ZOEKHULP
Open Menu

De website van de HKB bevat vele documenten waar u antwoord kunt vinden op uw vragen over de geschiedenis van Bussum, en personen en plaatsen die daarin van belang zijn of zijn geweest. Om u te helpen het antwoord op uw vraag te vinden volgen hieronder enkele aanwijzingen voor het gebruik van de website.

 1. In de bovenste regel vindt u  het tabblad Publicaties. Als u hierop klikt verschijnen er enkele categorieën. De eerste is Bussums Historisch Tijdschrift. Als u die aanklikt ziet u alle afleveringen van BHT en zijn voorganger, het Contactblad,  Alle artikelen vanaf april 1993 zijn digitaal toegankelijk, zowel in html als in pdf.met uitzondering van de laatste 3 afleveringen. Lees de toelichting aan het begin van de pagina.  U kunt de papieren versie raadplegen op het Documentatiecentrum
  Op het tabblad publicaties vindt u verder nog de Rubriek in Bussums Nieuws. Als u daarop klikt komt u op een pagina waarop alle afleveringen van de reeks ‘Uit de historie van Bussum en omgeving’ vanaf 2006 te vinden zijn. Als u op het PDF logo klikt krijgt u meer informatie over het desbetreffende artikel. Laat u niet misleiden door de tekst ‘Geen afbeelding beschikbaar’: links onderaan staat een link naar het artikel. Waarschuwing: niet alle afbeeldingen zijn even goed leesbaar.

 1. Op de tweede regel vindt u een aantal zoekfuncties.  Helemaal links het tabblad Zoek in ons ARCHIEF. Hier hebt u toegang tot meer dan 25.000 items die in ons digitale archief zijn opgenomen. Aan de linkerkant kunt u een aantal filters instellen: Categorie (foto, document etc.); Straat; Trefwoord. U hoeft deze filters niet te gebruiken, maar soms is het handig, bijvoorbeeld wanneer u op zoek bent naar een foto van een huis of gebouw. Let op dat bij de straten de huisnummers numeriek geordend zijn: eerst alle nummers die met 1 beginnen, dan alle nummers die met 2 beginnen (dus 1, 11, 12 enz. en vervolgens 2, 21, 22 enz). Ook hier staat vaak ‘Geen afbeelding beschikbaar’, maar vindt u links onder wel een link naar het desbetreffende artikel.
  Kijk ook eens in de adresboeken die bovenaan de resultatenlijst per straat staan. Daar vindt u per adres de namen van personen die in het verleden op het betreffende adres hebben gewoond.
  U kunt ook rechtsboven (Titel, beschrijving of Archiefnummer) een vrij trefwoord invullen, bijvoorbeeld Bensdorp. U krijgt dan alle items waarvan in de beschrijving het woord Bensdorp voorkomt, in dit geval zijn dat er 323.
  Natuurlijk kunt u ook filters en zoekwoorden combineren. Kiest u bij Categorie voor foto’s en bij Titel etc. voor Bendorp, dan krijgt u alleen 143 foto’s.
  U moet wellicht even experimenteren met de verschillende zoekfuncties, want er zijn diverse manieren om de database te gebruiken. Het is de moeite waard om daar even tijd voor te nemen, want de database is een rijke bron van informatie! Kom als u hulp nodig heeft tijdens bezoekuren langs op het Documentatiecentrum van de HKB (gevestigd in Station Naarden-Bussum)

 2. Ook vindt u op de tweede regel de zoekfuncties om gericht naar artikelen op de website te zoeken, zowel de recente als de oudere gearchiveerde  artikelen.