HKB Nieuwsbulletins
Open Menu

Klik als u deze mail niet goed kunt lezen voor de webversie of een pdf file

header
  December 2022 nummer 3
     
  hut
            van Eeden  
De hut van Van Eeden op Walden, 1898
 
Grafsteen voor Willem Bauer
  gedenksteen Bauer
  Grafsteen voor Willem Bauer op Bosdrift, Hilversum, 2022

Sinds zijn dood in 1904 ligt architect Willem Bauer begraven in een naamloos graf op de begraafplaats Bosdrift in Hilversum. Bauer was een van de kompanen van Frederik van Eeden op de kolonie Walden. Hij ontwierp er ‘hutten’ voor verschillende kolonisten, onder wie Van Eeden zelf.

Willem Bauer  
Willem Bauer in 1897  

Maar hij bouwde ook ‘gewone’ huizen, waarvan er nog enkele in Bussum te bewonderen zijn, onder andere villa De Lelie, aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg 86, voor Van Eedens eerste vrouw Martha van Vloten, die niet in een hut wilde wonen; en villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39, voor Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die zich na de dood van Van Gogh over zijn artistieke nalatenschap ontfermde. Onlangs is op initiatief van de HKB een bescheiden grafsteen op zijn graf geplaatst. In het voorjaar zal het monumentje enigszins plechtig worden onthuld.


Struikelstenen
  Struikelsteen
  Struikelsteen ter nagedachtenis aan Jacob van Leeuwen, die woonde op de Huizerweg 5A, en vermoord is in Sobibor
De afgelopen tijd zijn er al enkele keren zogenoemde struikelstenen geplaatst in Bussum, ter nagedachtenis aan Joodse mensen (en andere oorlogsslachtoffers) die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Bussum zijn gedeporteerd naar vernietigingskampen. In heel Gooise Meren gaat het om honderden slachtoffers. Intussen is de Stichting Struikelstenen Gooise Meren opgericht. De HKB heeft besloten deze Stichting te helpen bij het werven van fondsen voor de aanschaf van deze steentjes, die € 150 per stuk kosten. Het bestuur stelt voor de eerste honderd ‘Bussumse’ steentjes een bijdrage van € 10 per steentje beschikbaar, maar zal ook een beroep doen op de leden van de HKB. U hoort daar later meer over.

 
  Algemene Ledenvergadering 2023
Zet alvast in uw nieuwe agenda: Algemene Ledenvergadering, 30 maart 2023,    20.00 uur. Locatie nader te bepalen. Voorafgaand aan het formele deel van de avond verzorgt Eric Bor een lezing over Cruysbergen.

Leden Walden
De bevolking van de kolonie Walden voor Villa Cruysbergen aan de Fransekampweg in 1905 (gesloopt in 1968)

 
 
Monumentenschildjes
Monumentenschildjes  
De monumentschildjes voor Gemeentelijk monument en Rijksmonument  
Bussum telt verhoudingsgewijs een groot aantal rijks- en gemeentemonumenten. Waar die staan, moet je maar net weten, want anders dan in Naarden en in veel andere plaatsen in Nederland zijn die in Bussum niet of nauwelijks gemarkeerd. De gemeente, die trots is op de aanwezigheid van zoveel bijzondere gebouwen, wil nu bewoners/eigenaars van monumentale panden een zogenoemd monumenten-schildje aanbieden, dat is ontwikkeld door de ANWB en dat ook in andere gemeenten wordt gebruikt. Vooralsnog zijn er 250 beschikbaar. Monumentenbewoners zullen hierover door de gemeente worden geïnformeerd.
 
 
Winter
Het is bijna Kerstmis en het is op het moment van schrijven warempel ook echt winterweer. Sneeuw ontbreekt nog. Hierna wat winterse taferelen uit Bussums verleden.

Het bestuur en de medewerkers van de Historische Kring Bussum
wensen u een voorspoedig 2023

Villa Gooilust
Villa Gooilust op de hoek van de Kerkstraat en de Brinklaan in 1900; hier staat nu de winkel van Scapino

agenten   HH kerk
Agenten Van de Berg en Spiering in het Bilderdijkpark in de winter van 1939/1940   De Heilig Hartkerk aan de Kamerlingh Onnesweg, jaar onbekend; gesloopt in 1991
     
 
 
Klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om u af te melden voor deze Nieuwsbrief
Nieuwsbrief © 2022 Historische Kring Bussum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de redacteur
Realisatie: Fred Hartjes