Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 26/1 (januari 2010) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Bussum in de jaren ‘60 en ‘70

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

De jaren zestig en zeventig staan te boek als roerige jaren. Bekend zijn de gebeurtenissen in Amsterdam, de provo’s en kabouters, de protesten tegen de sloop van woningen voor metro en grote verkeerswegen. Ook Bussum kwam in die tijd in beweging, natuurlijk iets later en iets minder. In dit nummer presenteren we iets van die geschiedenis.

U vindt hier niet het complete verhaal van Bussum in de jaren ‘60 en ‘70, belicht van alle kanten. We hebben gekozen voor een aantal thema’s die aanluiten bij de tijdgeest. Het zijn artikelen van direct betrokkenen, geschreven vanuit persoonlijk perspectief.

Het politiek activisme vanaf begin jaren zeventig, de protesten en de actiebladen, wordt beschreven door Leo Platvoet. Eén van de belangrijke protesten was dat tegen het nieuwe centrumplan. Ben de Veth laat zien hoe de bevolking van Bussum in verzet kwam.

De jeugd roerde zich ook, ze zocht naar een gelegenheid om haar eigen muziek te beluisteren en eigen activiteiten te ondernemen. Rob Hendrikse verhaalt hoe Bussum een eigen poppodium kreeg waar bekende bands optraden. Marleen Durville en Mariet Piebes vertellen hoe het jongerenwerk vorm kreeg. Uit het interview van Joris Cammelbeeck met pastoor Lejeune blijkt dat de jongeren ook een stem kregen in de Katholieke kerk.

Niet iedereen was natuurlijk in actie, veel mensen leefden hun leven; een belangrijke zorg was het krijgen van een goede woning. Peter van Dulst en Sophie Keulemans beschrijven hoe de bebouwing van de Eng in deze tijd afgerond werd. Deze mooie plek aan de hei werd niet bestemd voor luxe villa’s maar voor functionele gezinswoningen.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 87 gasten en geen leden online