Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 26/3 (augustus 2010) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

De smaak van de 19e eeuw

Het thema van de Open Monumentendag 2010 is ‘de smaak van de negentiende eeuw’. Het doel van dit landelijke thema is vooral de gebouwen e.d. onder de aandacht te brengen die in de 19e eeuw in neostijl gebouwd, respectievelijk aangelegd werden. De Historische Kring Bussum heeft gekozen voor de waterleiding, de watertoren en de begraafplaatsen; de neerslag hiervan vindt u in dit nummer.

De herontwikkeling en heropening van de Bussumse watertoren is aanleiding veel aandacht te besteden aan de geschiedenis van dit herkenningspunt. Chris Leenders beschrijft de historie van de toren in het kader van het wel en wee van de Bussumse Waterleidingmaatschappij. De verbouwers van de watertoren vertellen hoe ze de toren omgevormd hebben tot een monument van duurzaamheid.

De watertorens die in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan, werden vooral in neoromaanse stijl gebouwd omdat dat goed aansloot bij hun functie. Enkele werden in neogotische en neorenaissance stijl ontworpen. De Bussumse hoort met die van Meppel en Almelo tot de laatste stijl.

Deze neostijlen zijn heel goed herkenbaar in het tweede zwaartepunt van dit nummer: de begraafplaatsen. De doden werden op een gegeven moment niet meer in de kerk maar buiten de bebouwde kom begraven. Jenika van der Torren laat in haar geschiedenis van het begraven zien hoe daarmee de ‘rijke stinkerds’ aangepakt werden. Haar kaart toont de begraafplaatsen in de omgeving.

Buiten de bebouwde kom betekende voor de oude begraafplaats van Naarden dat deze op Bussums grondgebied kwam te liggen. Ank Kooijman-van Rossum en Han de Vries leiden ons over die begraafplaats rond en wijzen op de vele fraaie neogotische en neoclassicistische details. De Joodse begraafplaats deelt de toegang met de Algemene Begraafplaats, Paul Joseph geeft een kleine aanvulling.

De Bussumse (oude) RK begraafplaats werd aangelegd midden op de hei, ver buiten de bebouwing. Voor Klaas Oosterom is het beschrijven van de graven vergelijkbaar met het schrijven van een boek over de vele bewoners van Bussum. Naast de RK begraafplaats ligt de Algemene. Jenneke van Diest schrijft over het oude deel: de mooie grafstenen en ornamenten.


Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor vergroting.Foto-onderschrift:
Pompgebouw Waterleiding, 1898 (foto coll. HKB)

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 237 gasten en geen leden online