Actueel
Open Menu

Overzicht van alle artikelen in de rubriek Actueel

Als er niets tussenkomt wordt op 18 november eindelijk de Algemene Ledenvergadering van de Historische Kring Bussum gehouden. Hoe die er precies uit komt te zien staat nog niet vast, als gevolg van de coronamaatregelen. In de kerkzaal van de Wilhelminakerk zijn op dit moment geen bijeenkomsten van meer dan dertig mensen toegestaan. Het bestuur heeft de leden daarom schriftelijk verzocht zich uiterlijk 6 november voor deelname aan te melden, per post (Stationsweg 3 1404 AN Bussum) of per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Als er meer dan dertig belangstellenden zijn – of meer dan het op 18 november toegestane maximum - zal moeten worden besloten tot een digitale vergadering, waarschijnlijk via ZOOM. De leden wordt ook gevraagd hun naam, lidnummer en email-adres op te geven en of ze eventueel aan een digitale vergadering willen deelnemen. Kort na 6 november komt er een bevestiging, en afhankelijk van het aantal belangstellenden is dan al besloten tot een fysieke of een digitale vergadering. Eventuele deelname via ZOOM is alleen mogelijk voor mensen die per email bereikbaar zijn. Meer over de vergadering staat in het laatste KRINGNIEUWS. De jaarstukken voor de ALV zijn HIER te vinden en en de agenda volgt hieronder:

Met ingang van 1 oktober heeft onze vaste wekelijkse rubriek in Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws een ander uiterlijk gekregen. Behalve de Historische Kring Bussum zullen, in wat nu ‘UIT DE GESCHIEDENIS VAN GOOISE MEREN’ heet, met grotere regelmaat ook artikelen verschijnen van de Historisch Kring Stad Muiden en Gooi & Vecht Historisch. Alle artikelen die geschreven zijn door medewerkers van de Historische Kring Bussum blijven te allen tijde GRATIS beschikbaar voor iedereen. Mocht u belangstelling hebben voor een specifiek artikel, neem dan graag rechtstreeks contact met ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U kunt ook altijd HIER artikelen vinden. 

In een artikel in het Bussums Historisch Tijdschrift uit 2018 wordt hij 'de man die Nederland leerde wonen' genoemd.  De interieur-en meubelontwerper Jan des Bouvrie die op 4 oktober 2020 op 78-jarige leeftijd overleed kan zeker een 'onvergetelijke Bussumer' worden genoemd. Na zijn studie aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam (de latere Rietveld-akademie) verbouwde hij de meubelzaak van zijn ouders aan de Brinklaan grondig. Dat was het begin van een artistiek en commercieel succes. Des Bouvrie wilde zich geen kunstenaar noemen. Bij de opening van een overzichtstentoonstelling in Singer in Laren zei hij : 'ik blijf gewoon Jantje uit Bussum'. Klik HIER om het artikel van Nol Verhagen uit 2018 te lezen. Op de foto de winkel van Jan des Bouvrie op de hoek van de Brinklaan en de Kerkstraat.

In geen jaren is het aantal bezoekers tijdens Open Monumentendag in Bussum zo laag geweest als dit jaar. Waar dat aan heeft gelegen is niet duidelijk.Wel is nu bekend dat landelijk gezien het aantal belangstellenden naar schatting de helft minder was dan verleden jaar. Het evenement werd beheerst door de corona-maatregelen. Het centrum van de activiteiten was op de zaterdag het 100-jarige Willem de Zwijgercollege, en daar mochten tegelijkertijd maximaal 150 bezoekers aanwezig zijn. Ze kregen badges in de vorm van een kleurige wasknijper. Die moesten ze zichtbaar dragen en bij vertrek inleveren.

Sinds 12 augustus kan iedereen een gedenkroute door de gemeente Gooise Meren fietsen. De tocht gaat door Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden langs twintig plaatsen die te maken hebben met gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De route begint bij station Naarden Bussum van waaruit Joodse inwoners naar concentratiekampen werden gebracht. Bij alle plaatsen op de route staan bordjes met een korte tekst en een QR-code die met een mobiele telefoon kan worden gescand. Dat levert dan nadere informatie over dat gedenkpunt op met ook video-materiaal. Als het bezwaarlijk is om een video ter plaatse af te spelen kan die ook worden bekeken via de website www.gedenkroutegm.nl.

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan, en nu alvast kunnen wij het omslag tonen ! Ons septembernummer is zoals meestal gewijd aan Open MonumentenDag. Zoals op het omslag staat is het thema dit keer 'leermonumenten'. Het Willem de Zwijger-college in Bussum is zo'n leermonument. De school bestaat 100 jaar, en daarover is veel boeiends in dit nieuwe nummer is te vinden; natuurlijk ook over andere interessante onderwerpen. Open Monumenten Dag valt dit jaar op 12 september, en binnenkort zal deze website meer over het programma van deze zaterdag naar buiten brengen. Zoals eerder vermeld waren we bang dat die dag niet zoals gebruikelijk zou kunnen worden gehouden. Maar de corona-maatregelen zijn nu zodanig gewijzigd dat een `live-programma' toch mogelijk is. Dit wel met anderhalve meter afstand houden en het hanteren van looproutes. U hoort meer van ons !

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

B & W van Gooise Meren willen van de ’Van Goghvilla’ aan de Regentesselaan in Bussum toch een gemeentelijk monument maken. Het college heeft de procedure daarvoor in gang gezet, waardoor het pand nu voorbescherming geniet. Dat melden regionale kranten. Het doel van de stap is te voorkomen dat villa Eikenhof in de tussenliggende periode onherstelbaar gewijzigd of beschadigd wordt. Om tot een definitief besluit te komen heeft het college nog een ’redengevende omschrijving’ nodig. Deze wordt de komende tijd opgesteld. De villa in Het Spiegel is gekocht door een particulier die op het terrein een nieuwe woning wil bouwen. Tegen dat plan kwamen onder andere Bond Heemschut en de Historische Kring Bussum in verzet. Om een artikel van het NoordHollands Dagblad te lezen klik HIER

De gemeente Gooise Meren neemt waarschijnlijk binnenkort een beslissing over een verzoek tot sloop van de villa Eikenhof aan de Regentesselaan 39, te Bussum. Dit pand werd in 1901 gebouwd voor Johanna van Gogh-Bonger en ontworpen door Willem Bauer. Deze architect was verbonden aan de kolonie ‘Walden’  in 1898 opgericht door de schrijver/psychiater Frederik van Eeden op het landgoed Cruysbergen. Jo Bonger was getrouwd met Theo van Gogh, de jongere broer van Vincent, en actief als kunsthandelaar in Parijs. Theo overleed in 1891, slechts enkele maanden na zijn broer. Na zijn dood verhuisde zijn weduwe naar Bussum en vestigde zich eerst op de Koningslaan 4. Jo Bonger liet de villa Eikenhof bouwen in een hoek van het Spiegel die zeer kenmerkend is voor het beschermd dorpsgezicht van deze wijk. Vanuit haar nieuwe woning ging Jo Bonger verder met wat zij zag als haar levensopdracht: Vincent van Gogh bekend maken over de hele wereld.

De Stichting Behoud Bussums Erfgoed wil dat het huis van Jo Bonger blijft staan als tastbare herinnering aan deze vrouw en haar bijdrage aan de waardering voor de Nederlandse cultuur.

De houten villa van architect K.P.C de Bazel in Bussum heeft eindelijk een gemeentelijke monumentenstatus gekregen, Het oudste deel, de orginele villa Het Mouwtje uit 1903 aan de Amersfoortse straatweg blijft daardoor behouden. Dat is het resultaat van een compromis tussen de eigenaar, erfgoedvereniging  Heemschut, en de gemeente Gooise Meren. De aanbouw uit 1911 aan de Verhulstlaan wordt niet beschermd en kan nu worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Voor het behoud van de houten villa van de Bazel hebben ook de Historische Kring Bussum en het Cuypersgenootschap zich sterk gemaakt. Lees HIER meer.  (foto Jaap van Hassel)