HKB Nieuwsbulletins
Open Menu

 

header
  2022 nummer 1
Spaanse huis
   Gevelsteen in het voormalige stadhuis (Spaanse huis) in Naarden. Foto: Fred Hartjes

 

Beste leden van de HKB,

In de coronaperiode zijn alle activiteiten op een laag pitje geraakt en hebben wij minder contact met u onderhouden dan u van ons gewend was. Met de Open Monumenten Dagen voor de deur heeft de HKB besloten u door middel van deze vernieuwde Nieuwsbrief in de e-mail (in overeen-stemming met ons privacyreglement) op gezette tijden op de hoogte te brengen van nieuwe activiteiten. Als u deze Nieuwsbrief niet wilt ontvangen, kunt u zich onderaan afmelden.

Hebt u nog vragen, stel die dan bij voorkeur per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons (06 48251281). 
 
Bussums Historisch Tijdschrift

Eind augustus verschijnt het tweede nummer van dit jaar. Het zal tussen 29 augustus en 4 september bij u bezorgd worden. Onze ‘buitenleden’ zullen het een week of twee later per post ontvangen. Het is weer een rijk gevuld nummer geworden, met als hoofdonderwerp het thema van de Open Monumentendagen 2022: Duurzaamheid. Een flyer met informatie over het OMD-programma vindt u dit BHT.

  BHT 2022/2
Omslag BHT 38.2
 

 
St Josefkerk  
Open Monumentendagen 2022

Op zaterdag 10 september is een aantal kerken geopend. Zo kunt u bijvoorbeeld kennis maken met de Koptische Kerk van Sint Verena, die sinds enige tijd gehuisvest is in de voormalige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk op de hoek van de Laarderweg en de Ceintuurbaan. Of bezoek om 14.00 uur of 15.00 uur het orgelconcert in de Koepelkerk aan de Brinklaan.

   
  Koepelkerk
Op zondag 11 september is de HKB te gast in de voormalige Bensdorpfabriek. Daar draait (bijna) alles om duurzaamheid en verduurzaming. De HKB werkt daarvoor samen met de energiecorporatie Wattnu. Maar er zijn ook videopresentaties over Bensdorp en rondleidingen over het vernieuwde Bensdorpcomplex.
Reserveer deze data in uw agenda!
 
 
   
Jumbo plaatje  

Bussum Cultureel

Een week later, op zaterdag 17 september, staan de HKB weer met een stand op Bussum Cultureel. We nemen de laptop mee, zodat wij vragen over de geschiedenis van het dorp, maar ook over uw straat of misschien zelfs van uw huis kunnen beantwoorden. Neem vooral ook vrienden of buren mee en laat ze kennis met ons maken.
Mist u nog enkele plaatjes uit het Jumbo-album dat wij begin dit jaar in samenwerking met de Jumbo hebben gemaakt? Wij nemen onze voorraad van de plaatjes (geen albums) mee. Leden kunnen tot 15 plaatjes gratis ophalen. Niet-leden betalen 50 cent per plaatje. Tenzij ze lid worden natuurlijk…
 
 

Lezing

Eric Bor, secretaris van de HKB, verzorgt op 4 oktober in de Remonstrantse kerk aan de Koningslaan een lezing over de Bussumse geschiedenis. Let op de berichtgeving in latere Nieuwsbrieven.

 
Station HKB
  Foto: Jaap van Hassel

Open dag HKB

De HKB heeft ruim 1100 leden. De meesten daarvan zien we vrijwel nooit. Ons ‘clubhuis’ bevindt zich in de rechtervleugel van het station Naarden-Bussum (Stationsweg 3, 1404 AN Bussum): ons Documentatiecentrum van de HKB, het zenuwcentrum van al onze activiteiten.
BHK interieur  


We nodigen u uit om daar op zaterdagmiddag 22 oktober een kijkje te komen nemen.
Houd die middag vrij!

Naarden 1572 en 1672

Op 1 december 1572, dit jaar 450 jaar geleden, vond er in Naarden een ramp plaats: de Spaanse troepen van Filips II richtten er een bloedbad aan in hun poging de opstand in de kiem te smoren. Dit feit wordt op 1 december a.s. herdacht met een symposium in de Grote Kerk in Naarden. Zie ook de flyer die bij de komende aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift wordt ingesloten.
In 1672, bekend als het Rampjaar, dreigde Nederland van alle kanten onder de voet te worden gelopen. Het Franse leger bezette de Vesting Naarden. Uiteindelijk moesten Hollandse troepen Naarden meer dan 3 maanden belegeren om de Fransen er weer uit te krijgen. Ook die gebeurtenissen worden dit en volgend jaar herdacht. Volg de informatie op deze website: Het Rampjaar 1672 - Platform Rampjaar Herdenking

 
 
Klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om u af te melden voor deze Nieuwsbrief
Nieuwsbrief © 2022 Historische Kring Bussum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de redacteur
Realisatie: Fred Hartjes