Rubriek in BussumsNieuws
Open Menu

Hier kunt u de artikelen vinden van de geschiedenis-rubriek die sinds 2006 wekelijks verschenen zijn in de Bussumse Krant, later BussumsNieuws.

Klik op het gewenste selectiescherm:

Artikelen  van ALLE jaargangen, 2006 , 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 20152016, 20172018

In een selectiescherm kunt u korte informatie per artikel lezen. Als u klikt op het PDF-logo in het linkervak krijgt u van dat artikel meer informatie. Wilt u daarna het hele artikel lezen, dan klikt u op het PDF-logo aan de rechterkant, waarna het artikel wordt getoond.

Om terug te keren naar het selectiescherm gebruikt u de pijl naar links aan de linker bovenzijde van het scherm.

 

MEER OVER VERONGELUKTE VLIEGENIER AUWERDA

 

In 1922 kwam marine-vlieger Cornelis Auwerda om het leven bij een ongeluk met zijn vliegtuig. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum. Op zijn graf staat een opvallend monument. In de top daarvan is een plaquette opgenomen van een tweedekker. Meer over Auwerda, het ongeluk en het grafmonument is te lezen op de website Dodenakkers.nl. Het is een uitgebreide versie van het artikel hierover dat op 23januari j.l verscheen in BusssumsNieuws en NaarderNieuws.

 

WEDUWE HILHORST 100 JAAR in 1927

In aanvulling op een artikel  in Bussums Nieuws over de honderdste verjaardag van weduwe Hilhorst  kunt u boeiende kranten-artikelen uit 1927 bekijken. De weduwe woonde toen in de Kapelstraat en werd  over haar leven ge├»nterviewd. Toen ze net 101 was geworden overleed ze.

Klik HIER om die verhalen te lezen en een verjaardagsfoto te bekijken. 

Bij het doorlezen komt u het woord "Goospenning" tegen. Dat is handgeld dat meiden en knechts ontvingen als zij zich eens per jaar aan  een nieuwe boer verbonden. Ze verhuisden dan van de ene "stee" naar de andere en ontvingen de goospenning als een soort bezegeling van hun contract en om de eerste onkosten te dekken.