Actueel
Open Menu

Actueel

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De Palmkazerne was weer in het nieuws. Nog maar kort na de succesvolle Open Dag op het voormalige militaire terrein heeft NH Gooi TV een item gewijd aan het gebied waar de buurtschap Crailo moet verrijzen. Er is onder meer een vraaggesprek te zien met Veronica den Breejen van de Historische Kring Bussum en met terreinbeheerder Fred Brandsen. Het tv-verslag werd zaterdag 9 maart uitgezonden. Wie het wil zien is kan HIER klikken.

Zaterdag 2 maart was er grote belangstelling voor de Open Dag op het terrein van de voormalige Palmkazerne. Chris Leenders en Titia van der Zee van de Historische Kring Bussum waren de gidsen bij rondleidingen over het kazerneterrein. Bezoekers konden ook zelf rondkijken aan de hand van een informatiekaart en een wandelroute. In een van de vroegere manschapsgebouwen konden mensen terecht in ruimten met informatie over de plannen voor de buurtschap Crailo. Daarbij was ook veel aandacht voor de geschiedenis van het gebied met o.a een doorlopende videopresentatie. En dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Al met al een mooi inititief waarbij weer eens is gebleken dat er een sterk toenemende belangstelling is voor lokale historie.(Foto's Jaap van Hassel)

Niet minder dan vijf regio-burgemeesters waren donderdag 14 februari betrokken bij de opening van De Groene Afslag. Dit duurzaamheids-project ligt op het voormalige militaire terrein Crailo, waar de komende jaren een groene buurtschap zal verrijzen. Het is dichtbij de natuurbrug over de A1. De burgemeesters van Gooise Meren, Hilversum, Laren, Blaricum en Huizen knipten samen een slinger van groen weg om te symboliseren dat het terrein diverse gemeentelijke grenzen overschrijdt. Jaap van Hassel en Jan Schippers waren er met hun camera's bij. De Groene Afslag is de eerste concrete stap naar de realisering van de intergemeentelijke buurtschap Crailo. Gesproken wordt van een “multifunctionele ontmoetingsplek waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat, en de groenste inspiratielocatie van Nederland” “Alles wat hier wordt gekookt, gebouwd, verhuurd en georganiseerd staat in het teken van de groene ommezwaai”. Voor meer info klik HIER

In Jaaps Beeld van de Week staan ook  filmbeelden van de opening.

In 1922 kwam marine-vlieger Cornelis Auwerda om het leven bij een ongeluk met zijn vliegtuig. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Bussum. Op zijn graf staat een opvallend monument. In de top daarvan is een plaquette opgenomen van een tweedekker. Meer over Auwerda, het ongeluk en het grafmonument is te lezen op de website Dodenakkers.nl. Het is een uitgebreide versie van het artikel hierover dat op 23 januari j.l verscheen in BusssumsNieuws en NaarderNieuws.

‘KINDEREN ZOALS JULLIE. DE LOTGEVALLEN VAN JOODSE KINDEREN UIT GOOISE MEREN’ Nog t/m 15 februari is de expositie met deze titel te zien in het gemeentehuis: Fotopanelen, een doorlopende korte film en aanvullende documentatie. Gratis te bekijken tijdens kantooruren.

Een mooie nieuwe herdenkingsplaquette heeft de ernstig verweerde eerste plaat vervangen die maanden geleden was weggehaald. Vrijdag 4 januari om 15.00 uur schroefde de firma Baltus de plaquette vast op de oude plaats: daar waar de Irene-studio heeft gestaan, op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat. In deze studio werd in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. De eerste versie van de plaquette werd in 2008  onthuld, het jaar van het 25-jarig jubileum van de Historische Kring Bussum. De journalist en fotograaf Antoon Bruggeling kwam met het idee dat dankzij diverse sponsoren kon worden verwezenlijkt. Bruggeling  was natuurlijk op deze gedenkwaardige middag aanwezig. Ook acte de presence gaven wethouder Alexander Luyten en bestuursleden van de Historische Kring, inclusief de vroegere penningmeester Peter Heyen die ook bij de totstandkoming was betrokken. Verder woonden tal van HKB-vrijwilligers dit bijzondere moment bij. (foto's Jaap van Hassel)

Vrijdagmiddag 4 januari 2019 om 15.00 uur wordt de herinneringsplaquette teruggeplaatst op de plek waar destijds de Irene Studio stond (gebouw Village, hoek Kapelstraat/Kerkstraat).Deze plaquette werd in 2008 aangebracht t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Bussum Enige tijd geleden werden wij gewezen op de slechte toestand van de plaquette. Zie hier boven de toestand in 2014. IJzerhandel Baltus ontfermde zich over de renovatie ervan. Uiteindelijk kostte dat veel meer tijd, en dus geld, maar dat is door Baltus niet in rekening gebracht. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor! In Studio Irene is in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. Van daar uit werden de eerste Nederlandse televisiebeelden de ether ingestuurd. De onthulling van de plaquette werd destijds verricht door de burgemeester van Bussum, Milo Schoenmaker en Antoon Bruggeling (een van de initiatiefnemers).Op YouTube is een kort introductiefilmpje te vinden over de geschiedenis van de Irene Studio. Zowel boek als dvd zijn nog verkrijgbaar! Kijk HIER voor meer informatie op deze website. 

De houten villa aan de Nieuwe 's Gravelandse weg 78a is dinsdagnacht (18 december) zwaar beschadigd door een uitslaande brand. De brand brak uit rond half twee, en rond vijf uur werd het sein brand meester gegeven. De benedenverdieping is grotendeels gespaard gebleven. De houten villa werd honderdtwaalf jaar geleden ontworpen en gebouwd door het architectenduo Van der Goot en Kruisweg. De villa kreeg als naam 'Villa Dravershof', verwijzend naar de naastgelezen renbaan op landgoed Cruysbergen. Later kreeg het pand de naam 'De Zanderij'. De villa  was onlangs nog deels gerenoveerd en was voorgedragen voor de status van gemeentelijk monument. Jaap van Hassel maakte foto's na de brand, en zocht in de database van de Historische Kring Bussum naar oude foto's. De bovenste foto is van BussumsNieuws. Klik HIER voor de online- berichtgeving van de krant.

                                                                                                                 


Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan. Het is het derde en laatste nummer van dit jaar. Thema is dit keer "Bouwen in Bussum". In deze rijk geïlustreerde glossy komen allerlei aspecten rond dit thema voorbij: bouwen, slopen, architecten, villa's, scholen, winkels, arbeiderswoningen, de tragedie rond de Irene-studio en de strijd om ingrijpende plannen voor het centrum van Bussum. Ook een mooi portret van meubel-en interieurontwerper Jan des Bouvrie.

Het tijdschrift is als altijd gratis voor de leden, die voor hun lidmaatschap per jaar maar €15- betalen. Ze krijgen het prachtblad  thuisbezorgd. Losse nummers kosten €7,50 bij de Bussumse boekhandels Los en Bruna en in het HKB-documentatiecentrum. In deze feestmaand is een lidmaatschap als cadeau misschien een goed idee.

Voor de rubriek Actueel klik HIER

Bussum heeft weer een nieuwe straat. Of liever een laan, de Palmvogellaan. Het is een zijlaan van de Koekoeklaan, vlakbij de vroegere Palmpit op de kruising met de Amersfoortse straatweg. De naam is bedacht door de Historische Kring Bussum. De overweging was dat de nieuwe straat in de vogelbuurt komt, maar aardig zou ook een historische verwijzing zijn. De Palmvogellaan grenst aan het terrein van de voormalige Palmkazerne. De palmvogel bestaat echt. De Dulus Dominicus is een exotische vogel in het Caribisch gebied. (foto`s Jan Schippers)