Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 26/2 (mei 2010) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

Op en om het spoor

Het spoor is in Bussum een niet te missen onderdeel van de gemeente. Iedereen zal wel korter of langer voor de spoorbomen hebben staan wachten. Alexander Overdiep laat ons voortaan met andere ogen naar het spoor kijken, hij wijst op de vele typografische bijzonderheden.

Jaap van Welsen verdiepte zich in het tracé van het spoor, hij onderzoekt de vraag waarom voor deze route gekozen werd. Het brede perspectief van de spoorwegen in Bussum wordt door Chris Leenders geschetst, en tegelijk zoomt hij in op de vaak vergeten halteplaatsen die er ooit geweest zijn.

In de tijd voor het spoor aangelegd was, maakte Cornelis Buijs een tekening van een paar boerderijen, waarvan Martin Heyne achterhaalt waar die gelegen moeten hebben. Eind 18e eeuw speelt zich ook de diefstal af in herberg De Orangeboom, waardoor Nel Krijnen-van Gog details over de herberg en zijn bewoners boven water weet te halen. Lars Wieringa reconstrueert tenslotte als vervolg op zijn eerdere artikel over de geschiedenis van de buurt, het Nassaupark van 1910.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 119 gasten en geen leden online