Actueel
Open Menu

Actueel

Een mooie nieuwe herdenkingsplaquette heeft de ernstig verweerde eerste plaat vervangen die maanden geleden was weggehaald. Vrijdag 4 januari om 15.00 uur schroefde de firma Baltus de plaquette vast op de oude plaats: daar waar de Irene-studio heeft gestaan, op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat. In deze studio werd in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. De eerste versie van de plaquette werd in 2008  onthuld, het jaar van het 25-jarig jubileum van de Historische Kring Bussum. De journalist en fotograaf Antoon Bruggeling kwam met het idee dat dankzij diverse sponsoren kon worden verwezenlijkt. Bruggeling  was natuurlijk op deze gedenkwaardige middag aanwezig. Ook acte de presence gaven wethouder Alexander Luyten en bestuursleden van de Historische Kring, inclusief de vroegere penningmeester Peter Heyen die ook bij de totstandkoming was betrokken. Verder woonden tal van HKB-vrijwilligers dit bijzondere moment bij. (foto's Jaap van Hassel)

Vrijdagmiddag 4 januari 2019 om 15.00 uur wordt de herinneringsplaquette teruggeplaatst op de plek waar destijds de Irene Studio stond (gebouw Village, hoek Kapelstraat/Kerkstraat).Deze plaquette werd in 2008 aangebracht t.g.v. het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Bussum Enige tijd geleden werden wij gewezen op de slechte toestand van de plaquette. Zie hier boven de toestand in 2014. IJzerhandel Baltus ontfermde zich over de renovatie ervan. Uiteindelijk kostte dat veel meer tijd, en dus geld, maar dat is door Baltus niet in rekening gebracht. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor! In Studio Irene is in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. Van daar uit werden de eerste Nederlandse televisiebeelden de ether ingestuurd. De onthulling van de plaquette werd destijds verricht door de burgemeester van Bussum, Milo Schoenmaker en Antoon Bruggeling (een van de initiatiefnemers).Op YouTube is een kort introductiefilmpje te vinden over de geschiedenis van de Irene Studio. Zowel boek als dvd zijn nog verkrijgbaar! Kijk HIER voor meer informatie op deze website. 

De houten villa aan de Nieuwe 's Gravelandse weg 78a is dinsdagnacht (18 december) zwaar beschadigd door een uitslaande brand. De brand brak uit rond half twee, en rond vijf uur werd het sein brand meester gegeven. De benedenverdieping is grotendeels gespaard gebleven. De houten villa werd honderdtwaalf jaar geleden ontworpen en gebouwd door het architectenduo Van der Goot en Kruisweg. De villa kreeg als naam 'Villa Dravershof', verwijzend naar de naastgelezen renbaan op landgoed Cruysbergen. Later kreeg het pand de naam 'De Zanderij'. De villa  was onlangs nog deels gerenoveerd en was voorgedragen voor de status van gemeentelijk monument. Jaap van Hassel maakte foto's na de brand, en zocht in de database van de Historische Kring Bussum naar oude foto's. De bovenste foto is van BussumsNieuws. Klik HIER voor de online- berichtgeving van de krant.

                                                                                                                 


Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan. Het is het derde en laatste nummer van dit jaar. Thema is dit keer "Bouwen in Bussum". In deze rijk geïlustreerde glossy komen allerlei aspecten rond dit thema voorbij: bouwen, slopen, architecten, villa's, scholen, winkels, arbeiderswoningen, de tragedie rond de Irene-studio en de strijd om ingrijpende plannen voor het centrum van Bussum. Ook een mooi portret van meubel-en interieurontwerper Jan des Bouvrie.

Het tijdschrift is als altijd gratis voor de leden, die voor hun lidmaatschap per jaar maar €15- betalen. Ze krijgen het prachtblad  thuisbezorgd. Losse nummers kosten €7,50 bij de Bussumse boekhandels Los en Bruna en in het HKB-documentatiecentrum. In deze feestmaand is een lidmaatschap als cadeau misschien een goed idee.

Voor de rubriek Actueel klik HIER

Bussum heeft weer een nieuwe straat. Of liever een laan, de Palmvogellaan. Het is een zijlaan van de Koekoeklaan, vlakbij de vroegere Palmpit op de kruising met de Amersfoortse straatweg. De naam is bedacht door de Historische Kring Bussum. De overweging was dat de nieuwe straat in de vogelbuurt komt, maar aardig zou ook een historische verwijzing zijn. De Palmvogellaan grenst aan het terrein van de voormalige Palmkazerne. De palmvogel bestaat echt. De Dulus Dominicus is een exotische vogel in het Caribisch gebied. (foto`s Jan Schippers)

Bij elkaar ruim 20 geïnteresseerde nieuwe leden hebben twee speciale introductiebijeenkomsten bijgewoond. Die waren op donderdagvond 22 november en dinsdagmiddag 27 november. Een aantal medewerkers gaf een toelichting op de diverse werkzaamheden die zij voor de Historische Kring Bussum verrichten. De bijeenkomsten waren zeer geanimeerd waarbij er veel belangstelling was voor het papieren archief van de Kring. De onlangs geworven 120 leden hadden een persoonlijke uitnodiging ontvangen.(foto's Margreet de Broekert en Jaap van Hassel)


 

 

Stellingen rond Naarden in de tijd van de Eerste Wereldoorlog

Dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal is gebleven is bekend, maar men was wel voorbereid op een aanval uit het oosten. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd en bij Naarden moest een grotere opvangstelling komen. Van Bussum Zuid tot de Eukeberg aan het Gooimeer (toen nog Zuiderzee) bij Huizen werd deze stelling aangelegd: de Voorstelling Naarden. In verschillende terreinen van het Goois Natuur Reservaat zijn de restanten van die linie nog herkenbaar in het landschap. Ook in Huizen zijn er meerdere plekken te vinden van deze stelling. Hans Mous weet hier veel over te vertellen. Dat komt hij dan ook doen op donderdag 29 november in zalencentrum ’t Visnet. De avond die wordt georganiseerd door de Historische Kring Huizen, begint om 20.00 uur. De entree is € 2,50. Leden hebben gratis toegang

De kinderjaren van de Nederlandse televisie in Bussum blijven een boeiend onderwerp. De Historische Kring heeft hierover al menige lezing gegeven, allemaal door Chris Leenders die zijn kennis over deze pioniersjaren nog steeds weet te verrijken. Donderdag 15 november was er een presentatie in Spieghelwijck, waarbij beeld en geluid zoals gebruikelijk werd verzorgd door Jaap van Hassel. De 40 belangstellenden stelden veel vragen. De lezing maakte deel uit van een reeks presentaties in het Spiegel over verschillende onderwerpen, georganiseerd door vereniging Amalia.(foto Jaap van Hassel)


In de Tweede Wereldoorlog ging de jodenjacht ook niet aan Bussum voorbij. Integendeel, talloze Joodse inwoners werden opgepakt en gedeporteerd naar vernietigingskampen. Ook Bussum had te maken met Joden die onderdoken, en daarbij moesten ze maar hopen op de medewerking van "goede" Nederlanders. Veel Bussumse politiemensen speelden bij het opsporen van onderduikadressen en het oppakken van Joden een kwade rol. Een bijzonder onderduikverhaal speelt zich af rond een huisje aan Vaartweg 26. De familie Makkinje die daar toen woonde verleende in 1942 net op tijd onderdak aan het gezin Veffer. Dat bestond uit vader Jonas, moeder Sara, hun dochter en vijf zonen van 6 tot 16 jaar. Ze zaten drie jaar lang ondergedoken in een zeer kleine kamer met 1 bed waar ze om beurten in sliepen. Het was een vreselijke tijd van angst, honger en ziekten. Tot twee keer toe waren er invallen in het huis, maar dankzij een uitgekiende verstopplek werden de acht [!] gezinsleden niet gevonden. Opmerkelijk genoeg zijn de Veffers gesteund door met name een Bussumse agent. Annet Betsalel heeft over deze onderduik eerder een korte film gemaakt, en inmiddels is de Stichting Vefferhuis opgericht, met als doel om van het woonhuis plus loods een educatief-cultureel-herinneringscentrum te maken.Een waarlijke Bussumse pendant van het Anne Frankhuis. Aan het plan zitten helaas wat haken en ogen.Het huis aan de Vaartweg moet worden gekocht, en wel op zeer korte termijn, want de eigenaar van het pand heeft zeer recent een deadline gesteld: als de financiering niet uiterlijk 15 november rondkomt dreigt er sloop en de bouw van een vijftal woonhuizen op deze historische plek. De Historische Kring hoopt met Annet Betsalel dat dit niet doorgaat, en dat de plannen voor dit unieke Vefferhuis verder kunnen worden uitgewerkt en verwezenlijkt. Bekijk HIER een film waarin dit bijzondere onderduikverhaal centraal staat. Op de foto het gezin Veffer in 1936.

Zaterdag 10 november besteedde het tv-programma Hart van Nederland aandacht aan de plannen. Klik hier

 

Voor wie meer wil weten over de betekenis van de Erfgooiers voor het Gooi is HIER een interessant gesorek te zien. In de rubriek In Derde Termijn van Gooi TV wisselen HKB-secretaris Nol Verhagen en Jil Bakker, zoon van een Erfgooier, van gedachten met Ruud Bochardt. De uitzending duurt ruim een half uur, maar t is de moeite waard om helemaal te zien, zo kort na de Week van de Erfgooier. De uitzending bevat ook een filmpje van de Historische Kring Bussum over de Erfgooiers.

Zondag 4 november is op de markante toren van het Filmhuis een klok onthuld. Dit gebeurde op de Open Dag ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het Filmhuis. De klok is een cadeau van Filmhuis Bussum aan Bussum. Na ruim tachtig jaar beschikt de toren voor het eerst in zijn bestaan over een lopend uurwerk! Met wijzers die door architectenbureau DENC zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school. (beweeg de cursor over de foto's)

                                                                foto's Jaap van Hassel en Margreet de Broekert

Op de Open Dag was het mogelijk om de toren van het Filmhuis te beklimmen. Veel mensen maakten hier dankbaar gebruik van. Onder hen was Margreet de Broekert van de Historische Kring. Ze maakte onderstaande foto's.