Actueel
Open Menu

De gemeente Gooise Meren neemt waarschijnlijk binnenkort een beslissing over een verzoek tot sloop van de villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39, te Bussum. Dit pand werd in 1901 gebouwd voor Johanna van Gogh-Bonger en ontworpen door Willem Bauer. Deze architect was verbonden aan de kolonie ‘Walden’  in 1898 opgericht door de schrijver/psychiater Frederik van Eeden op het landgoed Cruysbergen. Jo Bonger was getrouwd met Theo van Gogh, de jongere broer van Vincent, en actief als kunsthandelaar in Parijs. Theo overleed in 1891, slechts enkele maanden na zijn broer. Na zijn dood verhuisde zijn weduwe naar Bussum en vestigde zich eerst op de Koningslaan 4. Jo Bonger liet de villa Eikenhof bouwen in een hoek van het Spiegel die zeer kenmerkend is voor het beschermd dorpsgezicht van deze wijk. Vanuit haar nieuwe woning ging Jo Bonger verder met wat zij zag als haar levensopdracht: Vincent van Gogh bekend maken over de hele wereld. 

 

De Stichting Behoud Bussums Erfgoed wil dat het huis van Jo Bonger blijft staan als tastbare herinnering aan deze vrouw en haar bijdrage aan de waardering voor de Nederlandse cultuur. Daarom dringt de stichting er op aan dat de villa op Regentesselaan 39 aangewezen wordt als een beschermd Gemeentelijk Monument. Op de website www.behoudbussumserfgoed.nl kan een petitie worden onderstekend. Deze petitie van de Stichting Behoud Bussums Erfgoed wordt ondersteund door: de Bond Heemschut, het Van Gogh Museum, de Historische Kring Bussum en de Vrienden van Het Spiegel. Zie HIER een brief die de HKB aan B&W heeft gestuurd.

De petitie is inmiddels al ondertekend door o.a Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum, Josien van Gogh, Vincent van Gogh Stichting , Hans Luijten, biograaf Jo van Gogh-Bonger, Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller Museum, Wim Pijbes, kunsthistoricus, Bas Heijne essayist columnist NRC, Herman Pleij, historicus,  Peter Brusse schrijver, journalist, Yvo Niehe, TV-maker,  Marianne Versteegh, Kunsten ’92, Marlo Reeders, directeur Stichting Nederland Monumentenland,  Rudolph de Lorm, directeur Singer Laren , Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant, Paul Rem, kunst- en architectuurhistoricus, Kees-Jan Dosker, voorzitter Goois Natuur Reservaat, Karel Loeff, directeur Bond Heemschut, Adriaan Branderhorst voorzitter a.i. Historische Kring Bussum, Jan Vollers vz. Tussen Vecht en Eem, Michiel Korthals, em. professor filosofie WUR. (foto Jaap van Hassel)