Skip to main content

MARTIN HEYNE WEER IN HET ZONNETJE

18 juni 2009

Grote verrassing donderdagmiddag 18 juni tijdens de feestelijke afsluiting van de restauratiewerkzaamheden in en rond het fort Werk IV:  “Onze” Martin werd  onderscheiden met de Zilveren Provinciepenning.  Gedeputeerde Staten van  Noord-Holland hadden besloten hem die toe te kennen wegens  zijn iinitiatieven en inspanningen voor de restauratie van het Bussumse fort en het belangstelling wekken voor  soortgelijke unieke bouwwerken in de provincie.

Het was een geanimeerde bijeenkomst, waarbij vier kanonschoten werden gelost.  Het feestje werd bezocht door een  honderdtal mensen, onder wie B&W van Bussum en  gemeenteraadsleden.

“Een parel van Bussum” zo noemde burgemeester Schoenmaker het fort. Het is gelegen tussen sportpark-zuid en 't  Spant, en is rond 1870 gebouwd. Het maakte deel uit van vijf verdedigingswerken die de voor-stelling van Naarden vormden. Het is nooit gebruikt en de overige werken bestaan niet meer. In 1926 is het buiten militair gebruik gesteld, en in 1969 is het rijksmonument geworden. Toch ging het  verval door. Initiatieven in de jaren negentig, met als grote  drijvende kracht, Martin Heyne, leidden uiteindelijk tot een jarenlange restauratie die bij elkaar €750.000 heeft gekost.  De provincie Noord-Holland heeft daar belangrijk aan bijgedragen.

Het fort  maakte deel uit van de  Nieuwe Hollandse Waterlinie, die Nederland als geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO wil zien te krijgen. De bestemming van Fort Werk IV ligt op ondermeer cultureel, educatief, creatief  en recreatief terrein. Voor meer informatie zie: http://www.fortwerk4.nl