architectuur van dit gebied

Heeft u belangstelling voor een of meer van deze wandelexcursies, geef u dan op via een aanmeldformulier dat HIERis te vinden
Aanmelden kan tot 2 dagen voor een wandelexcursie én vol = vol.

Afgevaardigden van de Historische Kring Bussum verzamelden zich op maandag 24 april op de begraafplaats Bosdrift in Hilversum. Daar lag sinds zijn dood in 1904 de architect en kunstenaar Willem Bauer anoniem begraven. Op initiatief van de Kring is er onlangs een bescheiden grafsteen met zijn naam geplaatst. Het monumentje werd door de HKB-ers plechtig 'onthuld'. Daarbij was ook een vertegenwoordiger aanwezig van Albertus Perk, de Hilversumse historische vereniging.  Bauer was een van de metgezellen van Frederik van Eeden op de kolonie Walden. Hij ontwierp er ‘hutten’ voor verscheidene
kolonisten, onder wie Van Eeden en een hut als atelier voor hemzelf. Bauer bouwde ook ‘gewone’ huizen, waarvan er nog enkele in Bussum te bewonderen zijn, onder andere villa De Lelie, aan de Nieuwe ’s Gravelandseweg 86, voor Van Eedens eerste vrouw Martha van Vloten, die niet in een hut wilde wonen; en villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39, voor Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die zich na de dood van Van Gogh over diens artistieke nalatenschap ontfermde. (foto's Jaap van Hassel)

Lees hier het verslag van de Hilversumse historische vereniging Albertus Perk.

                   grafsteen.jpeg   begraafplaats.jpeg

 

                                                           

Eerder deze maand is een biografie verschenen van psychiater/ schrijver/ dichter Hans Keilson, die een groot deel van zijn leven in Bussum heeft gewoond. Hij werd op honderdjarige leeftijd plotseling beroemd toen hij door The New York Times een van de grootste schrijvers ter wereld werd genoemd. Vanaf dat moment in 2010 verschenen zijn boeken in meer dan twintig landen en was hij een bestsellerauteur. In het jaar dat hij op 101-jarige leeftijd overleed ging hij nog naar het Boekenbal! De biografie van de hand van Jos Verstegen ('Telkens een nieuw leven') werd op 19 april gepresenteerd in de openbare bibliotheek van Amsterdam. De weduwe van Keilson, Marita Keilson-Lautitz kreeg het eerste exemplaar uit handen van de schrijver.

bordje.jpegBij Keilsons huis aan de Nieuwe Hilversumseweg stond nog jaren na zijn dood een bordjeDe Duits/Joodse Keilson was in de jaren dertig naar Nederland gevlucht. Zijn ouders werden in Auschwitz vermoord en 1943 moest hij onderduiken. Het manuscript van 'In de ban van de tegenstander'  dat in 1959 zou verschijnen, werd door zijn vrouw begraven in een koekblik in de tuin in Naarden. Na de bevrijding behandelde hij onder andere getraumatiseerde Joodse weeskinderen. Later werkte hij jarenlang als psychiater in Bussum, waar hij op honderdjarige leeftijd werd benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. De versierselen van die onderscheiding werden hem opgespeld door de toenmalige burgemeester van Bussum, Milo Schoenmaker. 

Hier een leesfragment uit de biografie 'Telkens een nieuw leven'.

:

                                                                  

In Naarden en Bussum zijn op 14 april 21 struikelstenen geplaatst. Met deze gedenkstenen worden joden en andere slachtoffers herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. De stenen krijgen een plaats in de stoep voor de huizen waar ze voor het laatst hebben gewoond. De bedenker van deze 'stolpersteine', de kunstenaar Gunter Demnig, plaatste ze op de eerste drie adressen in Naarden. Op de eerste foto's is de plechtigheid te zien op de stoep voor Gansoordstraat 27, waarbij onder andere het joodse gebed voor overledenen, de Kaddiesj, werd uitgesproken. Ook werd er kort stilgestaan bij het verhaal van de slachtoffers. Onder de aanwezigen was wethouder Barbara Boudewijnse.  Ook in Bussum werden in de loop van de dag op dezelfde manier stenen geplaatst: voor Mecklenburglaan 14. Net als in Naarden werden er bloemen en steentjes op gelegd, ook door kinderen die uitleg over de oorlog kregen. Het gaat om de eerste reeks plaatsingen op initiatief van de Stichting Struikelstenen Gooise Meren.  De adressen staan op een lijst. Op 4 mei is er een nationale poetsactie voor gedenkstenen die door oxidatie van het messing oppervlak nogal donker zijn geworden. (foto's Jaap van Hassel en Jan Schippers)

 

  kaddiesj.jpeg   stolper.jpeg   bloemsteen.jpeg                                                                                                                                                                        

             uitleg.jpeg    steentjes.jpeg     nol.jpeg                                                                

  

 

 

                                          gansoord.jpeg

 

De eerste 21 stenen van Stichting Struikelstenen Gooise Meren worden op vrijdag 14 april geplaatst.  Op de eerste drie adressen worden ze gelegd door Gunter Demnig, de kunstenaar en bedenker van de 'Stolpersteine'. De plaatsing in Naarden en Bussum neemt een groot deel van de dag in beslag, om te beginnen in de Gansoordstraat 27 in Naarden om 09.00 uur. Met de stenen worden joden en andere slachtoffers herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. De stenen worden geplaatst in de stoep voor de huizen waar ze voor het laatst hebben gewoond. Om deze mensen een gezicht te geven worden hun levensverhalen en foto's op de website van de stichting gepubliceerd. Het maken en aanbrengen van een struikelsteen kost €150,- Alle bijdragen, groot en klein zijn welkom. Zie de website, waar ook het dagprogrammavan 14 april is te vinden.  Op 4 mei is er een nationale poetsactie. Veel gedenkstenen zijn donker geworden doordat het messing oppervlak is geöxideerd.

De raadsnotulen van de openbare vergaderingen van de gemeente Bussum in de periode 1906 t/m 1999 zijn gedigitaliseerd en te vinden op de website van Gooi & Vecht Historisch. Hier kunnen scans worden bekeken en die bieden een boeiend kijkje in de geschiedenis van Bussum. Uiteraard is nu 1923 interessant, al was het maar om de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Hieronder een greep uit de onderwerpen die in dat jaar in de  Bussumse raad aan de orde kwamen.

  politiebureau.jpeg jubileumviering.jpeg  wilhelminakerk.jpeg

 

Op de Jaarvergadering van 30 maart is ze al herdacht. Nel was twee dagen eerder overleden. De Historische Kring Bussum is haar veel dank verschuldigd. Ze was bijzonder produktief met verhalen over boerderijen, boerenfamilies en herbergen. Vaste prik voor haar aanwezigheid op het documentatiecentrum was de vrijdagmiddag. Nel was  sinds 2015  Lid van Verdienste van onze vereniging en sinds dat zelfde jaar Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In besloten kring is afscheid  van haar genomen.

Op bijgaande foto uit 1939 zijn palmpaas-stokken te zien waarmee op Palmzondag meestal in optocht werd rondgelopen. Voor de hoofdingang van Huizerweg 54, de toenmalige Huishoudschool, staan leerlingen van de tweejarige vormingsklas. Opvallend is dat de leerlingen er veel ouder uit zien dan ze toen waren.

Met de Paasdagen in aantocht duiken we ook met plezier in een herinnering van 'een Bussumse jongen'. Het is een van de vele verhalen die Ton Longayroux voor onze website schreef. Het is HIER te lezen. Ton Longayroux bracht zijn jeugd in Bussum door en woont nu elders, deels in Nederland, deels in Frankrijk.

De Algemene Ledenvergadering van de Historische Kring Bussum 2023 op donderdag 30 maart heeft een alleszins noodzakelijke versterking van het bestuur opgeleverd. Er was unanieme goedkeuring voor de benoeming van Guusje Hent en Frank de Groot. Zij waren al geruime tijd aanwezig bij bestuursvergaderingen en ook al eerder bestuurslid. Het bestuur van drie is nu weer vijf.

                                                  rompbestuur.jpeg          

Voorzitter Nol Verhagen opende de vergadering met een verdrietig bericht: het overlijden van erelid Nel Krijnen. Zij heeft zeer veel artikelen geschreven voor het Contactblad en het Bussum Historisch Tijdschrift. Haar specialisme: boerderijen in Bussum en boerenfamilies. Ook publiceerde ze veel over de geschiedenis van de Rozenboom. De aanwezigen hielden een moment stilte om haar te gedenken. Woorden van lof waren er voor Anuschka Steenman die de laatste tijd keihard heeft gewerkt aan een vernieuwing van de website. 

Tijdens de vergadering werden vertrouwde agendapunten snel afgewerkt: vaststelling van de agenda en notulen van verleden jaar, vaststelling van het bestuursverslag over dat jaar, vaststelling van de jaarrekening 2022, verslag van kascontrolecommissie en benoeming van een nieuwe kascommissie. Verder een herziening van de begroting 2023 en vaststelling van de begroting 2024. Penningmeester Willem Steenkamp meldde dat de HKB er financieel goed bij zit, vooral dankzij een groot legaat. De tijd zal leren hoe deze financiële ruimte zal kunnen worden benut.

Twee vaste vrijwilligers werden tot hun verrassing bij acclamatie benoemd tot Leden van Verdienste, ofwel ereleden: Marianne van den Tol en Jack Molenaar. Ze hebben allebei zich langdurig voor de vereniging verdienstelijk gemaakt. Marianne vooral op het gebied van digitalisering en Jack op terreinen als opslagbeheer, verhuizing en het scannen van allerlei belangrijk materiaal.

                             ereleden.jpeg       eric_bor.jpeg

De Jaarvergadering was begonnen met een interessante lezing met een powerpoint-presentatie van secretaris Eric Bor over het landgoed Cruysbergen. De sfeervolle ruimte van de Tindalvilla was volledig bezet met ongeveer honderd belangstellenden.