Actueel
Open Menu

Actueel

Alweer een bunkerwandeling ! Dit keer waren de deelnemers bijzonder uitgedost. Ze waren gestoken in het uniform van een gezellige vrouwen-of damesclub, de Roodkapjes. De wandeling op 19 juli langs de bunkers op de Fransche Kamp werd begeleid door Guusje Hent van de Historische Kring Bussum. (foto Jaap van Hassel)

Zondag 1 juli maakte een groep van ongeveer vijftig leden van de Hilversumse Historische Vereniging Albertus Perk een "bunkerwandeling" in en rond het terrein van de Franse Kamp. Dit bij een zomerse temperatuur van 28 graden Celsius. De wandeling werd begeleid door drie gidsen van de Historische Kring Bussum. Op onderstaande foto staan de drie gidsen, met links Pieter Hoogenraad die voor Albertus Perk excursies organiseert. Bekijk HIER het verslag op de website van Albertus Perk

Op zondag 24 juni namen ongeveer 20 mensen deel aan de eerste Spiegelwandeling van deze zomer. Startpunt was de Kom van Biegel, en de wandeling werd begeleid door gidsen van de Historische Kring Bussum. De tochten zijn uitgezet in het kader van het Erfgoedfestival - Groen in Gooi en Vecht. De komende wandelingen zijn op 22 juli en 26 augustus, ook met als startpunt de Kom van Biegel, t.h.v Beerensteinerlaan 59. (foto's Jaap van Hassel)

Iets anders: aan de hand van het boekje 'Bussums Bijzondere Bomen' kan worden gewandeld door het Mouwtje en het Brediuskwartier. Het boekje is gratis te verkrijgen bij: de Historische Kring Bussum- in de lage rechtervleugel van station N-B-, bij de Bibliotheek Gooi en Meer in Bussum en op het Gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum.

 

Gidsen van de Historische Kring vertelden zaterdag 2 juni bezoekers van de Algemene begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg over grafmonumenten daar. Het was één van de activiteiten in de 'Week van de Begraafplaats'. Vooral op het oudste gedeelte van de Algemene begraafplaats met graven van rond 1900, waar de foto genomen is, bevinden zich de bijzondere monumenten. Op de begraafplaats zijn maar liefst vier monumenten van Bussumse burgemeesters: Van Suchtelen van de Haare, De Bordes, Fernhout en Haspels. (foto Jaap van Hassel)

In het kader van de Week van de Begraafplaats zijn er zaterdag 2 juni rondleidingen op de begraafplaatsen in Gooise Meren. Tijdens deze Open Dag kunt u ook terecht op de begraafplaatsen in Bussum. Dat is met medewerking van vrijwilligers van de Historische Kring Bussum. De rondleidingen zijn van 11.00 tot 14.30 uur. Adres: Nieuwe Hilversumse Weg, niet ver van station Bussum Zuid. Op 31 mei houdt Leon Bok daar een lezing "Symboliek op de begraafplaats" van 19.00 tot 21.00 uur.

 

Van 31 mei tot en met 9 september kunt u genieten van al het moois dat onze regio te bieden heeft tijdens het eerste Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’. Voor meer informatie klik HIER

In het kader van dit festival heeft de Historische Kring Bussum drie wandelingen door het Spiegel uitgezet - met gids. Klik HIER

De Historische Kring beveelt van harte ook nog een wandelroute uit 1929 aan. Die is ook nu nog goed te gebruiken. Klik HIER

Aan de hand van het boekje Bussums Bijzondere Bomen kan worden gewandeld door het Mouwtje en het Brediuskwartier. Klik HIER

 

Bussum is een bijzonder boekje rijker. Het bevat een wandelroute door het Brediuskwartier en het Willem Bilderdijkpark. De wandeling gaat langs bomen, struiken en planten die in het boekje worden beschreven. Een voorbeeld is de Metasequoia glyptostroboides, ofwel een watercypres, in het Bilderdijkpark. Andere aansprekende namen die u tegenkomt zijn "doodsbeenderenboom" en "venijnboom". De eerste exemplaren van het bomenboekje zijn donderdag 24 mei in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum gepresenteerd door Anneke van de Koppel en Klaas Oosterom.Een wandeling door deze wijk met het boekje als gids is één van de activiteiten van het Erfgoedfestival Groen en Gooi en Vecht 2018. Het boekje is gratis te verkrijgen bij de Historische Kring, bij de gemeente GM en bij de Bibliotheek Gooi en Meer in Bussum. (foto Jaap van Hassel) 

    

 Op Hemelvaartsdag donderdag 10 mei verzamelden ruim 30 senioren zich in het documentatiecentrum van de Historische Kring voor een wandeling van zo’n 3 km onder leiding van twee gidsen van de Kring.

De tocht voerde vanaf station Naarden Bussum over het spoor door een deel van Het Spiegel. De deelnemers waren verdeeld in twee groepen: één met ca. 20 wandelaars, de andere vooral met mensen met ‘rollend vervoer’, rolstoelen en scootmobiels.

In de wandelgroep was de sfeer uitstekend, de meerderheid bestond uit dames die veel met elkaar te bepraten hadden, en het was ideaal wandelweer. Ook de rollende groep had er zin in, maar was wat moeilijk bij elkaar te houden door de verschillen in tempo. De gids ontbeerde soms een fluitje om de scootmobielen terug te fluiten.

Al waren er nogal wat geboren en getogen Bussumers bij, de gidsen Inge Engelbarts en Margreet de Broekert wisten toch de nodige nieuwe informatie aan te dragen. De tegeltableaus op het Van Houten gebouw, de zeer begaafde jonge architect Wiggers de Vries, een aantal kerken, het bijzondere kruispunt op de Parklaan met op elk van de vier hoeken monumentale villa’s (die behouden zijn!), het verhaal over de aangeklede beelden bij de ingang van Villa Amalia, de Hunkerbunker en nog veel meer passeerden de revue.

Grappig om op te merken dat op de Vlietlaan de dames ongeveer allemaal met hun neus geplakt zaten tegen de etalageruit van de winkel ‘Kopje Zoekt Familie’.

Maar men had zeker ook aandacht voor de bijzondere wetenswaardigheden tijdens deze geslaagde wandeltocht.

Eindpunt was de poffertjeskraam, waar men na anderhalf uur lopen onder het genot van de ambachtelijke poffertjes kon bijkomen.

Voor de gidsen was het de vuurdoop, maar beslist voor herhaling vatbaar!
Met dank aan de organisatie van deze Wandelvierdaagse, de verkeersregelaar c.q. EHBO-er en de leuke plant die de gidsen kregen.

Jaap van Hassel maakte de foto's. Voor een uitgebreide reportage klik HIER

 

                                                                                               

 

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer verscbenen! Het jongste nummer is grotendeels gewijd aan Bussumse scholen. Het is een mooi overzichtelijk geheel geworden met allerlei boeiende details over het Bussumse schoolverleden. Op de omslag een klassefoto uit de jaren twintig.. Het is de klas van juf Tobi op Instituut Juliana. Een lokaal met gaslampen. De HKB- leden krijgen het blad zoals altijd thuisbezorgd en het is voor €7,50 te koop bij de boekhandels Los en Bruna, en natuurlijk in ons documentatiecentrum. 

Deze maand april wordt wereldwijd herdacht dat vijftig jaar geleden de Amerikaanse zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord. In 1964 had hij een bezoek gebracht aan Nederland. Een jaar eerder had hij grote indruk gemaakt met zijn “I have a dream”- toespraak tijdens een grote manifestatie in Washington van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Voor zijn niet aflatende pleidooi voor een geweldloos verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten werd hij in 1964 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. In dat zelfde jaar kwam hij naar Nederland voor een congres van de Europese Baptisten Federatie in de Rai in Amsterdam. Op Schiphol gaf hij een persconferentie, maar hij kwam ook nog naar Bussum voor een interview in tv-studio Irene. Dat was op zaterdag 16 augustus 1964. Het was een gesprek met Niek Heizenberg van het actualiteitenprogramma “Hier en Nu” van de NCRV-televisie. Zie bovenstaande foto van het ANP. Het interview is helaas niet terug te zien.
Niek Heizenberg haalde de dominee met een taxi op uit het American Hotel in Amsterdam. Ze hadden toen ruim de tijd om het vraaggesprek in Bussum voor te bereiden. Heizenberg zat vlak achter Luther King in de auto, en die herinnering kwam met kracht terug toen hij enkele jaren later hoorde dat de dominee was vermoord.. Martin Luther King werd in april 1968 op 39-jarige leeftijd in Memphis doodgeschoten.

Donderdag 29 maart was de eerste van vier volgeboekte rondleidingen op landgoed Oud Bussem en de Hofstede Oud Bussem. Gids was Jan Loggen die eerder een lezing hield op de Jaarvergadering. Het gezelschap moest een kwartier schuilen in de fietsenstalling bij de Orangerie wegens een forse hagelbui. Fotograaf Jaap van Hassel was er bij.